Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie-agenda april – mei 2022

Zoals je van ons gewend bent, hebben we ook deze maand weer een agenda voor de komende twee maanden gemaakt. Je kunt weer allerlei ideeën, inspiratie en tips voor de komende periode opdoen. Je vindt hieronder onder andere informatie over workshops, webinars, natuurfotografiewedstrijden en -exposities.
Bosanemoon
Sommige bosanemonen zijn roze van kleur. Fotograaf: Yvon van der Laan

Ook hebben we verschillende natuurfotografie-exposities opgenomen. Kijk voor de openingstijden en dergelijke altijd even op de website van de desbetreffende expositielocatie.

Te bezichtigen natuurfotografie-exposities

 • National Geographic Spectacle (de expositieperiode is verlengd)

National Geographic Spectacle is een fototentoonstelling met een verzameling onvergetelijke beelden van onze bijzondere planeet. Deze tentoonstelling loopt van 1 mei 2021 – 6 mei 2022 in het Museon te Den Haag. Meer informatie vind je op National Geographic Spectacle – Museon.

 • Groene Camera 2021 (de expositieperiode is verlengd)

Deze foto-expositie toont de beelden van de winnaars van de Groene Camera 2021. Zowel indrukwekkende landschappen, dieren in actie, kleurrijke insecten als kunstzinnige beelden gemaakt in Nederland of België zijn onderdeel van de expositie. De expositie loop van 18 september 2021 tot en met 24 april 2022 in het Museon te Den Haag. Meer informatie vind je op Groene Camera 2021 – Museon.

 • Comedy Wildlife Photography Awards

Deze foto-expositie toont komische beelden van finalisten variërend van een aap die ongelukkig terechtkomt, een chagrijnige spreeuw, roddelende wasberen tot een kameleon met “attitude”. Deze foto-expositie loop van zaterdag 23 oktober 2021 tot en met 8 mei 2022. Meer informatie over deze expositie vind je op Natuurmuseum Brabant.

Eervolle vermelding Photo Challenge 'Dieren klein in het landschap'
Eervolle vermelding Photo Challenge ‘Dieren klein in het landschap’. EXIF-informatie: 500mm; 1/640s bij f5.6; ISO 200. Fotograaf: Sven Scraeyen

Natuurfotografieworkshops

Wij verzorgen door het hele land inspirerende natuurfotografieworkshops. De workshoponderwerpen zijn onder andere creatieve natuurfotografie, nachtfotografie, bosfotografie, filtergebruik, macrofotografie, landschapsfotografie, vogelfotografie en vossenfotografie. Een aantal last minute workshops waar nog een of meer plekjes vrij zijn, hebben we opgenomen in onderstaand overzicht.

 • Natuur- en landschapsfotografie, locatie Nationaal park Dwingelderveld (zaterdag 9 april van 08.30 uur tot 12.30 uur). De workshop wordt gegeven door Ron ter Burg.
 • Creatief bosanemonen fotograferen, locatie Oestgeest (zaterdag 9 april van 09.00 uur tot 13.00 uur). Deze workshop wordt gegeven door Caroline Piek.
 • Vossenfotografie, locatie Amsterdamse Waterleidingduinen (zaterdag 9 april van 13.30 uur tot 17.30 uur). De workshop leider is Inge van der Wulp.
 • Natuurfotografie Oostvaardersplassen, locatie Oostvaardersplassen (zondag 10 april 2022 van 09.00 uur tot 13.00 uur). De workshop wordt gegeven door Arie van den Hout.
 • Vogelfotografie aan de kust, locatie Stand en pier van IJmuiden (zaterdag 16 april 2022 van 08.00 uur tot 12.00 uur). De workshop wordt verzorgd door Inge van der Wulp.
 • Natuurfotografie op Landgoed Gooilust (zaterdag 16 april van 09:00 tot 13:00 uur). Arie van den Hout geeft deze workshop.

Naast de hierboven vermelde workshops staan er nog tal van andere workshops gepland. Kijk voor meer informatie op onze website natuurfotoworkshop.nl. Je vindt hier niet alleen informatie over de verschillende workshops, maar ook informatie over de kosten, aanmelding etc.

2e prijs Photo Challenge 'Dieren klein in het landschap'
2e prijs Photo Challenge ‘Dieren klein in het landschap’. EXIF-informatie: 10mm; 30s bij f4.5; ISO 1000. Fotograaf: Douwe Schut

Webinars

Ook de komende maanden geven wij weer verschillende inspirerende webinars over natuurfotografie. De webinars gaan over uiteenlopende onderwerpen en de aanmelding is geheel gratis. Voor mei staan de volgende webinars gepland:

 • Op 10 en 12 mei 2022 om 19:30 uur: ’10 favoriete vogelgebieden in het voorjaar’. Deze webinars worden verzorgd door Daan Schoonhoven.
 • Op 24 mei 2022 om 19.30 uur: ‘Te water! Vogelfotografie net boven de waterspiegel’. Dit webinar wordt verzorgd door Glenn Vermeersch.

Meer informatie over de webinars en informatie over de aanmelding vind je hier.

Fotowedstrijden

Lijkt het je leuk eens mee te doen aan de natuurfotografiewedstrijd? Hieronder vind je een tweetal aansprekende wedstrijden die wij voor je hebben geselecteerd, namelijk:

 • Photo Challenge Natuurfotografie ‘De mooiste vogelfoto’

De periodieke Photo Challenge van Natuurfotografie.nl heeft deze keer het thema ‘De mooiste vogelfoto’. Vogels zijn niet voor niets één van de meest gefotografeerde onderwerpen voor natuurfotografen. Met hun grote diversiteit in vormen en kleuren zijn het prachtige onderwerpen om vast te leggen. Of je nu een aandoenlijk roodborstje fotografeert, of een indrukwekkende zeearend, iedere vogel roept weer andere associaties op. Toch valt het niet altijd mee om vogels mooi op de foto te zetten omdat ze zich vaak moeilijk laten benaderen. De voldoening als het dan eindelijk lukt is des te groter. De Photo Challenge is deze keer een ode aan al die doorzetters en liefhebbers die ons iedere keer weer verrassen met de prachtigste beelden. Stuur daarom je allermooiste vogelfoto van de afgelopen jaren in en maak kans op prachtige prijzen. Let op: foto’s die je inzendt voor deze Photo Challenge moeten door jouzelf gemaakt zijn. De foto’s mogen niet ouder zijn dan 13 mei 2019. Oudere foto’s uit je archief mogen dus niet meedoen! Houd er rekening mee dat nestfotografie niet is toegestaan. Deze foto’s worden, evenals foto’s van vogels die niet in het wild leven en foto’s waarop duidelijk te zien is dat deze niet op een verantwoorde manier zijn gemaakt, worden uitgesloten van deelname. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden voor deelname op: Photochallenge ‘De mooiste vogelfoto’. Meedoen kan tot en met zondag 13 mei 2022.

 • CUPOTY (Close-up Photographer of the Year)
  CUPOTY is in korte tijd uitgegroeid naar een aansprekende fotowedstrijd voor macrofotografie. Foto’s kunnen worden ingezonden tot 13 juni 2022. Meer informatie vind je op: CUPOTY.
3e prijs Photo Challenge 'Dieren klein in het landschap'. EXIF-informatie: 150mm; 1/4000s bij f5.6; ISO 400.
3e prijs Photo Challenge ‘Dieren klein in het landschap’. EXIF-informatie: 150mm; 1/4000s bij f5.6; ISO 400. Fotograaf: Ines Jonkers

Wekelijkse natuurfotografie challenges

Lijkt het je leuk eens deel te nemen aan een natuurfotografie challenge? Wekelijks organiseren wij op zowel onze Instagram- als onze Facebookpagina een week challenge. Deelname aan deze natuurfotografie challenges is gratis. Wekelijks wordt op de dinsdag het onderwerp bekend gemaakt. De challenges staan los van elkaar, dus de onderwerpen zijn meestal verschillend. De week daarna worden op de maandag de winnaars bekend gemaakt. De winnende foto’s worden bij de bekendmaking van de winnaar geplaatst op onze Facebook- of Instagrampagina. Uit de winnende foto’s wordt periodiek een aantal foto’s geselecteerd voor plaatsing in ons magazine.

Wil je graag eens meedoen? Iedere dinsdag start er een nieuwe challenge onze Facebook- of Instagrampagina.

Astronomische verschijnselen

 • Zaterdag 16 april: volle maan
 • Maandag 16 mei: volle maan

Tot slot

Wil je graag natuurfotografie-inspiratie voor de maand april, kijk dan eens ook eens naar onze natuurfotografiekalender – april 2022. Hierin vind je volop natuurfotografietips.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: