Natuurfotografie agenda december 2021 – januari 2022

De natuurfotografie agenda december 2021 – januari 2022 staat ook deze maand weer vol met tips over workshops, astronomische verschijnselen, natuurfotografie webinars, wedstrijden en exposities. Dus, wil je graag meedoen aan een natuurfotografie wedstrijd, deelnemen aan workshops, een webinar bekijken of bijvoorbeeld een expositie bezoeken, kijk dan snel in de agenda.
Sneeuw
Wat gaat de winter ons brengen. Krijgen we ook deze winter weer sneeuw? Fotograaf: Yvon van der Laan

Zoals gebruikelijk hebben we ook in de natuurfotografie agenda december 2021 – januari 2022 een aantal exposities opgenomen. Kijk onder andere in verband met coronamaatregelen wel altijd even op de website van de expositie locatie of er wijzigingen zijn in bijvoorbeeld de openingstijden.

Te bezichtigen natuurfotografie exposities

 • National Geographic Spectacle

National Geographic Spectacle is een fototentoonstelling met een verzameling onvergetelijke beelden van onze bijzondere planeet. Deze tentoonstelling loopt van 1 mei 2021 – 30 januari 2022 in het Museon te Den Haag. Meer informatie vind je op: National Geographic Spectacle – Museon.

 • Expositie “Mars” van Rob Blanken – let op vandaag is laatste dag waarop je deze expositie kunt bezoeken

De foto’s van het project “Mars” van Rob Blanken zijn van 10 september tot en met 10 december 2021 te zien in de centrale hal van het gemeentehuis van de Gemeente Achtkarspelen te Buitenpost. Deze expositie is te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van het Gemeentehuis op maandag tot en met donderdag van 09.00 uur tot en met 16.30 uur. De toegang is gratis en meer informatie is te vinden op: Vanplan.

 • Groene Camera 2021

Deze foto-expositie toont de beelden van de winnaars van de Groene Camera 2021. Zowel indrukwekkende landschappen, dieren in actie, kleurrijke insecten als kunstzinnige beelden gemaakt in Nederland of België zijn onderdeel van de expositie. De expositie loop van 18 september 2021 tot en met 27 februari 2022 in het Museon te Den Haag. Meer informatie vind je op: Groene Camera 2021 – Museon.

Expositie “Mars”. Fotograaf: Rob Blanken

Festival

 • Op zaterdag 11 en zondag 12 december 2021 zou het Lowland Photo Festival eigenlijk plaatsvinden, maar door de aangescherpte coronamaatregelen heeft de organisatie het festival helaas moeten afgelasten.

Workshops

Het hele jaar door verzorgt Natuurfotografie.nl natuurfotografie workshops. Hieronder vind je een overzicht van de last minute workshops waar nog een paar plekjes vrij zijn.

 • Natuurfotografie Amsterdamse Waterleidingduinen, (zaterdag 11 december 2021 van 09.00 uur tot 13.00 uur). Inge van der Wulp verzorgt deze workshop.
 • Natuurfotografie op de Westerheide, Westerheide (zaterdag 11 december 2021 van 09.00 uur tot 13.00 uur). De workshop wordt verzorgd door Arie van den Hout.
 • Natuurfotografie in de Stille Kern, Stille Kern (zaterdag 18 december 2021 van 09.00 uur tot 13.00 uur). De verzorging van deze workshop ligt in handen van Arie van den Hout.
 • Vossenfotografie, Amsterdamse Waterleidingduinen (vrijdag 7 januari 2022 van 11.30 uur tot 15.30 uur). De workshopleider is Inge van der Wulp.
 • Vossenfotografie, Amsterdamse Waterleidingduinen (vrijdag 21 januari 2022 van 11.30 uur tot 15.30 uur). Inge van der Wulp verzorgt deze workshop.
 • Winter in de Amsterdamse Waterleidingduinen (zaterdag 22 januari 2022 van 09.00 – 13.00 uur). Deze workshop wordt verzorgd door Inge van der Wulp.

Wil je graag deelnemen aan een van deze workshops dan kun je je aanmelden op de site: Natuurfotografie workshops. Ook vind je hier meer informatie over deze last minute workshops en een overzicht van alle andere natuurfotografie workshops die wij verzorgen.

Mistig kanaaltje in de AWD op een koude, vroege ochtend
Mistig kanaaltje in de AWD op een koude, vroege ochtend. Fotograaf: Roeselien Raimond

Webinars

Wij verzorgen maandelijks verschillende kosteloze natuurfotografie webinars. De  volgende webinars staat voor de maand december gepland.

 • 14 en 16 december om 19:30 uur: “Het verhaal achter de fotoserie: The last line.” Dit webinar wordt verzorgd door Rein Rijke.
 • 21 december 2021 om 19.30 uur:  “10 manieren om de essentie vast te leggen”. Dit webinar wordt verzorgd door Daan Schoonhoven.

Wil je weten welke webinars er de komende tijd gegeven gaan worden, houd dan onze website: Natuurfotografie webinars in de gaten. Ook vind je hier informatie over hoe je je kunt aanmelden.

Fotowedstrijden

Ook nu hebben we weer enkele aansprekende natuurfotografie wedstrijden voor jou geselecteerd, namelijk:

 • De Groene Camera 2022

Je kan je nu aanmelden voor de Groene Camera 2022! Dé natuurfotografiewedstrijd van de lage landen. Stuur je beste foto’s in en word Natuurfotograaf van het jaar! Deze fotowedstrijd mag je natuurlijk niet missen. Kijk snel op de website om jezelf in te schrijven voor deze wedstrijd. Meedoen kan nog t/m 14 februari 2022.

Libelle met mug
Eervolle vermelding categorie Geleedpotigen, Groene Camera 2021. Fotograaf: Rob Blanken
 • Photo Challenge Natuurfotografie “DIEREN KLEIN IN HET LANDSCHAP”

De periodieke photo challenge van Natuurfotografie.nl heeft deze keer het thema Dieren klein in het landschap. Een portret van een dier kan zeker fraai zijn, maar zegt niet zo heel veel over de plek waar het leeft of het gedrag. Zoom daarom eens uit of neem eens afstand en betrek het landschap/de setting bij je beeld. Het maakt niet uit of het gaat om bijvoorbeeld een insect, vogel of zoogdier, zolang het maar klein in zijn omgeving staat. Die omgeving moet dan uiteraard wel de foto kunnen dragen en eventueel een verhaal kunnen vertellen. Aan jou de uitdaging om de jury te verrassen met jouw unieke invulling van het thema. Bedenk een onderwerp, plan je fotoshoot(s) en stuur je mooiste foto’s binnen het thema ‘Dieren klein in het landschap’ naar ons op. Wie weet prijkt jouw foto dan over een tijdje prominent in het Natuurfotografie Magazine en ga je aan de haal met één van de mooie prijzen! Let op: Foto’s die je inzendt voor deze Photo Challenge moeten gemaakt zijn tussen 1 januari 2019 en zondag 16 januari 2022. Oudere foto’s uit je archief mogen dus niet meedoen! Kijk voor meer informatie en de voorwaarden voor deelname op: Dieren klein in het landschap.

 • Glanzlichter

Deze Duitse natuurfoto wedstrijd heeft een hoog niveau. Als je deel wilt nemen aan deze wedstrijd dan kun je foto’s inzenden tot 5 januari 2022. Meer informatie is te vinden op: Glanzlichter.

Photo Challenge 'Dieren klein in het landschap'.
Photo Challenge ‘Dieren klein in het landschap’. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Wekelijkse natuurfotografie challenges

Wij organiseren iedere week op instagram en facebook een kosteloze week challenge. De winnaar hiervan wordt wekelijks op de maandag bekendgemaakt. De winnende foto’s worden bij de bekendmaking van de winnaar geplaatst op onze facebook- of instagram pagina. Hierna wordt uit de winnende foto’s periodiek een aantal foto’s geselecteerd die vervolgens worden gepubliceerd in ons magazine. Lijkt het je leuk eens deel te nemen aan een van deze challenges kijk dan eens op onze Instagram of Facebookpagina. Iedere dinsdag start er een nieuwe challenge.

Astronomische verschijnselen

 • Zondag 19 december: volle maan
 • Dinsdag 21 december: start van de astronomische winter
 • Dinsdag 18 januari: volle maan

Tot slot

Ben je op zoek naar natuurfotografie inspiratie voor de maand december neem dan eens een kijkje in de natuurfotografie kalender.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: