Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie agenda februari – maart 2022

Zoals je van ons gewend bent, maken we iedere maand een natuurfotografie agenda. In de natuurfotografie agenda februari – maart 2022 geven we weer allerlei tips en ideeën over onder andere natuurfotografie exposities en natuurfotografie wedstrijden. Of, lijkt het je leuk natuurfotografie webinars of -workshops te volgen. Ook daarover vind je in deze agenda informatie. Ben je benieuwd of er voor jou iets tussen zit, lees dan snel verder.
IJsselmeer
Gaan we het nog meemaken deze winter? Omstandigheden met sneeuw en ijs. Fotograaf: Yvon van der Laan

Iedere maand nemen we in de natuurfotografie agenda een aantal natuurfotografie exposities op. Ook in de natuurfotografie agenda februari – maart 2022 vind je weer enkele ideeën. In verband met de coronamaatregelen adviseren wij je wel altijd even op de site van de expositie/locatie te kijken naar de van toepassing zijnde openingstijden en regels.

Te bezichtigen natuurfotografie exposities

 • National Geographic Spectacle (de einddatum is verlengd)

National Geographic Spectacle is een fototentoonstelling met een verzameling onvergetelijke beelden van onze bijzondere planeet. Deze tentoonstelling loopt van 1 mei 2021 – 6 mei 2022 in het Museon te Den Haag. Meer informatie vind je op: National Geographic Spectacle – Museon.

 • Groene Camera 2021 (de einddatum is verlengd)

Deze foto-expositie toont de beelden van de winnaars van de Groene Camera 2021. Zowel indrukwekkende landschappen, dieren in actie, kleurrijke insecten als kunstzinnige beelden gemaakt in Nederland of België zijn onderdeel van de expositie. De expositie loop van 18 september 2021 tot en met 24 april 2022 in het Museon te Den Haag. Meer informatie vind je op: Groene Camera 2021 – Museon.

 • Comedy Wildlife Photography Awards

Deze foto-expositie toont komische beelden van finalisten variërend van een aap die ongelukkig terechtkomt, een chagrijnige spreeuw, roddelende wasberen tot een kameleon met “attitude”. Deze foto expositie loop van zaterdag 23 oktober 2021 tot en met 8 mei 2022. Meer informatie over deze expositie vind je op: Natuurmuseum Brabant.

Eervolle vermelding in de categorie Planten en paddenstoelen van de Groene Camera 2021.
Eervolle vermelding in de categorie Planten en paddenstoelen van de Groene Camera 2021. Fotograaf: Paul Oostveen

Natuurfotografie workshops

Het hele jaar door verzorgen wij natuurfotografie workshops met een breed scala aan onderwerpen. Onderwerpen zijn onder andere creatieve natuurfotografie, nachtfotografie, bosfotografie, filtergebruik, macrofotografie, landschapsfotografie, vogelfotografie en vossenfotografie. In onderstaand overzicht hebben we een aantal last minute workshops opgenomen waar nog enkele plekjes vrij zijn.

 • Lange sluitertijden Zeeland, locatie Colijnsplaat (zondag 13 februari van 9.00 uur tot 13.00 uur). De workshop wordt gegeven door Nico van Kappel.
 • Filtergebruik bij landschapsfotografie in Marken, locatie Marken (vrijdag 18 februari 2022 van 12.30 uur tot 16.30 uur). De verzorging van deze workshop ligt in handen van Inge van der Wulp.
 • Een eigen kijk, locatie Wekeromse Zand (zaterdag 19 februari 2022 van 09.00 uur tot 15.00 uur). De workshopleider is Ernst Kremers.
 • Minimalistisch zwart-wit, locatie Wekeromse Zand (zondag 20 februari 2022 van 09.00 uur tot 13.00 uur). Deze workshop wordt verzorgd door Ernst Kremers.
 • Vossenfotografie, locatie Amsterdams Waterleidingduinen (woensdag 23 februari van 12.30 uur tot 16.30 uur). Inge van der Wulp verzorgt deze workshop.
 • Van registratie naar expressie, locatie Spanderswoud (vrijdag 25 februari van 9.00 uur tot 13.00 uur). De workshopleider is Arie van den Hout.

Zou je graag deel willen nemen aan een van bovenstaande workshops dan kun je je aanmelden op de site: natuurfotografie workshops. Op deze website vind je ook meer informatie over andere last minute workshops. Hiernaast vind je hier een overzicht van alle andere natuurfotografie workshops die wij de komende tijd verzorgen.

Vechtende vossen in de paartijd. Fotograaf: Yvon van der Laan

Webinars

Ook de komende periode verzorgen we weer zoals jullie van ons gewend zijn inspirerende kosteloze natuurfotografie webinars over uiteenlopende natuurfotografie onderwerpen.

Voor februari en maart staan de volgende webinars gepland:

 • Op 15 en 17 februari 2022 om 19:30 uur: ‘Breken met blinde vlekken in je foto’. Deze webinars worden verzorgd door Bart Siebelink.
 • Op 8 en 10 maart 2022 om 19:30 uur: ‘Hoe ga je aan de slag met je eigen fotoproject’. Deze webinars worden verzorgd door Johan van der Wielen.
 • Op 15 en 17 maart 2022 om 19:30 uur: ‘Vind de raakfactor in jouw fotografie’. Deze webinars worden verzorgd door Karin de Jonge.

Wil je je graag aanmelden voor een van deze gratis webinars dan kan dat via de website: Natuurfotografie webinars. Wil je graag weten welke webinars er, naast bovengenoemde webinars, de komende tijd nog meer gegeven gaan worden, houd dan onze website Natuurfotografie webinars in de gaten.

Fotowedstrijden

Lijkt het je leuk eens mee te doen aan de natuurfotografie wedstrijd? Hieronder vind je een aantal aansprekende wedstrijden die wij voor je hebben geselecteerd, namelijk:

 • De Groene Camera 2022 (let op: aanmelden kan nog tot en met 14 februari a.s.)

Je kunt je nu nog aanmelden voor de Groene Camera 2022. Dé natuurfotografie wedstrijd van de lage landen. Stuur je beste foto’s in en word Natuurfotograaf van het jaar! Deze fotowedstrijd mag je natuurlijk niet missen. Kijk snel op de website om jezelf in te schrijven voor deze wedstrijd. Meedoen kan nog t/m 14 februari 2022.

 • GFT
  Deze Duitse natuurfotografie wedstrijd staat erg hoog aangeschreven. Inzenden is mogelijk tot 1 maart 2022. Kijk op de website: GFT voor meer informatie over deze natuurfotografie wedstrijd en de aanmeldmogelijkheden.

 

Runner-up in de categorie Abstract van de Groene Camera 2021
Runner-up in de categorie Abstract van de Groene Camera 2021. Fotograaf: Karin de Jonge

Photo Challenge Natuurfotografie “HET GOUDEN UURTJE”

De periodieke Photo Challenge van Natuurfotografie.nl heeft deze keer het thema ‘HET GOUDEN UURTJE’. Licht is dé bepalende factor in iedere foto. Het weer en het moment van de dag bepalen dan ook in grote mate de sfeer. Zeker aan de randen van de dag gaat menig fotografenhart sneller kloppen tijdens het gouden uurtje. Het gouden uurtje zorgt ook voor een grote valkuil met de bekende clichés. Wij zijn daarom ook benieuwd naar jouw foto’s! Verras ons met jouw visie op dit prachtige licht en win mooie prijzen. Let op: foto’s die je inzendt voor deze Photo Challenge moeten door jouzelf gemaakt zijn. De foto’s mogen niet ouder zijn dan 13 maart 2019. Oudere foto’s uit je archief mogen dus niet meedoen! Kijk voor meer informatie en de voorwaarden voor deelname op: Het Gouden Uurtje. Meedoen kan nog t/m zondag 13 maart 2022.

Wekelijkse natuurfotografie challenges

Zowel op onze Instagram als onze Facebook organiseren wij iedere week een kosteloze week challenge. Voor deze challenges wordt het onderwerp iedere week op de dinsdag bekend gemaakt. De week daarna worden op de maandag de winnaars bekend gemaakt. De winnende foto wordt geplaatst op onze Facebook- of Instagrampagina en hiernaast wordt periodiek een aantal foto’s uit de winnende foto’s geselecteerd voor plaatsing in ons magazine. Lijkt het je leuk om eens deel te nemen aan een van onze week challenges, neem dan eens een kijkje op onze Facebook- of Instagrampagina. Deelname aan deze challenges is geheel gratis.

Astronomische verschijnselen

 • Woensdag 16 februari: volle maan.
 • Vrijdag 18 maart: volle maan.

Tot slot

Ben je even inspiratieloos of ben je op zoek naar natuurfotografietips en -ideeën voor deze periode, kijk dan eens in onze natuurfotografie kalender.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: