Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie agenda november – december 2021

In de natuurfotografie agenda oktober – november 2021 hebben we weer verschillende tips en ideeën voor je verzameld over onder andere aansprekende natuurfotografiewedstrijden, workshops, webinars en exposities. Of… wil je graag meedoen aan een workshop of wedstrijd, ben je benieuwd welke astronomische verschijnselen er de komende periode zijn of wil je graag een expositie bezoeken? Kijk dan snel of er iets voor jou tussen zit.
Knopschimmel
Knopschimmel op twee mycena's. Dit schimmeltje is op dit moment volop te vinden. Fotograaf: Yvon van der Laan

Evenals voorgaande maanden, hebben we ook voor deze maand in de natuurfotografie agenda november – december 2021 weer een aantal exposities opgenomen die je kunt bezoeken. Houd er rekening mee dat de informatie over openingstijden en dergelijke de informatie is die bekend was op het moment dat de agenda werd gemaakt. Het kan echter zijn dat zich hierin wijzigingen hebben voorgedaan. Controleer daarom voor jouw bezoek altijd even op de site van de expositie locatie of er wijzigingen zijn in de openingstijden en of er in verband met de corona richtlijnen bepaalde regels van toepassing zijn.

Te bezichtigen natuurfotografie exposities

 • National Geographic Spectacle

National Geographic Spectacle is een fototentoonstelling met een verzameling onvergetelijke beelden van onze bijzondere planeet. Deze tentoonstelling loopt van 1 mei 2021 – 30 januari 2022 in het Museon te Den Haag. Meer informatie vind je op: National Geographic Spectacle – Museon.

 • Expositie “Mars” van Rob Blanken

De foto’s van het project “Mars” van Rob Blanken zijn van 10 september tot en met 10 december 2021 te zien in de centrale hal van het gemeentehuis van de Gemeente Achtkarspelen te Buitenpost. Deze expositie is te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van het Gemeentehuis op maandag tot en met donderdag van 09.00 uur tot en met 16.30 uur. De toegang is gratis en meer informatie is te vinden op: Vanplan.

 • Expositie natuurfotografie “Onverwachte natuurmomenten” van Jody Zweserijn

De expositie “Onverwachte natuurmomenten” van Jody Zweserijn is te bezichtigen van 31 augustus tot en met 30 november 2021 in Castellum Hoge Woerd. De expositie is gratis en te bezoeken van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op: Utrecht Natuurlijk.

 • Groene Camera 2021

Deze foto expositie toont de beelden van de winnaars van de Groene Camera 2021. Zowel indrukwekkende landschappen, dieren in actie, kleurrijke insecten als kunstzinnige beelden gemaakt in Nederland of België zijn onderdeel van de expositie. De expositie loop van 18 september 2021 tot en met 27 februari 2022 in het Museon te Den Haag. Meer informatie vind je op: Groene Camera 2021 – Museon

 • Roots Natuurfoto tentoonstelling

Jaarlijks organiseert Roots een Natuurfoto wedstrijd. De categoriewinnaars van de vakjury, de winnaars van de publieksprijzen en een selectie uit de genomineerden worden in deze tentoonstelling getoond. De tentoonstelling loopt tot en met 28 november a.s. in de Hortus Botanicus te Amsterdam. Meer informatie vind je op: Roots Natuurfoto tentoonstelling.

Winnaar in de categorie Vogels van de Groene Camera 2021
Winnaar in de categorie Vogels van de Groene Camera 2021. Fotograaf: Marcel van Kammen

Festival

 • Op zaterdag 11 en zondag 12 december 2021 vindt het Lowland Photo Festival plaats in Cultuurcentrum Ter Dilft, Sint-Amandsesteenweg 41-43 te Bornem (25 kilometer ten zuiden van Antwerpen). Het is inmiddels al weer de 7e editie van het internationale Lowland Photo Festival van de Lage Landen. Tijdens het weekend strijken opnieuw duizenden natuurfotografen neer in CC Ter Dilft in Bornem om er te genieten van inspirerende lezingen van vermaarde natuurfotografen uit binnen- en buitenland, van exclusieve avant-premières van magistrale natuurfilms, van de grootse natuur- en fotografiebeurs en van de prachtige exposities natuurfotografie met honderden beklijvende natuurbeelden van onder meer de finalisten van onze Lowland Photo Contest. Meer informatie over het Lowland Photo Festival vind je op: www.landschapvzw.be/lowland.
Lowland Photo Festival

Workshops

Natuurfotografie.nl verzorgt het hele jaar door verschillende natuurfotografie workshops. Hieronder vind je een opsomming van de last minute workshops waar nog een paar plekjes vrij zijn. Naast deze last minute workshops zijn er nog tal van andere natuurfotografie workshops waaruit je kunt kiezen.

 • Herfstfotografie Spanderswoud,‘t Gooi (zaterdag 13 november 2021 van 09.00 uur tot 13.00 uur). De workshop wordt verzorgd door Arie van den Hout.
 • Herfstfotografie Kaapse Bossen, Doorn (zondag 14 november 2021 van 08.30 uur tot 12.30 uur). De workshop wordt verzorgd door Martin van Lokven.
 • Natuurfotografie Oostvaardersplassen (zondag 21 november 2021 van 09.00 uur tot 13.00 uur). Arie van den Hout verzorgt deze workshop.
 • Landschapsfotografie Friese Waddenkust (zondag 21 november 2021 van 12.30 uur tot 16.30 uur). De workshop wordt verzorgd door Ron ter Burg.
 • Natuurfotografie Oostvaardersplassen (zaterdag 27 november 2021 van 09.00 uur tot 13.00 uur). Arie van den Hout verzorgt deze workshop.

Als je graag meer informatie wilt over de workshops of als je je aan wilt melden, kijk dan op: Natuurfotografie workshops. Tevens vind je hier een overzicht van alle andere workshops die Natuurfotografie.nl verzorgt.

2e Prijs Photo Challenge 'De kust'. EXIF-informatie: 17mm; 4 sec. bij f20; ISO 100.
2e prijs Photo Challenge ‘De kust’. EXIF-informatie: 17mm; 4 sec. bij f20; ISO 100. Fotograaf: Anja Brouwer

Webinars

Gedurende het jaar verzorgen wij verschillende inspirerende natuurfotografie webinars. Deze webinars zijn kosteloos. Het programma voor de maand november staat binnenkort op onze website: Natuurfotografie webinars. Ook vind je hier informatie over hoe je je kunt aanmelden.

Fotowedstrijden

Ook nu hebben we weer enkele aansprekende natuurfotografie wedstrijden voor jou geselecteerd. Ben je benieuwd welke? Kijk dan snel of er een een geschikte wedstrijd tussen zit.

 • Photo Challenge Natuurfotografie “DAUW”

De periodieke photo challenge van Natuurfotografie.nl heeft deze keer het thema Dauw. Het onderwerp voor deze challenge maakt niet uit want dauw kan van iets gewoons iets magisch maken, van macro tot landschap. Verras ons met jouw kletsnatte, fonkelende dauwbeelden en win mooie prijzen. Je mag maximaal 3 foto’s inzenden. De foto’s die je inzendt voor de Photo Challenge moeten gemaakt zijn tussen 1 januari 2019 tot en met 21 november 2021. Oudere foto’s uit het archief mogen dus niet meedoen. Als je deel wilt nemen dan kun je jouw foto’s in jpg insturen tot en met 21 november 2021. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden voor deelname op: Photo Challenge Dauw.

 • Glanzlichter

Deze Duitse natuurfoto wedstrijd heeft een hoog niveau. Als je deel wilt nemen aan deze wedstrijd dan kun je foto’s inzenden tot 5 januari 2022. Meer informatie is te vinden op: Glanzlichter.

 • Close-up Photographer of the Year

Het thema van deze wedstrijd is “Two of a kind” (twee gelijkwaardige onderwerpen in 1 beeld). Je kunt foto’s inzenden tot 30 november 2021. Meer informatie is te vinden op: CUPOTY.

 • Wildlife photographer of the Year

Deze prestigieuze fotowedstrijd voor natuurfotografen wordt georganiseerd door het Natural History Museum in Londen. Indien je deel wilt nemen dan kun foto’s inzenden tot 9 december 2021. Meer informatie vind je op de website: Wildlife photographer of the Year.

 • Asferico 2022

Asferico is een Italiaanse fotowedstrijd van heel hoog niveau. Foto’s voor deelname kunnen worden ingezonden tot 28 november 2021. Meer informatie is te vinden op: Asferico 2021.

Winnaar Photo Challenge 'De kust'. EXIF-informatie: 102mm; 1/1000s bij f6.3; ISO 800.
Winnaar Photo Challenge ‘De kust’. EXIF-informatie: 102mm; 1/1000s bij f6.3; ISO 800. Fotograaf: Ronald Mallant

Wekelijkse natuurfotografie challenges

Iedere week organiseren wij op instagram en facebook een week challenge. De winnaar hiervan wordt wekelijks op de dinsdag bekendgemaakt. Wanneer de foto van jou gewonnen heeft, dan wordt deze bij de bekendmaking van de winnaar geplaatst op onze facebook- of instagram pagina. Hierna wordt uit de winnende foto’s periodiek een aantal foto’s geselecteerd die vervolgens worden gepubliceerd in ons magazine. Indien het je leuk lijkt om deel te nemen, kijk dan eens op onze facebook– of instagram pagina. De deelname aan de challenges is gratis.

Astronomische verschijnselen

 • Vrijdag 19 november: volle maan
 • Woensdag 1 december: start van de meteorologische winter
 • Zondag 19 december: volle maand
 • Dinsdag 21 december: start van de astronomische winter

Tot slot

Mocht je graag weten wat er deze maand allemaal te fotograferen valt, kijk dan ook eens in onze maandelijkse natuurfotografie kalender. In deze kalender vind je allerlei natuurfotografie tips en ideeën voor de maand november.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: