Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie agenda september – oktober 2021

De natuurfotografie agenda september - oktober 2021. Maandelijks stellen we een agenda voor jullie samen met onder andere aansprekende natuurfotografie wedstrijden, astronomische verschijnselen, workshops en exposities. Wil je graag mee doen aan een wedstrijd of wil je graag een expositie bezoeken, kijk dan snel in de agenda of er iets voor jou tussen zit.
Edelhert
September is de tijd voor de edelhertenbronst. Fotograaf: Yvon van der Laan

In de natuurfotografie agenda september – oktober 2021 hebben we weer een aantal natuurfotografie exposities opgenomen. Wil je een van deze exposities bezoeken, controleer dan voor het bezoek wel altijd even op de website van de expositie locatie welke regels van toepassing zijn. Dit onder andere in verband met de coronamaatregelen en of er sprake is van aangepaste openingstijden.

Te bezichtigen natuurfotografie exposities

 • National Geographic Spectacle

National Geographic Spectacle is een fototentoonstelling met een verzameling onvergetelijke beelden van onze bijzondere planeet. Deze tentoonstelling loopt van 1 mei 2021 – 30 januari 2022 in het Museon te Den Haag. Meer informatie vind je op: National Geographic Spectacle – Museon.

 • Gelderse Natuurfotografie expositie 2021

De jaarlijkse foto expositie van de Gelderse Natuurfotografie. De tentoongestelde foto’s zijn door een commissie geselecteerd uit de foto’s die clubleden hebben ingezonden. De geëxposeerde foto’s betreffen een representatief overzicht aan natuuronderwerpen variërend van weidse landschapsfoto’s tot minuscule insecten. Hiernaast heeft de tentoonstelling een videopresentatie van 17 minuten waarin alle foto’s die de leden voor deze tentoonstelling hebben ingezonden worden getoond. De tentoonstelling loop van 31 augustus tot en met 12 september 2021 in de Dorpskerk Vorden (Kerkstraat 2-4) te Vorden. De openingstijden zijn dagelijks van 11.00 uur tot 16.45 uur en op zondag van 12.30 uur tot 16.45 uur. De toegang is gratis en meer informatie is te vinden op: Gelderse Natuurfotografie.

 • Expositie “Mars” van Rob Blanken

De foto’s van het project “Mars” van Rob Blanken zijn van 10 september tot en met 10 december 2021 te zien in de centrale hal van het gemeentehuis van de Gemeente Achtkarspelen te Buitenpost. De expositie is te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van het Gemeentehuis op maandag tot en met donderdag van 09.00 uur tot en met 16.30 uur. De toegang is gratis en meer informatie is te vinden op: Vanplan.

 • Expositie natuurfotografie “Onverwachte natuurmomenten” van Jody Zweserijn

De expositie “Onverwachte natuurmomenten” van Jody Zweserijn is te bezichtigen van 31 augustus tot en met 30 november 2021 in Castellum Hoge Woerd. De expositie is gratis en te bezoeken van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op: Utrecht Natuurlijk.

Door deze paardenbijter vanaf de andere kant te fotograferen krijgt de foto een heel andere sfeer. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Workshops

Door het hele land verzorgt Natuurfotoworkshop.nl natuurfotografie workshops. Een opsomming van de last minute workshops waar nog enkele plekken vrij zijn, hebben we opgenomen in de natuurfotografie agenda september – oktober 2021. Naast deze last minute workshops worden nog tal van andere natuurfotografie workshops gegeven. Kijk voor meer informatie op deze website.

 • Summerschool op Texel (4 dagen vanaf maandag 13 september)
 • Filtergebruik bij landschapsfotografie in Marken (17 september)
 • Natuur- en landschapsfotografie Dwingelderveld (18 september)
 • Krijg controle over licht bij macrofotografie – De Leijgraaf (Uden) (19 september)
 • Dierenfotografie – Lentevreugd Wassenaar (25 september)
 • Macrofotografie Slikken van Voorne – Oostvoorne (26 september)
Een van de kleurrijke foto’s uit de expositie “Mars” van Rob Blanken. Fotograaf: Rob Blanken

Webinars

Gedurende het jaar verzorgen wij tal van inspirerende, kosteloze natuurfotografie webinars. De volgende webinars staan voor september gepland:

 • Kennis van vogelgedrag en projectmatig werken
 • Groeien als vogelfotograaf
 • Van A naar Beter, beeldbewerking voor natuurfotografen

Kijk snel op onze pagina natuurfotografie webinars voor meer informatie over de verschillende webinars en informatie om je aan te melden.

Fotowedstrijden

Lijkt het je leuk mee te doen aan een natuurfotografie wedstrijd? Hierover vind je een selectie van een aantal aansprekende wedstrijden.

 • Photo Challenge Natuurfotografie “DE KUST”

De periodieke photo challenge van Natuurfotografie.nl heeft deze keer het thema De Kust. Het onderwerp voor deze Photo Challenge maakt niets uit, van landschap of vogel tot een abstract detail, zolang het maar onze prachtige kustlijn visualiseert. Dat is dan meteen ook de enige voorwaarde: een foto gemaakt langs de kust van Nederland of België. Het themablok van Natuurfotografie Magazine is ook de kust, een geweldig thema ook voor deze Photo Challenge. Verras ons met jouw kustfoto en win mooie prijzen. Je mag maximaal 3 foto’s inzenden. De foto’s die je inzendt voor de Photo Challenge moeten gemaakt zijn tussen 1 januari 2019 tot en met 19 september 2021. Oudere foto’s uit het archief mogen dus niet meedoen. Je kunt jouw foto’s insturen tot en met 19 september 2021. Kijk voor meer informatie over de challenge, het deelnemen en de voorwaarden voor deelname op: Photo challenge De kust.

 • National Geographic Junior

Deze fotowedstrijd is voor jongeren onder de 16 jaar. De wedstrijd kent verschillende categorieën waaronder landschap en dier. Je kunt foto’s inzenden tot en met 26 september 2021. Klik voor meer informatie en deelname op: National Geographic Junior.

 • National Geographic fotowedstrijd 2021

Dit is de grootste fotowedstrijd binnen de Benelux. De wedstrijd kent verschillende categorieën waaronder landschap en dier. Je kunt foto’s inzenden tot en met 26 september 2021. Meer informatie is te vinden op: National Geographic fotowedstrijd 2021.

 • Fotonoja 2021

Fotonoja is een Spaanse natuurfoto wedstrijd. Je kunt voor deze wedstrijd foto’s inzenden tot 12 september 2021. Meer informatie is te vinden op: Fotonoja 2021.

 • Neutral Density Photography awards

Dit is een fotowedstrijd met verschillende categorieën. Je kunt voor deze wedstrijd foto’s inzenden tot 19 september 2021. Meer informatie is te vinden op: Neutral Density Photography awards.

 • Chromatica Awards

Deze fotowedstrijd heeft veel categorieën, waaronder verschillende categorieën voor natuurfotografen. Je kunt foto’s inzenden tot 24 oktober 2021 en meer informatie is te vinden op: Chromatica awards.

 • Fine art photo awards

Deze wedstrijd kent verschillende categorieën waaronder een aantal voor natuurfotografen. Je kunt foto’s inzenden tot 10 oktober 2021. Meer informatie is te vinden op: Fine art photo awards.

 • Lowland Photo Contest

Deze fotowedstrijd is een prestigieuze natuurfoto wedstrijd van de Lage Landen. De wedstrijd focust zich helemaal op de natuur in België en Nederland. Je kunt foto’s inzenden tot 31 oktober 2021. Meer informatie is te vinden op: Lowland Photo Contest.

Een van de foto’s van de expositie “Onverwachte natuurmomenten” van Jody Zweserijn. Fotograaf: Jody Zweserijn

Wekelijkse natuurfotografie challenges

Iedere week organiseren we zowel op Instagram als op Facebook een week challenge. Deze challenges zijn gratis. En… wordt jouw foto de weekwinnaar, dan wordt jouw foto bij de bekendmaking op onze Facebook- of Instagrampagina geplaatst. Hiernaast maak je ook kans dat jouw foto in ons magazine komt te staan. Mocht je graag eens deel willen nemen, neem dan een kijkje op onze Facebook of Instagram pagina.

Astronomische verschijnselen

 • Dinsdag 21 september: volle maan.
 • Woensdag 22 september: start van de astronomische herfst. De dag en nacht zijn overal even lang.
 • Zaterdag 9 oktober: meteorenzwerm Draconiden
 • Woensdag 20 oktober: volle maan
 • Vrijdag 22 oktober: meteorenzwerm Orioniden (maan storend)
 • Zondag 31 oktober: wintertijd (om 3.00 uur in de nacht van zaterdag 30 oktober op zondag 31 oktober gaat de klok een uur terug)

Tot slot

Wil je graag meer informatie over wat er deze maand te fotograferen valt, kijk dan eens in onze maandelijkse kalender. In deze kalender vind je informatie en ideeën om bijvoorbeeld een fotografieplan voor deze maand te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: