Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie in de Algarve

Vóór mijn bezoek aan de Algarve had ik een beeld van een willekeurige zon-zee-strand bestemming in de zomer en een streek waar welgestelde gepensioneerden in de winter een balletje slaan op één van de vele golfbanen genietend van het prettige klimaat. Natuurlijk zijn dat vooroordelen (en natuurlijk kloppen die ook wel een beetje), maar de Algarve heeft veel meer te bieden, óók aan natuurfotografen.
Algarve
Uitzicht vanuit een vogelkijkhut in het natuurgebied Quinta do Lagos (Ria Formosa NP). Fotograaf: Jaap Schelvis

Voor elk wat wils

In de eerste plaats is er het landschap dat veel afwisseling kent. Langs de zuidkust vind je uitgestrekte waddengebieden zoals bijvoorbeeld in het Ria Formosa Natural park, een langgerekt doolhof van lagunes en kreken met een flinke getijde-verschil. Een aantal bijzondere planten voelt zich hier prima thuis zoals de zeenarcis die bloeit met prachtige geurige witte bloemen.

De zeenarcis bloeit op het strand van de Middellandse Zee van augustus tot in oktober en is voor de bestuiving afhankelijk van de windepijlstaart. Fotograaf: Jaap Schelvis

Ga je wat verder van het strand af dan kom je in een mengeling van zoutpannen en zoetwater-lagunes waar vogelfotografen hun hart kunnen ophalen. Met een klein groepje zagen wij eind september in een paar dagen ruim 150 soorten vogels waaronder 28 soorten steltlopers. Het gebied is nog redelijk onbekend onder vogelaars, maar biedt wel een goede infrastructuur met toegankelijke natuurgebieden en bruikbare vogelkijkhutten.

Algarve
Ondiepe poeltjes brak water werken als een magneet op grote aantallen vogels. Fotograaf: Jaap Schelvis

Leuke soorten als blauwe ekster, purperkoet en zwarte ibis laten zich hier goed zien en fotograferen. Door de gunstige ligging van de Algarve heb je er ook nog grote kans op zeldzaamheden, zo vonden cq zagen wij er binnen 3 dagen twee Amerikaanse dwaalgasten, een blonde ruiter en een Bartrams ruiter.

Algarve
Ook het onnatuurlijk korte gras van een golfbaan trekt veel vogels aan. Fotograaf: Jaap Schelvis

Iets verder naar het westen verandert de kust van karakter en verschijnen er indrukwekkende kliffen. Een heel bijzonder punt wordt gevormd door Cabo de São Vicente, het meest zuidwestelijke puntje van Portugal en daarmee ook van het Europese vaste land. Vanaf de kaap heb je uitstekende mogelijkheden om zeetrek waar te nemen van bijvoorbeeld pijlstormvogels, maar de fotomogelijkheden zijn beperkt door de hoogte en afstand.

Vogelaars tellen de langstrekkendee zeevogels bij Kaap Sint-Vincent, de meest zuid-westelijke punt van Portugal.

Vanuit het nabijgelegen Sagres kun je echter leuke tochtjes op zee maken waardoor je zowel de kliffen vanuit een ander perspectief kunt zien als de mogelijkheid hebt om zeevogels en zeezoogdieren vanaf korte afstand te fotograferen.

Algarve
Gewone dolfijn (Delphinus delphis) laat dicht bij de boot zijn zwemkunsten zien. Fotograaf: Jaap Schelvis

Nog meer het binnenland in, maar nog steeds minder dan een uur rijden vanaf de kust, kom je in volkomen andere biotopen in de Alentejo waar Nel Appelmelk al eerder dit foto-reisverslag van schreef. Uitgestrekte, zacht golvende vlaktes met zo hier en daar een eenzame kurk- of steeneik. Hier baltsen vanaf december al de grote en kleine trappen en het is het jachtgebied van veel interessante roofvogels zoals Spaanse keizerarend, grijze wouw, slangenarend en kleine torenvalk.

Cirrus wolken boven de uitgestrekte lege vlaktes van de Alentejo streek.

Uiteraard is het voorjaar een prachtige tijd om de Algarve te bezoeken. De vlaktes zijn dan een bloemenzee vol insecten en de vogels zijn nadrukkelijk zingend aanwezig en fotografeerbaar. Toch was ik aangenaam verrast door wat de streek ook in het najaar nog te bieden had aan fotografie-mogelijkheden. Ik was er met een klein gezelschap onder andere voor het Sagres Bird Festival en dus zeker niet op een fotoreis, maar heb toch heel wat opnames kunnen maken van leuke soorten en boeiende landschappen.

Algarve
Goed verstopte kameleon in een tamarisk. Fotograaf: Jaap Schelvis

Door het aangename klimaat vliegen er tot ver in het najaar nog leuke vlindersoorten en ook voor de reptielenliefhebbers zijn er dan nog fotokansen met soorten als Europese huisgekko en gewone kameleon.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: