Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie in de stad

Natuur vind je zeker niet alleen in de beboste gebieden of op de heide. Ook in de stad is genoeg natuur te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de reigers die op zoek zijn naar een visje of aan de duiven die in bijna elke straat wel te zien zijn. Doordat dieren in de stad aan mensen gewend zijn, kun je ook dichterbij komen dan normaal. Maak hier gebruik van door eens met je camera naar de stad te gaan.
Stadsduiven
Deze twee duiven zochten naar een beetje verkoeling in de plassen op straat. 29 augustus; Canon 800D + Canon 100-400mm f/4.5-5.6L op 120mm; 1/400s bij f/8; ISO 1600. Fotograaf: Sanne te Pas

Duif

Zelfs zogenaamd saaie dieren kun je in de stad op een creatieve manier op de foto zetten. Eerlijk is eerlijk, de meeste mensen lopen langs een duif zonder ook maar één foto te maken. Zonde eigenlijk, want een beetje creativiteit kan ook bij duiven mooie foto’s opleveren. In de stad zitten ze genoeg. Een voorbeeld kan zijn om met een groothoeklens bij een groepje duiven te gaan zitten en foto’s te maken. Met de groothoeklens kun jij zowel de groep duiven als de stad op de foto krijgen. Dus ook een ogenschijnlijk saaie duif kan zorgen voor interessante beelden.

Nacht

Het is natuurlijk het best om te fotograferen vroeg in de ochtend of laat in de avond, maar probeer als je de stad in gaat ook eens in de nacht te fotograferen. Je zult dieren tegenkomen die je overdag niet snel ziet en je kunt het licht gebruiken dat de stad zelf produceert, zoals van een lantaarnpaal. Het licht kan zorgen voor een mooie spotlight op het onderwerp dat jij wilt fotograferen. Experimenteer hier eens mee en misschien maak jij wel een bijzondere foto.

Meeuwen en duiven bij een viskraam
Aan het begin van de avond gaan de viskramen op de markt in Amsterdam weer dicht. Deze meeuwen en duiven weten dat ze dan kunnen meegenieten van onder andere de overgebleven kibbeling. 29 augustus; Canon 800D + Canon 100-400mm f/4.5-5.6L op 115mm; 1/1000s bij f/8; ISO 1600. Fotograaf: Sanne te Pas

 

Meeuw
Deze meeuw kon bij een viskraam in Amsterdam een visje bemachtigen. 29 augustus; Canon 800D + Canon 100-400mm f/4.5-5.6L op 100mm; 1/1000s bij f/8; ISO 1600. Fotograaf: Sanne te Pas

 

Halsbandparkiet in boom
Ook in de stad kun je veel wilde dieren vinden. Zo was onder andere deze halsbandparkiet te zien in Amsterdam. 29 augustus; Canon 800D + Canon 100-400mm f/4.5-5.6L op 400mm; 1/100s bij f/8; ISO 1600. Fotograaf: Sanne te Pas

TELEFOON-TIP

In de stad zijn de dieren vaak meer gewend aan mensen, waardoor je dichterbij kunt komen. Het fotograferen met je telefoon is hier dus ideaal, aangezien je niet tot weinig hoeft in te zoomen.

 


Deze tip komt uit het boek ‘De 50 beste tips voor jonge natuurfotografen’, geschreven door Groene Camera Natuurtalenten van het jaar Sanne te Pas en Wouter van der Voort. In dit boekje geven Sanne en Wouter jou de allerbeste tips om supertoffe foto’s te maken. Als echte pro’s gaan ze te werk en ze delen hun geheimen met jou:
• hoe kom je dichtbij dieren en vogels, zonder dat ze het door hebben?
• wat is er nodig voor een topfoto?
• wat zijn de beste plekjes en mooiste momenten?

Het boek richt zich op jonge natuurfotografen van ongeveer 10 tot 18 jaar, maar is zeker ook leuk voor (groot)ouders. De beschreven tips zijn geschikt voor alle type camera’s. Klik hier om jouw exemplaar van dit boek te bestellen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: