HOME < INSPIRATIE < REISVERSLAGEN
Reisverslagen

Natuurfotografie in Extremadura

Afgelopen april/mei 2017 hebben we een prachtige reis gemaakt naar Extremadura, een van de 17 autonome regio’s van Spanje. Extremadura is een schitterend gebied met veel natuur en fotografie mogelijkheden. Extremadura is met een oppervlakte van zo’n 41.5 duizend vierkante km precies even groot als Nederland, maar met slechts iets meer dan 1 miljoen inwoners veel dunner bevolkt. Bovendien vind je er maar heel weinig industrie waardoor de streek veel natuurlijke reserves heeft behouden.

extremadura
Broedkolonie ooievaars op verlaten boerderij. Fotograaf: Nel Appelmelk

Volop mogelijkheden

In het gebied zijn diverse overnachtingsmogelijkheden. Zelf hebben wij geboekt bij Discover Extremadura via Liesbeth van Vliet die ik op Nederpix had leren kennen. Zij adviseerde een huisje te huren in Cañamero in het park La Brizna en heeft dat toen ook prima voor ons geregeld.

extremadura
Ochtendmist. Fotograaf: Nel Appelmelk

Wij vlogen met KLM op Madrid en hadden daar ook een huurauto geboekt. De gunstigste vertrektijden uitgekozen, dus op de eerste dag vroeg weg en de laatste dag in de avond terug. Dat scheelt je mooi 2 vakantiedagen. Vanuit Madrid is het nog zo’n 260 km rijden naar Cañamero.

Rijstvelden in Extremadura. Fotograaf: Nel Appelmelk

In Extremadura zijn diverse biotopen: Uitgestrekte steppen, bergketens, rijstvelden, rivieren en dehesas. Een dehesa is een omheind priveterrein. Een dehesa heeft een gebruikscyclus van 8 jaar. (cultuur met granen, begrazing, rust enz.)

Deze vos deed zich even later tegoed aan de nageboorte van het schaap. Fotograaf: Nel Appelmelk

In de eerste week hadden we een dagexcursie geboekt bij Discover Extremadura. We hadden een fantastisch georganiseerde tocht. We wilden graag een rondtoer maken zodat we de dagen erna zelf de mooie plekjes nog een keer konden bezoeken en dat bleek achteraf een heel goed plan. Onze gids Henk Zweers vertelde veel over de omgeving en we zagen de mooiste dingen onderweg, waaronder de vos bij de schapen.

Vale gier op de uitkijk. Fotograaf: Nel Appelmelk

Veel natuurfotografen gaan naar Extremadura vanwege de enorme rijkdom aan vogels. Vooral diverse soorten gieren zijn goed te zien. De meest voorkomende was de vale gier.

Veel scharrelaars in de hoogspanningsmasten. Fotograaf: Nel Appelmelk

Langs veel wegen staan grote hoogspanningsmasten met daaraan nestkasten geplaatst. De kleine torenvalk, scharrelaar en steenuil kun je dan daar goed spotten, maar ook bijeneters, roodkopklauwieren enz. laten zich goed zien en fotograferen.

extremadura
Rode patrijs. Fotograaf: Nel Appelmelk
extremadura
Blauwe ekster. Fotograaf: Nel Appelmelk
Hop. Fotograaf: Nel Appelmelk

Extremadura niet alleen voor vogels

Het is niet alleen een gebied om vogels te spotten. Je vindt er ook veel andere interessante dieren en planten om te fotograferen. Dus ook als macrofotograaf kun je er je hart ophalen aan de mooiste orchideeën en vlinders.

extremadura
Spaanse pijpbloemvlinder. Fotograaf: Nel Appelmelk
Roomvlek. Fotograaf: Nel Appelmelk
Spaans oranje zandoogje. Fotograaf: Nel Appelmelk
Mannetjesorchis. Fotograaf: Nel Appelmelk

Op het terrein waar ons huisje stond kon je prachtige landschappen fotograferen en mooie wandeltochten maken. Ook waren er diverse vlindersoorten, insecten, planten en vogels aanwezig.

Noordelijke bandgrondlibel. Fotograaf: Nel Appelmelk
Zonsopgang met aardschaduw. Fotograaf: Nel Appelmelk
Egyptische sprinkhaan legt haar eitjes in de grond. Fotograaf: Nel Appelemelk

Als voorbereiding op de reis heb ik de volgende twee boeken geraadpleegd:

Deel dit artikel


13
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Wat een prachtige foto’s Nel , ik zie jou dikwijls voorbij komen op RX10 site , ik heb er één sinds half juni aangeschaft speciaal voor de reis naar Extremadura in April. Wij gaan van SNP 7 dgn , en hopen mooie vogels aan te treffen

  1. Door nel appelmelk op 13 oktober 2019 om 10:51

   Dank je Rob en Paulien. Ik denk dat je daar veel plezier aan gaat beleven. Deze foto’s zijn niet met de Sony gemaakt. Die had ik toen nog niet. Maar die zou ik toen graag bij me gehad hebben. Ik sjouwde toen heel wat mee. Zeker als je daar gaat wandelen is dit een fantastische camera.

   1. Dank je wel Nel ik lees het nu pas , prachtige foto’s

  2. Door nel appelmelk op 6 december 2019 om 10:51

   Dank je voor de complimenten. Daar ga je dan veel plezier aan beleven. Ik fotografeerde toen met de Canon. En moest geregeld van lens wisselen. En was daardoor geregeld te laat. Ik zal t.z.t. je foto’s wel zien bij de FB groep.

 2. Door Rob op 30 juni 2017 om 11:50

  Nel wat een prachtige foto’s

 3. Dag Nel,
  wat een bijzonder mooie foto’s. Wij kennen delen van Extremadura, o.a. Park Montfrague, Trugillo, Cáceres en Merida. En uiteraard hebben we veel volgens gezien. Gieren, Zwarte ooievaars, bijeneters ed.
  En dan te bedenken dat Spanje nog heel veel meer moois te bieden heeft.
  Groet,
  Martien

 4. Door Nel Appelmelk op 7 juni 2017 om 12:21

  Hartelijk dank voor de leuke reacties. Van het Gredosgebergte had ik nog nooit gehoord. Een goede tip. Op de terugweg naar de luchthaven hebben we het stuwmeer van Arrocampo en omgeving gedaan. Was ook prachtig.

 5. Als men via Madrid vliegt, is het de moeite waard om onderweg het Gredosgebergte aan te doen. In het voorjaar kun je nog helemaal met de auto boven komen (hoogseizoen moet je met de bus mee). Goed voor o.a. rode rotslijster en spaanse steenbok. Na 1 of 2 dagen reis ik dan door naar de Extremadura. Overigens een mooi verslag.

 6. Door Peter van den Bos op 6 juni 2017 om 12:08

  Geweldig verslag van dit mooie gebied met mooie foto’s. Complimenten, gr. Peter

 7. Prachtige reisverslag Nel van het gebied met heel aansprekende foto’s. Wij zijn er 8 jaar geleden ook geweest (helaas maakte ik toen nog geen foto’s) en mijn man maakte foto’s van vogels (digiscoping).
  De regio is gelukkig niet erg toeristisch en hopelijk blijft dat zo!
  Wij zijn zeker van plan om dit mooie gebied nog een keer te bezoeken.

 8. Een stimulerend verhaal, Nel! Wij vinden het ook altijd fijn om met enthousiaste fotografen op pad te gaan. De Crossbill gids geeft ons insziens de beste overall informatie over de natuur hier, met ook aandacht voor ecologie en historie. De beste gids met uitstekende kaartjes om het hele jaar door vogels te spotten is die van David Gosney (te bestellen via easybirder.co.uk). En dan nog even dit: april / mei is een mooie tijd om hier te zijn, maar ook in de wintermaanden is hier veel te beleven met Kraanvogels, Rode wouwen, steltlopers, prachtig licht, fotogenieke landschappen en aangename temperaturen! Liesbeth en Henk (Discover-Extermadura)

 9. Door nelappelmelk op 5 juni 2017 om 16:29

  Voor belangstellenden:
  http://www.discover-extremadura.com/NL/excursies_in_extremadura.html Andere opmerkingen e.d. zijn ook zeer welkom. Ben altijd benieuwd of een ander ook iets heeft aan mijn reisverslag.

  1. Bedankt voor het prima verslag Nel.
   Hierdoor weer contact gelegd met Henk die we kennen -als oude makker- van onze NFG tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *