HOME < VERDIEPING < ACHTERGROND
Achtergrond

Natuurfotografie is culinair

Er is een zekere analogie te vinden tussen fotografie en de culinaire wereld, het is maar net hoe je tegen de materie aankijkt. Je zou de keuken van de kok kunnen vergelijken met de mobiele gaarkeuken die we telkens op onze schouders hijsen. Tot op zekere hoogte zijn de kok en de fotograaf beiden afhankelijk van de gebruikte gereedschappen die ze tot hun beschikking hebben. Maar nee, dat is wellicht ‘food for thought’ voor een ander artikel. Dit artikel gaat over de keuze RAW versus jpeg. Daar is al veel over geschreven en daar wilde ik eens een ander soepblik op werpen.

culinair
Paddenstoelensoep. Fotograaf: Jowan Iven

Spaghetti?!

Fotograferen in JPG zou je kunnen vergelijken met de spaghetti sauzen uit de supermarkt. Lekker snel en gemakkelijk en je hebt keuze uit een aantal voorgeselecteerde smaken waarvan er een meestal je favoriete keuze is, wat in het geval van fotografie bijvoorbeeld het potje ‘landschap’ zou kunnen zijn.

Met RAW komt de kok om de hoek kijken. Het duurt langer om een gerecht op tafel te zetten met ongeveer dezelfde basisingrediënten, maar bij ieder ingrediënt heb je een grotere controle hoe je ze toevoegt. Ze zitten immers niet voorverpakt bij elkaar, maar als losse blikjes en potjes uitgestald in de nabewerkings-software.

Uiteindelijk worden beide gerechten, door de gasten, nog steeds gezien en gegeten als spaghetti. Totdat de kok zaken gaat toevoegen die , normaal gesproken, niets met spaghetti te maken hebben. Dan kan het zomaar zijn dat de kok een nieuwe versie spaghetti heeft bedacht of zover van de geaccepteerde standaard af is geweken dat het geen spaghetti meer mag heten. De fotograaf kan, al photoshoppend, ook zo’n gerecht op tafel zetten waar de meerderheid van de gasten geen spaghetti meer in ziet. Dat wil niet zeggen dat het geen smakelijk gerecht is, maar een foto durven we het niet meer te noemen. Of toch wel?

culinair
RAW omzetting vs JPG – camera landscape.
In Raw vooral de sfeer verandert, wat ik beter bij het wild zwijn vond passen. Fotograaf: Jowan Iven

Wij (natuur)fotografen zijn ook kok

Je hebt bijvoorbeeld een druk leven en fotografeert af en toe. ’s Avonds niet echt tijd om door al die foto’s te scrollen en ook nog eens te bewerken. Je wilt gewoon een makkelijke snelle hap die aardig smaakt dan is JPG helemaal jouw ding. Een kleine twist voor jouw eigen stempel en voilà, we kunnen aan tafel.
Er is trouwens een categorie puristen die alleen accepteren wat direct uit de camera komt, want zo was het in werkelijkheid. Niets is echter minder waar.
In de culinaire wereld hanteren puristen precies de omgekeerde stelling dan hun tegenhangers in de fotografie. Daar waar de chefkok alleen echte verse ingrediënten wil gebruiken en niets moet hebben van voorverpakte sauzen en diepgevroren groentes, kiest deze pure fotograaf juist voor die gevriesdroogde smaakpakjes die de fabrikant in zijn camera’s heeft gestopt. Het bewerken van de RAW file wordt al voor je gedaan, maar dan in de keuken van het restaurant wat in jouw camera is gehuisvest. Zoals er in de keuken ‘food’ wordt geprocessed zit er in iedere camera een fastfood-processor voor de beelden. Met slechts enkele gerechten op de SD-kaart die altijd hetzelfde smaken.

Kook je RAW-food, dan schakel je de automatische food-processor uit en ga je helemaal uit je bol met alle specerijen en kruiden in jouw lichte ruimte, de digitale keuken.
Dus bak eens een high-key voorafje en stop eens wat sambal in het contrast van het hoofdgerecht of strooi lokaal wat peper en proef of het resultaat je bevalt. Er is een regio in de wereld waar alles ‘bigger and better’ is, daar zet men de kleuren aan totdat het glazuur van je tanden springt. Alles is tenslotte persoonlijke smaak en net als in de culinaire wereld, regio gebonden.

Culinair
RAW omzetting vs JPG – camera landscape.
Subtiele verschillen. Onvoorstelbare kleurenpracht aan de waddenkust, je had er bij moeten zijn. Fotograaf: Jowan Iven

Tenslotte

Ook RAW kan je bewerken met smaakpakjes die in al de software zitten. Dan is de scheidslijn tussen RAW en JPG in feite minimaal, maar wel een stuk omslachtiger. RAW biedt je een heel scala aan mogelijkheden om tot een verfijnd gerecht te komen.
Wat voor een kok ben jij?

Deel dit artikel


14
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Hilde Steensma op 20 augustus 2017 om 13:37

  Bob . . ik ben niet iemand van de theorie . kom ik vaak in om… maar met jou uitleg .kom ik er wel. bedankt groetjes Hilde

  1. Door Hilde Steensma op 20 augustus 2017 om 13:39

   sorry verkeerd naam moet Jowan zijn.

 2. Leuk geschreven stuk Jowan, met een originele benadering om de verschillen tussen Raw en Jpg duidelijk te maken.
  Na een half jaartje raw+jpg ben ik al snel overgestapt naar enkel Raw. Nabewerking hoort er gewoon bij, net als voorheen in de doka. Zo kan ik alles precies naar eigen smaak krijgen 🙂
  Gr. Wouter

  1. Dank je Wouter, iedereen is natuurlijk vrij om eigen smaak en werkwijze te hanteren. RAW biedt de meeste mogelijkheden en daarom ben ik destijds ook overgestapt.

 3. Ik hou er van om alles uit de kast te trekken om tot een goed gerecht te komen, maar zo nu en dan, heel af en toe, kan ik het potje uit de supermarkt dat ik mijn camera ook altijd laat maken, niét evenaren!

  Grt Chris.

  1. culinair is ook niet alles Chris. Af en toe een frietje moet kunnen 😉

 4. Door Liesbeth Ploeg op 9 augustus 2017 om 20:22

  Ha Jowan, wat een ontzettend leuk stuk! Goede vergelijking. Wat dus altijd opgaat: smaken verschillen. Letterlijk en figuurlijk. Ook voor mij hoort de nabewerking bij het fotograferen en daar investeer ik ook graag tijd in. Dat lijkt misschien nog t beste op t ‘herkauwen’ van de maaltijd. Gewoon nog even nagenieten van de foto’s. Eet smakelijk 🙂

  1. Leuk Liesbeth, een commentaar in stijl met het artikel. Dank je voor je reactie.

 5. Voor mij is het bewerken van een foto in Lightroom (en Photoshop) nauw net 1 van de leuke onderdelen van deze prachtige hobby. Leuk artikel!

  1. Dat ben ik met je eens Erik, maar iedereen mag daar op eigen wijze anders tegenaan kijken. Dank je voor het compliment.

 6. Originele benadering maar absoluut herkenbaar. Leuk artikel.

  1. Dank je Bob, waarschijnlijk zit er voor veel (natuur)fotografen wel enige herkenning in het artikel. Het is ook met een knipoog bedoeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *