HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Natuurfotografie is ingekakt, we moeten allemaal NXT LVL!

Bosanemonen zijn uit. Evenals uitsluipende libellen, Hallerbos, hertenbronst op de Hoge Veluwe, blauwborsten (om van parende ijsvogels nog maar te zwijgen), poppy’s, helioslenzen, oranjetipjes, zonsopkomsten-met-grondmist, porseleinzwammen en zonnestralen door beukenbossen. Natuurfotografie is ingekakt, al jaren doen we allemaal hetzelfde en dat moet afgelopen zijn! 2017 is het jaar van de NXT LVL!

Natuurfotografie is ingekakt, we moeten allemaal NXT LVL!
Eenzame bosanemoon in warm tegenlicht met onscherpe achtergrond... dat kan echt niet meer anno NXT LVL 2017 Fotograaf: Johan van der Wielen

Mislukt kiekje heet ineens ‘procesfoto’

Ik ben erg trots wederom te hebben mogen meeschrijven aan het laatste praktijkboek natuurfotografie NXT LVL. Een boek waarin gerenommeerde fotografen (en ik) hun meesterwerken laten zien en een tipje van de sluier oplichten over hoe ze tot dat beeld zijn gekomen. Wat waren hun creatieve ideeën en welk proces zijn ze doorgegaan, waarom is het eindresultaat zoveel beter dan de eerste beelden. Jaja, ze laten ook hun ‘procesfoto’s zien, zoals je de mislukte kiekjes met een mooi woord kan omschrijven. Dat was overigens nog de grootste uitdaging… mislukte beelden in mijn archief vinden. Klinkt wellicht een tikje arrogant maar je moet het anders zien, alle ‘procesfoto’s’ gooi ik zo snel mogelijk weg om ruimte te bewaren. Ik maak ze genoeg… maar bewaar ze nooit.

Na héél goed zoeken gevonden: een mislukte foto. Of is dit dan juist weer NXT LVL? Fotograaf: Johan van der Wielen

En zo stond de PiXprience in het teken van de NXT LVL, op naar het volgende niveau, allemaal een tandje erbij, afstappen van de normale beelden en allemaal een tandje beter. Tijdens het festival werd vol trots het boek gepresenteerd en wederom (net als 2016) kon ik niet mee op het podium staan en het applaus ontvangen. Calimero? Welnee… ik stond in Noorwegen aan de stormachtige kusten, mag totaal niet klagen.

NXT LVL goes viral

Jep, de social media stonden bol van ‘NXT LVL’. Met dank aan de lezing van Theo Bosboom (niet kunnen zien, alles van horen zeggen) was de reuring op facebook duidelijk voelbaar toen ik thuis kwam. Opgetogen als ik was om na 1,5m sneeuw zo snel mogelijk de lente op te snuiven bij mijn bosanemoontjes werd mij ineens duidelijk: bosanemonen zijn uit, mogen niet meer, passé, 2016 (en eerder), not-done… oftewel, niet meer ‘NXT LVL’. Met bleek gezicht heb ik vertwijfeld staan drentelen voor het hek. In de verte zag ik een zee van lonkende witte bloempjes, maar facebook schreeuwde uit mijn broekzak: “ben je nou een NXT LVL fotograaf of niet?’ Zou ik ongehoorzaam zijn en stiekem toch naar binnen gaan? Met het risico betrapt te worden? Of met een groots gebaar van verachting mijn neus optrekken en mij dit jaar met meer bij mij passende NXT LVL zaken gaan bezighouden? Oh help… waar heb ik aan meegeholpen? En dan waren de bosanemoontjes nog maar het topje van de ijsberg. Nee, ik zag mijn nieuwe fotografisch jaar in duigen vallen van alles wat niet meer mag. NXT LVL begint een eigen leven te leiden. En zo sta ik te dralen voor het hek.

Zóveel lonkende bosanemoontjes… maar het mag niet meer, geen NXT LVL Fotograaf: Johan van der Wielen

De uitdaging

Natuurlijk alles lekker gechargeerd. Alle credits wel naar Theo want hij heeft wel iets los kunnen maken. Terwijl de hoos van bosanemoon foto’s dit jaar iets later op gang kwam dan normaal (wel geinig, want de bloemen zelf waren er eerder dan normaal) zag ik ineens allemaal beelden langskomen die ik nog niet eerder had gezien. Men heeft het zich wel aangetrokken, ofwel uit angst voor spot van facebook, ofwel omdat menig fotograaf zich ook echt een uitdaging heeft gesteld. Want was is dat dan, NXT LVL. Begonnen als praktijkboek vol achtergronden van mooie beelden heeft het inmiddels al een eigen status verworven binnen natuurfotograferend Nederland.

Omdat virals een eigen leven leiden zie je dat de eindboodschap soms niet eens strookt met de oorsprong (of misschien toch wel). En omdat we nooit zijn begonnen met een definitie ben ik maar zo vrij mijn eigen invulling te geven. Voor mij is de NXT LVL de uitdaging, de uitdaging die je jezelf geeft om een nieuwe stap te maken binnen de fotografie. Jezelf uitdaagt je te ontwikkelen. Durven af te stappen van jouw geëigende beelden, eens over de schutting bij een andere tak van sport kijken, projecten eens anders aanpakken, geen foto’s namaken die je al hebt, maar juist te proberen aan te vullen, eens naar een andere plek gaan, eens niet op het mooiste moment op pad gaan, maar juist op een minder mooi moment, etc. Een stap in je eigen ontwikkeling kan van alles zijn, technisch of inhoudelijk. Zo lang je maar eens uit je comfortzone stapt, gaat experimenteren en kritisch naar je eigen werk durf te kijken.

Als ik heel kritisch ben naar mezelf… is dit mijn comfort zone. Maar ja, ik blijf het zo mooi vinden Fotograaf: Johan van der Wielen

Kijk uit…

Hoe mooi de viral NXT LVL ook is, het risico is net zo groot. Want wij kijken allemaal vanuit ons eigen perspectief. Voor mensen die al 100x een burlend hert hebben gefotografeerd is de 101e keer nou niet bepaald NXT LVL (tenzij natuurlijk burlend met parende ijsvogel op zijn gewei of burlend op de bosanemonen), maar voor die fotograaf die in 2017 begint met natuurfotografie is de eerst burl een enorme uitdaging. Kijk dus wel uit met oordelen: wat voor de één afgezaagd is kan voor de ander juist een uitdaging zijn. Kijk daarom kritisch naar jezelf, maar niet net zo kritisch naar de ander. Gun iedereen zijn eigen NXT LVL.

Dit is niet zo mijn ding. Maar daarom mag een ander het natuurlijk wel mooi vinden! Fotograaf: Johan van der Wielen

Mijn NXT LVL

Bosanemonen in mangrove bos, zo’n beeld had ik nog niet… mijn NXT LVL Fotograaf: Johan van der Wielen

Ja, dat zat erin, wat is nou mijn NXT LVL? Met die gedachte sta ik nog steeds wortel te schieten voor het hek, naar binnen gaan of niet? Het besluit heeft dan alles te maken met je eigen doel, je eigen NXT LVL. Vind je bosanemonen afgezaagd, ga dan eens je ziel en zaligheid op paardenbloemen botvieren en als je al 10 jaar zit te gluren naar ijsvogel-porn, kijk eens of je met huismussen hetzelfde kan. En dan neem ik een besluit. Ik ga toch naar binnen. Ik vind bosanemonen niet afgezaagd, ik vind de meeste beelden die ik ervan zie (en zelf maakte) afgezaagd. Mijn uitdaging ligt in een nieuwe invalshoek. Wat kan er nog meer. Blij door dit besluit stap ik het hek door, mijn eigen leuze in gedachte nemend:

“Als je denkt dat je klaar bent… ben je bijna halverwege”

Wide-angle-macro… dit vind ik het echt heel leuk of jullie dat nou ook vinden of niet 😉 Fotograaf: Johan van der Wielen

En? Wat is jouw NXT LVL voor 2017? Laat het mij weten, ik ben heel benieuwd!

Toch nog stiekem eindigen met mijn comfort zone… gewoon omdat ik het nog steeds zo lekker vind. Fotograaf: Johan van der Wielen

Deel dit artikel


20
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Een leuke en vermakelijke column!
  En aangezien ook ik de lezing van Theo gemist heb en het boek niet gezien heb, was het ook wel verhelderend wat ‘men’ onder NXT LVL verstaat (knap overigens dat er zo’n hype ontstaan is rondom deze afkorting/term).

  Zo te lezen ben ik al een tijdje NXT LVL bezig, ik vind het nu eenmaal leuk om te proberen onderwerpen steeds op een andere manier en meer creatieve manier in beeld te brengen. Maar mijn NXT LVL zal zeker niet zijn om uren in een vogelhut te gaan zitten, alleen maar omdat ik dat nog nooit gedaan heb… Gelukkig zijn er velen die dat wel leuk vinden, ik bekijk met plezier de foto’s die zij gemaakt hebben 🙂
  En (opbouwende) kritiek op mijn foto’s zijn overigens altijd welkom, dat helpt mij weer naar de NXT LVL… 🙂

  1. Helemaal goed! Dank je wel voor je reactie en heel veel fotografie plezier toegewenst!

 2. Dag Johan,

  Ik moest grinniken bij je verhaal. Dus wat mij betreft heb je hier de juiste snaar geraakt. Voor mij was trouwens het NXT LVL volledig nieuw, maar ik begrijp wel meteen wat er bedoelt wordt.

  Maar zoals dat voor elke hobby, kunst of expressie geldt: er zijn geen regels, er zijn geen wetten, het is je eigen interpretatie!

  Groet

  1. Raak! Geen regels en geen wetten, geen moeten of kaders, slechts plezier en uitdaging!

 3. Door Gert-Jan op 25 april 2017 om 16:41

  Ik ben totaal niet onder de indruk van het NXT level gekraai. Mijn NXt level bestaat vooral uit het met plezier in mijn fotografie hobby te houden , en daar in mijn eigen weg te gaan. Wat een ander daar ook van vind.Met diep respect voor alles wat leeft

  1. Hoi Gert-Jan, dank je wel voor je reactie. Fijn te horen dat jij niet onder de indruk bent van het ‘NXT level gekraai’ en dat is je goed recht. Maar voor anderen kan het wel leuk zijn en die kunnen er plezier aan beleven. Dat is toch het leuke van een hobby of passie? Dat je allemaal je eigen ding mag doen, je mag laten inspireren door wat jij wilt en lekker je eigen ding mag doen als jij dat wilt. Hartstikke goed hoe jij je eigen NXT LVL omschrijft, hou dat vast en beleef veel plezier aan natuurfotografie! groet Johan

 4. Ik ben het helemaal eens met het moraal van je verhaal, maar het gezever over next level wordt ik inmiddels wel erg moe van. Dat is in mijn beleving zo’n hol begrip en ook erg afhankelijk van smaak. Ik zie regelmatig originele platen voorbij komen, ook van Theo Bosboom en bijv. de winnaars van de Groene Camera, maar dat wil nog niet zeggen dat ik het mooie platen moet vinden. Ik probeer me ook steeds te verbeteren en doe dat vooral door eerst anderen te imiteren, dat is de beste leerschool wat mij betreft. Als je de basis technieken onder controle hebt is het veel makkelijker om mooie én originele platen te schieten. Zo vind ik jouw platen van een bosanemoon die je in je comfortzone hebt gemaakt ook mooier dan die met een groothoek lens, terwijl die misschien (op het moment) origineler zijn. Totdat iedereen de groothoek hype weer achterna loopt en is het binnen een mum van tijd weer gewoon. Je kunt je ook afvragen wat je nog onder natuurfotografie verstaat. Als je met een watersproeier en kunstlicht paddenstoelen gaat fotograferen, is dat dan nog natuurfotografie of studiofotografie?

  1. Beste Erik, dank je wel voor je reactie. Ik moet bekennen dat ik je wel erg kritisch vind, ben blij dat je de strekking van mijn verhaal onderschrijft (dat was ook de kern) maar om nu over ‘gezever’ te praten. Kijk, wat voor jou gezever is… kan voor anderen weer een uitdaging zijn. Dat voor jou het NXT LVL verhaal niet aansluit bij je beleving is natuurlijk je goed recht maar anderen kunnen het juist leuk vinden. En ach, waarom ook niet. Laten we elkaar gewoon lekker in elkaars waarde laten, de één is blij met ‘NXT LVL’, jij doet lekker jouw ding. Prima toch? Zo vind ik het prima dat je een mening hebt over mijn beelden maar wat is er nou geen hype? Alles is toch een hype? En waarom zou dat erg zijn? Het is toch geen verplichting om allemaal ‘vernieuwend’ te zijn. Als iemand het heerlijk vind om zich te ontwikkelen door lekker te kijken naar wat anderen doen is dat toch ook prima, of dat nou een ‘hype’ is of niet. En hoe belangrijk is de definitie van natuurfotografie? Als iemand plezier heeft met een watersproeier omdat dat voor hem of haar nieuw is mag dat toch ook? Het is toch ieders hobby waarin plezier voorop staat? Laten we kritisch zijn naar onszelf… maar niet net zo kritisch naar de ander 😉

 5. net klaar met een 50 dagen 50 mm. avontuur. een zelfbenoemd landschap en bluehour artiest die bijna altijd tussen 16 een 35 mm. de wereld aan zijn sensor voorbij ziet trekken. En dus begin maart iedere dag een foto met de 50 mm. gaan maken. En voor het eerst supercars, IKEA en de krokussen gefotografeerd. Voor mij helemaal nxtlvl en dat boek ga ik maar eens bekijken…en wie weet bestel ik van mijn vakantiecentjes wel een 100 mm. macro en ga doen wat ik niet eerder dit, i.p.v. wijds maar eens Micro…. en idd. gun iedereen zijn eigen nxtlvl

  1. leuk! klinkt als een gaaf fotografisch avontuur en uitdaging! Ga daarmee door!

 6. Mijn uitdaging voor 2017?? De zonsopkomst fotograferen in mijn lokale gebiedje waarbij iemand op een cello zit te spelen op de aanwezige vlonder door de vennen aldaar. Nu nog een cellospeler vinden die zo vroeg wil opstaan en 5 km met de cello wil wandelen ?

  1. heel goed! Ik ben benieuwd

 7. Door Gerrit van Osch op 21 april 2017 om 10:32

  Beste Johan.
  Je beschrijft ook mijn gevoel m.b.t. de fotografie. Ik ben erg op zoek naar inspiratie om op een andere wijze inhoud te geven aan mijn fotografie. Mijn probleem is, er wordt zo ongelooflijk veel en goed gefotografeerd om dan wat exclusiefs te maken is buitengewoon ingewikkeld. Twee jaar geleden ben ik begonnen met bewogen fotografie, ik zie dat tal van fotografen zich inmiddels daarmee bezig zijn gaan houden. Verbluffend mooie resultaten strelen mijn ogen.
  De bewogen fotografie zal voorlopig mijn ding blijven. Je artikel is voor mij weer richting gevend.

  Groet Gerrit.

  1. Je moet je misschien afvragen of je wel nieuw en exclusief moet zijn. Misschien zijn 99,9% van alle beelden al wel al gemaakt alleen… nog niet door jou. NXT LVL is in mijn ogen niet nieuw op fotografie gebied maar nieuw op jouw eigen niveau. Ookal maak je daarmee beelden die voor anderen gemeengoed zijn, voor jou kan het NXT LVL zijn. Daag jezelf uit en kijk niet zoveel naar anderen maar doe je eigen ding en blijf jezelf vernieuwen. Of dat nou globaal vernieuwend is of niet. succes

 8. Dit heb je geweldig omschreven en wat fijn je opmerking. Kijk kritisch naar jezelf, maar niet net zo kritisch naar de ander. Gun iedereen zijn eigen NXT LVL! Chapeau

  1. dank je wel en veel succes 🙂

 9. ‘Kijk kritisch naar jezelf, maar niet net zo kritisch naar de ander. Gun iedereen zijn eigen NXT LVL’.

  Raak !

 10. Door Bianca Vermeer-Nieuwkerk op 21 april 2017 om 06:43

  Hoi Johan! Ik las het stuk met interesse… Sinds de nieuwe hype NXT LVL worstel ik ook wat met die betekenis. Vorig jaar boekte ik daarom een workshop bij een fotograaf die compleet anders fotografeert dan ik. Verfrissend! Nu weer ik weer wat ik mooi en leuk vind om te doen. Een aanrader om buiten je comfortzone te stappen en vervolgens er weer in, met nieuwe inzichten. Je omschrijft goed wat het dilemma bij een volgende stap is! Groetjes Bianca. Ps: het boek is ook inspirerend!

  1. Dank je wel voor je reactie. Bedenk dat NXT LVL voor ieder wat anders is… en dus mag je je uitdaging zelf invullen. Zo lang je jezelf maar lekker uitdaagt 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *