Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie kalender april

“April doet wat hij wil”. Deze maand kun je qua weer van alles verwachten en in de natuur gebeurt er ook van alles. Zo openen verschillende bloemen zich en ontploft het groen. De eerste jonge dieren dartelen rond en verschillende insecten worden actief. Vogels keren terug uit hun overwinteringsgebieden en maken elkaar het hof. Kortom: april is een maand waarin van alles gebeurt.
Zonsopgang in mijn local patch. Fotograaf: Yvon van der Laan

Deze maand valt er zoveel te fotograferen en daarom helpen we je met deze natuurfotografie kalender graag op weg om jouw fotografie plan te maken.

Vorige maand

Maart is de overgangsmaand van winter naar zomer. En…. dat maart zijn staart roert wordt niet voor niets gezegd. We hebben de afgelopen maand van alles meegemaakt. Maartse buien met natte sneeuw en hagel, mist, wind, nachtvorst, prachtige maartse wolkenluchten en warme dagen. Maart heeft het allemaal laten zien.

Deze maand

Tja… en wat gaat april ons dit jaar brengen? April is qua fotografie een hele mooie periode van het jaar. De natuur komt, zowel wat flora als fauna betreft, tot leven. Of je nu houdt van macro, vogel, wildlife of landschapsfotografie. Deze maand zijn er voor iedereen legio mogelijkheden.

De natuurfotografie kalender voor april

  • Insecten

Citroenvlinders vliegen alweer volop rond en ook het klein geaderd witje, het oranjetipje en het icarusblauwtje zullen zich deze maand weer laten zien. Verder heb je kans op uitsluipende libellen en juffers.

  • Zoogdieren

In april wordt er veel nieuw leven op de wereld gezet. Je maakt kans op jonge zwijntjes en natuurlijk kalfjes van o.a. de Schotse hooglanders. Bij verschillende schaapskuddes zie je lammetjes ronddartelen en in de begrazingsgebieden zie je o.a. bij de kuddes exmoorpony’s en konikpaarden veulentjes lopen.

  • Amfibieën en reptielen

Deze maand kun je naast verschillende kikkers zoals de heikikker en groene kikker, kikkerdril, zandhagedissen en zonnende adders aantreffen.

  • Vogels

In april komen de eerste zwaluwen terug vanuit hun overwinteringsgebieden. De grutto’s die de afgelopen periode aan de kust hebben gebivakkeerd zoeken een broedplekje in het binnenland. Verder laten de blauwborst, grutto, kluut, geoorde fuut en de beflijster zich weer zien.

  • Mossen

Je kunt in april nog steeds kapsels van verschillende mossen fotograferen.

  • Bomen, planten, bloemen

De bomen kleuren weer frisgroen en fruitbomen laten hun mooie bloesems zien. Verder is het nu de tijd voor verschillende bloemen zoals narcissen, bosanemonen, boshyacinten, dotterbloemen, kievitsbloemen, pinksterbloemen en speenkruid. Ook bloeien deze maand de tulpen. Ga bijvoorbeeld eens op zoek naar tulpen en probeer deze vast te leggen onder mooie omstandigheden.

  • Verder

In april kan het weer nog heel onstuimig zijn en nachtvorst en winterse neerslag is ook zeker niet uit te sluiten.

  • Tot slot

Lukt het je niet deze maand al dat moois vast te leggen, treur dan niet want volgend jaar kun je in de herkansing.

Ik wens je heel veel fotografie plezier deze maand.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: