Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie kalender augustus 2021

In de natuurfotografie kalender augustus 2021 vind je volop natuurfotografie onderwerpen voor de maand augustus. We hebben allerlei actuele fotografie ideeën verzameld voor deze maand over zowel weers- en natuurverschijnselen, planten als dieren. Ook vind je in de natuurfotografie kalender augustus 2021 tips, inspiratie en allerlei links naar interessante artikelen, die eerder op onze website zijn verschenen, over bepaalde soorten of fotografische tips.
Viervlek
Bling, bling viervlek. Fotograaf: Yvon van der Laan

Ook deze maand vind je in de natuurfotografie kalender weer verschillende tips voor alle vormen van natuurfotografie. Voor zowel de macro-, landschaps-, wildlife- als vogelfotograaf hebben we allerlei ideeën verzameld. Wil je graag weten wat er zoal te fotograferen valt, kijk dan snel in de natuurfotografie kalender augustus 2021.

Vorige maand

We hebben een julimaand met uitersten achter de rug. Op verschillende plekken ontstond zeevonk en ook waren er op verschillende plekken lichtende nachtwolken te zien. Extreme regenval, hevige onweersbuien, wind en warmte; het kwam allemaal voorbij. De enorme regenval heeft grote overstromingen in delen van Nederland, België en Duitsland tot gevolg gehad met grote noodlottige gevolgen voor mens en natuur.

Heideblauwtje in een mooie roze omgeving. Fotograaf: Yvon van der Laan

Deze maand

Ook in de maand augustus blijft er op warme dagen kans op het ontstaan van zeevonk. Zeevonk is een prachtig natuurfenomeen om te fotograferen. Qua weer zal de maand waarschijnlijk wisselvallig starten met buien, afgewisseld met zonnige perioden. Ook kunnen we later deze maand nog warme dagen verwachten met veel zon. Omdat de atmosfeer vochtiger wordt, ontstaat er meer kans op mist en dauw. De kans op ochtendmist of ochtenddauw ontstaat vooral als het na een warme dag in de nacht afkoelt. Dit biedt niet alleen mooie omstandigheden voor het fotograferen van zonsopgangen. Ook zijn dit mooie omstandigheden voor het fotograferen van insecten zoals libellen en vlinders. Doordat ze nog koud en bedauwd zijn, vliegen ze niet weg. Je hebt dan alle tijd ze te fotograferen.

De natuurfotografie kalender voor augustus

  • Insecten

Deze maand zie je allerlei soorten spinnen, zoals de wespspin en kruisspin. Hiernaast zie je volop spinnenwebben die vooral mooi te fotograferen zijn in de ochtenddauw. Verder zijn er nog volop insecten te spotten zoals verschillende soorten wantsen en sprinkhanen, waaronder de grote groene sabelspinkhaan. Ook zie je diverse soorten vlinders waaronder het geaderd witje, de koninginnenpage, heideblauwtjes, gehakkelde aurelia, dagpauwoog, atalanta, kleine vos, citroenvlinder, dikkopjes en gentiaanblauwtjes. Ook de libellen, zoals de weidebeekjuffer, bandheidelibel, zwarte heidelibel en pantserjuffers laten zich deze maand nog steeds in grote getale zien.

  • Zoogdieren

De periode juli/augustus is de tijd van de reeënbronst. Na de paring zal het nog 295 dagen duren voordat het reekalfje geboren wordt.

  • Amfibieën en reptielen

In augustus zie je nog steeds allerlei soorten kikkers en padden. Met name de boomkikker is, al dan niet zonnend in de (bramen)struiken, een fotogeniek onderwerp.

  • Vogels

Er zijn verschillende vogels te fotograferen zoals grutto’s, zilver- en goudplevieren, steltlopers, strandlopers en groenpootruiters. Hiernaast zie je blauwe reigers, zilverreigers, ijsvogels, lepelaars en verschillende soorten meeuwen en sternen. De tuinvogels laten zich nog steeds in grote getale zien en ook de zwaluwen zijn nog steeds in onze regio aanwezig.

  • Bomen, planten, bloemen

In de maand augustus zijn er nog volop planten te fotograferen zoals het echte duizendguldenkruid, de klokjesgentiaan, de gele plomp, het jacobskruiskruid, kattenstaarten en het prachtige zonnedauw. Vooral dit laatste plantje is erg fotogeniek. Ook bloeit de dopheide en andere heidesoorten.

  • Verder

In de maand augustus heb je grote kans op zware buien, onweersbuien, zeevonk, in de vroege ochtenduren ochtenddauw en -mist, wolkenpartijen en perseïden. Dit laatste is een mooi onderwerp voor nachtfotografie. Ondanks dat het ook in augustus nog vroeg opstaan betekent, loont het de moeite vroeg uit de veren te gaan, want ochtenddauw en -mist kan een mooie mysterieuze sfeer geven aan jouw foto’s.

  • Workshops

Ook in de maand augustus organiseren wij weer verschillende natuurfotografie workshops. Ben je benieuwd of er iets voor jou bij zit? Informatie over deze workshops vind je op onze website: natuurfotoworkshop.

Tot slot

Ook de komende periode blijft het oppassen geblazen voor teken en de eikenprocessierups. Ben je in het veld geweest, check jezelf dan altijd even op teken.

Ik wens je heel veel fotografie plezier in de maand augustus.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: