Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie kalender – augustus 2022

In onze natuurfotografie kalender – augustus 2022 vind je weer een grote verzameling aan natuurfotografie onderwerpen voor deze maand. In de kalender vind je, op het gebied van flora, fauna en natuurverschijnselen, allerlei actuele fotografie onderwerpen, ideeën, tips en inspiratie. Ook vind je in de kalender allerlei links naar interessante artikelen op onze website over bijvoorbeeld soorten, fotografie tips, inspiratie of natuurverschijnselen.
De kans hazenpootjes aan te treffen wordt steeds groter deze maand. Fotograaf: Yvon van der Laan

Of je nu een wildlife-, macro-, landschaps- of vogelfotograaf bent, in de natuurfotografie kalender – augustus 2022 staat voor elk wat wils. Met de grote verzameling aan fotografie onderwerpen kun je zeker jouw fotografie plan maken voor de maand augustus. Ben je benieuwd welke natuurfotografie mogelijkheden er allemaal zijn, kijk dan snel in de kalender.

Vorige maand

Ten tijde van het schrijven van dit artikel stond de maand juli nog in het teken van zon, warmte en droogte. We hebben mooie zonsopgangen en zonsondergangen met mist meegemaakt. Verschillende wilde planten staan volop in bloei en vlinders, libellen, juffers en andere insecten zijn volop te vinden wat met name de macrofotograaf erg heeft aangesproken. Er was nog steeds volop jong grut te bewonderen waaronder verschillende vogeljongen.

Ook in augustus zijn er nog volop libellen te fotograferen. Fotograaf: Yvon van der Laan

Deze maand

Het blijft natuurlijk altijd ‘koffiedik kijken’, maar de verwachtingen voor augustus zijn warm en droog. Op warme dagen is er nog steeds kans op zeevonk en aan het begin van de maand is er nog kans op lichtende nachtwolken. Ook in de maand augustus zijn er nog volop insecten zoals: juffers, libellen en kevers te fotograferen. Verder zullen we zeker mooie zonsopgangen en zonsondergangen meemaken. De kans op mist en dauw neemt, door het vochtiger worden van de atmosfeer toe. Koelt het in de nacht af, dan is er kans op ochtendmist of dauw. Ochtendmist en/of -dauw biedt niet alleen mooie fotografie kansen voor de landschapsfotograaf, maar ook voor de macrofotograaf biedt de dauw veel fotografie mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan bedauwde bloemen en insecten.

De natuurfotografie kalender voor augustus 2022

  • Insecten

In de maand augustus zijn er nog volop juffers en libellen te fotograferen. Denk bijvoorbeeld aan soorten als de sierlijke weidebeekjuffer, de prachtige bandheidelibel en verschillende andere heidelibellen waaronder de zwarte heidelibel, verschillende soorten pantserjuffers, watersnuffels en lantaarntjes. Hiernaast fladdert er ook op vlindergebied nog steeds van alles rond waaronder de tweede generatie van het klein geaderd witje, parelmoervlinders, koolwitjes, koninginnenpage, gehakkelde aurelia, dagpauwoog, atalanta, kleine vos, citroenvlinder, gentiaanblauwtjes en dikkopjes. Andere insectensoorten die je deze maand kunt fotograferen zijn de rupsen van de sint jansvlinder, verschillende soorten spinnen waaronder de wespspin en kruisspin, verschillende soorten wantsen en sprinkhanen waaronder de grote groene sabelspinkhaan.

  • Zoogdieren

Deze maand is de reeënbronst nog in volle gang. Omdat de reeën meer dan anders bezig zijn met elkaar is de kans ze mooi te fotograferen groter dan in de rest van het jaar. Verder zie je nog steeds lammetjes, kalfjes en veulentjes bij de kuddes in de begrazingsgebieden.

  • Amfibieën en reptielen

Ook in de maand augustus zijn er nog allerlei soorten kikker en padden te fotograferen. Een hele fotogenieke soort is de boomkikker die je genietende van de zon op enkele plekken in de regio in onder andere bramenstruiken aan kunt treffen. Mooi in deze periode is dat je naast de volwassen exemplaren ook de jongen aan kunt treffen. Ennn.. wie weet tref je een van de jongen zelfs rustend aan op een braam.

  • Vogels

In deze periode zie je nog steeds veel (weide)vogels zoals grutto’s, tureluurs, kieviten, zilverplevieren, goudplevieren, steltlopers, strandlopers, groenpootruiters en scholeksters. Hiernaast kun je soorten als ijsvogels, lepelaars, verschillende soorten meeuwen en sternen, blauwe reigers, zilverreigers en tuinvogels aantreffen. Ook de zwaluwen, zoals de boerenzwaluw en huiszwaluw zijn nog steeds goed te fotograferen.

  • Bomen, planten, bloemen

Planten die op dit moment nog volop in bloei staan zijn de klokjesgentiaan, de gele plomp, waterlelie, het echte duizendguldenkruid, jacobskruiskruid met daarop vaak de rupsen van de sint jansvlinder, kattenstaarten en het fotogenieke zonnedauw. Hiernaast bloeien op sommige plekken nog margrieten, kamille en klaprozen. De kans hazenpootjes aan te treffen wordt steeds groter en ook gaat de dopheide en sommige andere heidesoorten deze maand bloeien.

  • Verder

Qua weer en temperatuur kan het deze maand alle kanten op. Er is kans op onweersbuien, zeevonk en zware regenbuien. Door de vochtiger wordende atmosfeer ontstaat er steeds meer kans op ochtendmist en ochtenddauw. Ga in deze periode eens vroeg uit de veren om mooie mistige zonsopgangen vast te leggen of ga eens op pad om bedauwde bloemen of insecten te fotograferen. Verder is er kans op mooie wolkenpartijen en aan het begin van de maand op lichtende nachtwolken. Tot slot is het deze maand, ondanks dat de maan storend kan zijn, kans de Perseïdenzwerm te fotograferen.

  • Workshops

Het hele jaar door organiseren wij verschillende natuurfotografie workshops, zo ook in de maand augustus. Lijkt het je leuk om eens deel te nemen aan een van onze natuurfotografie workshops of ben je benieuwd welke workshops er de komende periode gepland staan? Kijk dan eens op onze website: Natuurfotoworkshop. Er is keuze uit workshop voor zowel de macro-, landschaps-, wildlife en vogelfotograaf.

  • Hemelverschijnselen

In de nacht van 12 op 13 augustus is het volle maand. Ook is dan de meteorenzwerm Perseïden op zijn maximum. Helaas zullen de vallende sterren door de volle maan lastig waar te nemen zijn.

  • Meer inspiratie

Mocht je naast de natuurfotografie kalender – augustus 2022 op zoek zijn naar meer inspiratie kijk dan ook een in onze webshop. Een van de boeken waarin je veel inspiratie kunt vinden is Praktijkboek natuurfotografie jaarrond. Je vindt in dit boek tips, ideeën, achtergrondinformatie en inspiratie voor het hele jaar.

  • Tot slot

Heel veel succes met het maken van jouw fotografie plan voor deze maand en heel veel fotografie plezier. Nog een kleine tip: blijf jezelf ook de komende periode nog controleren op teken als je het veld in bent geweest.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: