Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie kalender december 2021

Zoals gebruikelijk plaatsen we iedere eerste vrijdag van de maand een natuurfotografie kalender. Ook voor deze maand hebben we weer een kalender samengesteld. In de natuurfotografie kalender december 2021 hebben we een verzameling opgenomen met fotografie-onderwerpen en -ideetjes die in december actueel zijn. Ben je benieuwd wat er deze maand te fotograferen valt of wil je wat inspiratie opdoen, kijk dan snel in onderstaande kalender.
Mycena
Zolang het niet vriest, kun je nog volop mycena's fotograreren. Fotograaf: Yvon van der Laan

De bomen worden kaler en kaler, maar toch zie je op verschillende plekken nog steeds mooie herfstkleuren van bijvoorbeeld de beuk en eik. Hiernaast gaan de blad- of naaldhoudende bomen en struiken steeds meer opvallen in het landschap. De hulst heeft op dit moment prachtige bessen en bijvoorbeeld vogels zijn door de kaler wordende bomen vaak beter te spotten. Ook in december is er van alles te beleven in de natuur en een deel daarvan hebben we opgenomen in onze natuurfotografie kalender december 2021.

Drieteenstrandloper op Schiermonnikoog. Fotograaf: Yvon van der Laan

Afgelopen maand

Ook dit jaar heeft november zich weer van verschillende kanten laten zien. Naast kou, nattigheid en mist hebben we ook prachtige zonnige dagen en mooie mistige zonsopgangen gehad. Op sommige plekken is sprake geweest van nachtvorst en er is op sommige plekken zelfs al sneeuw gevallen. De paddenstoelen waren in groten getale aanwezig en de herfstkleuren in het bos waren prachtig.

December

Op 1 december jl. is de meteorologische winter begonnen en op 21 december a.s. start de astronomische winter. Tja, en wat gaat de eerste wintermaand, de maand december, ons brengen? Persoonlijk hoop ik op een echte winterse decembermaand met sneeuw en ijs. Of anders op zijn minst vorst in combinatie met mist, wat prachtige berijpte landschappen op kan leveren. Maar we hebben het niet voor het zeggen en het blijft dus nog even gissen wat “koning winter” voor ons in petto heeft. Wel zal er deze maand, ook zonder winterse omstandigheden, genoeg te fotograferen zijn waaronder bijvoorbeeld vogels en zelfs nog insecten.

Natuurfotografie kalender december 2021

  • Insecten

Sommige insectensoorten zoals spinnen zijn in december nog steeds actief en ze zijn samen met hun spinnenwebben dus nog steeds goed te fotograferen. Ga ook eens op zoek naar spinnenwebben als het gevroren heeft of als er sprake is van rijp. Bevroren of berijpte spinnenwebben zijn namelijk erg fotogeniek. Verder kun je deze maand de noordse winterjuffer en bruine winterjuffer aantreffen in hun overwinteringsgebiedjes. Een ander leuk onderwerp voor deze maand zijn de bontgekleurde springstaartjes. Alhoewel het lastig is deze piepkleine diertjes te vinden, is het zeker de moeite waard eens op zoek te gaan want ze zijn namelijk erg fotogeniek. Kortom: voor de macrofotograaf zijn er deze maand nog uitdagingen genoeg.

 

  • Vogels

Onze regio wordt in deze periode bezocht door verschillende vogelsoorten. Ook laten bepaalde soorten zich nu beter zien in tuinen en parken. Enkele soorten zijn: winterkoninkjes, roodborstjes, verschillende mezen- en vinkensoorten waaronder de appelvink, eksters, gaaien en merels. In de velden zie je zwanen, velduilen en ganzen. Langs de kust kun je soorten als de sneeuwgors en strandlopers fotograferen. Hiernaast worden bepaalde regio’s bezocht door de wintertaling, grote zaagbek, pijlstaart of het nonnetje. Tot slot wordt onze regio in de winter vaak bezocht door de pestvogel.

  • Zoogdieren

Alhoewel bepaalde zoogdiersoorten kiezen voor een winterslaap of zich schuilhouden, zijn er ook nu nog voldoende mogelijkheden zoogdieren te fotograferen. Ga bijvoorbeeld eens op zoek naar Schotse hooglanders of andere runderen, exmoor pony’s of konikpaarden in natuurgebieden. Hiernaast kun je ook in deze periode nog steeds herten en reeën spotten. Mooie omstandigheden om deze dieren te fotograferen zijn onder andere mistige omstandigheden of wanneer er sprake is van rijp of sneeuw.

  • Bomen, planten, paddenstoelen

De bessen en zaaddozen van verschillende struiken en bomen, waaronder de bessen van de hulst, zijn erg mooi om deze maand vast te leggen. De bomen zullen deze maand bijna allemaal hun bladeren verliezen waardoor solitaire bomen als mooie silhouetten in het landschap zullen staan. Zolang de vorst nog niet doorzet, zullen er nog steeds paddenstoelen zijn waaronder verschillende soorten mycena’s. Hiernaast zijn ook korstmossen erg fotogeniek.

  • Overig

Deze maand is er kans op rijp, mist, ochtenddauw, sneeuw, ijs, ijsbloemen en ijsstructuren.

  • Tot slot

Ben je op zoek naar nog meer fotografie ideeën? Kijk dan ook eens in het Praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond. Dit boek kun je bestellen via de website: Webshop Natuurfotografie.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: