Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie kalender – juli 2022

In de natuurfotografie kalender - juli 2022 hebben we, zoals je van ons gewend bent, weer allerlei fotografie onderwerpen verzameld voor deze maand. In de kalender vind je volop ideeën, tips en inspiratie over onder andere flora, fauna en natuurverschijnselen. Wil je over een bepaalde soort of over een bepaald onderwerp meer informatie? In de kalender zijn bij diverse onderwerpen links opgenomen naar onder andere soort informatie en fotografie tips.
De weidebeekjuffer is een prachtige libellesoort. Niet alleen het mannetje met zijn blauwe vleugels is mooi, maar ook het vrouwtje is erg fotogeniek. Fotograaf: Yvon van der Laan

Het maakt niet uit of je een wildlife-, macro-, landschaps- of vogelfotograaf bent. In de kalender vind je een grote verzameling onderwerpen waarmee je zeker een fotografie plan voor deze maand kunt maken. Ben je benieuwd wat er allemaal te fotograferen valt, kijk dan snel in de natuurfotografie kalender – juli 2022.

Vorige maand

De maand juni was een maand met wisselvallig weer met droogte, (hevige) regen, zonneschijn en warme en koude dagen. Verschillende planten en insecten, zoals libellen, juffers en vlinders hebben een ware boost gekregen. We hebben alweer de eerste avonden met lichtende nachtwolken mogen aanschouwen en tevens hebben we kunnen genieten van mooie zonsondergangen en zonsopgangen.

Het heideblauwtje is deze maand weer volop te zien. Fotograaf: Yvon van der Laan

Deze maand

Op dinsdag 21 juni jl. hebben we de langste dag van de maand gehad. De dagen zullen geleidelijk korter worden. Wat de maand juli ons qua weersomstandigheden gaat brengen, blijft natuurlijk onzeker, maar wel ziet het er naar uit dat de maand zal beginnen met regen. Kijkend naar hoe de temperatuur gemiddeld is in juli dan komt de temperatuur uit op rond de 23 graden. Dit met uitschieters naar boven, met wellicht zelfs temperaturen die de tropische grens van 30 graden overschrijden, en beneden. In juli zijn er goede kansen op mooie zonsopgangen met ochtendmist en zonsondergangen. Hiernaast is er veel kans op lichtende nachtwolken.

De natuurfotografie kalender – juli 2022

  • Insecten

In de maand juli zijn er volop rupsen van voorjaarsvlinders te spotten. Hiernaast zullen ook de vlinders zich, na de vlinderdip in juni, weer volop laten zien. Je kunt soorten zoals diverse blauwtjes waaronder het heideblauwtje, parelmoervlinders en sint jansvlinders fotograferen. De wespspin laat zich deze maand weer goed zien en ook verschillende soorten wantsen, sprinkhanen en vliegen zijn deze maand mooie fotografie onderwerpen. Libellen zie je in juli in overvloed. Onder andere de prachtige weidebeekjuffer is weer volop te zien en hiernaast zie je viervlekken, verschillende soorten heidelibellen, lantaarntjes en oeverlibellen.

  • Zoogdieren

Jonge dieren zijn deze maand nog volop te fotograferen. Ga eens op zoek naar de grazers in natuurgebieden. In de kuddes tref je lammetjes, kalfjes en veulentjes aan. Hiernaast maak je kans op jonge vossen, dassen, herten en reeën. Later deze maand, juli/augustus, start de reeënbronst.

  • Amfibieën en reptielen

Ben je gek op het fotograferen van amfibieën dan kun je in deze periode je hart ophalen aan de boomkikkers. Je vindt ze onder andere op bramenstruiken. Hier zie je naast de volwassen exemplaren in deze periode van het jaar ook de jongen. Deze zijn zo klein dat je ze zelfs rustend op een braam aan kunt treffen. Naast de boomkikkers heb je deze maand ook de mogelijkheid andere kikkersoorten en padden te fotograferen.

  • Vogels

Naast de verschillende vogels die druk bezig zijn met het voeren van hun kroost (pas op dat je het voederen van de jongen niet verstoort) zie je veel weidevogels zoals de grutto, tureluur en kievit. Verder heb je kans watervogels en verschillende uiensoorten, waaronder de kerkuil, steenuil en bosuil, te fotograferen. Ook laten soorten zoals de ooievaar, blauwe reiger, zilverreiger, ijsvogel, stern, meeuw en lepelaar zich goed zien.

  • Bomen, planten, bloemen

De maand juli biedt volop mogelijkheden om planten en bloemen te fotograferen. Soorten als de klaproos, margriet, kamille, veenpuis en korenbloem staan volop in bloei. Hiernaast zijn ook de gele plomp, waterlelie en bloeiende grassen deze maand erg fotogeniek.

  • Overig

Op 13 juli is het volle maan.

  • Verder

In de maand juli heb je kans op fotogenieke onweersbuien (wel voorzichtig zijn), lichtende nachtwolken en zeevonk. Andere mooie fotografieonderwerpen zijn: de melkweg, graanvelden en bloeiende akkers en wegbermen.

  • Workshops

Lijkt het je leuk om de komende periode eens deel te nemen aan een natuurfotoworkshop, kijk dan eens op onze website: natuurfotoworkshops. Wellicht zit er een interessante workshop voor jou tussen.

  • Meer inspiratie

Ben je, naast de natuurfotografie kalender – juli 2022, op zoek naar nog meer inspiratie? Kijk dan ook eens in ons boek Praktijkboek natuurfotografie jaarrond. Hierin vind je voor het gehele jaar allerlei tips, achtergrondinformatie, inspiratie etc.

  • Tot slot

Ik wens je heel veel succes met het maken van jouw fotografie plan voor deze maand. Mocht het je niet lukken al het moois wat de maand juli te bieden heeft te fotograferen, dan kun je een deel van de agenda natuurlijk ook gebruiken voor jouw fotografie plan voor het volgende jaar.

Ik wens je heel veel fotografie plezier deze maand ennn… pas op voor de eikenprocessierups en teken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: