Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie kalender juni 2021

De natuurfotografie kalender juni 2021. Het is juni en we zijn alweer bijna halverwege het jaar. In de natuurfotografie kalender juni 2021 hebben we weer een verzameling gemaakt van verschillende natuurfotografie ideeën waarmee jij een fotografieplan kunt maken voor deze maand. In de kalender vind je onder andere inspiratie en tips over natuurfotografie onderwerpen. Ook vind je in de kalender links naar achtergrondinformatie over soorten en making of's.
Onze nationale vogel, de grutto, is deze maand op verschillende plekken goed te fotograferen. Fotograaf: Yvon van der Laan

Ook deze maand is er zowel voor de macro-, landschaps- wildlife of vogelfotograaf weer voldoende te beleven. Wil je weten wat, kijk dan snel in de natuurfotografie kalender juni 2021.

Vorige maand

De maand mei stond dit jaar over het algemeen in het teken van regen, regen en nog eens regen. Mei 2021 gaat zelfs de boeken in als een van de natste meimaanden sinds 1983. Voor diegenen die van de zon houden was al die regen natuurlijk een enorme tegenvaller maar voor de natuur was de regen zeer welkom. De natuur krijgt na drie extreem droge jaren weer de kans om te herstellen.

Ooievaar op het nest. Fotograaf: Yvon van der Laan

Deze maand

Op 1 juni is de meteorologische zomer begonnen. De astronomische zomer start op 21 juni, hetgeen tevens de langste dag van het jaar is. Wat gaat de maand juni ons brengen? De maand is mooi gestart met een aantal mooie zonnige dagen. De verwachtingen zijn dat we deze zomer een afwisseling krijgen van periodes met buien en koeler weer en periodes met tropische dagen. Verder maakt deze maand het frisse lentegroen plaats voor het wat saaiere zomergroen. Misschien wat minder interessant voor landschapsfotografie overdag, maar de mooie zonsopgangen en zonsondergangen die je in deze periode van het jaar kunt hebben, maken alles weer goed.

De natuurfotografie kalender voor juni

  • Insecten

Zag je in mei nog volop vlinders, in de maand juni zijn bijna alle vlinders verdwenen. De meeste voorjaarsvlinders zijn gestorven. Wel zie je op dit moment volop rupsen van de voorjaarsvlinders. Deze vlinderdip zal echter niet lang duren, want de zomervlinders komen er aan. Soorten die je deze maand in ieder geval kunt fotograferen zijn het heideblauwtje, boomblauwtje en het groentje. Verder zie je vuurvliegjes, sprinkhanen, eendagsvliegen, het vliegend hert en verschillende soorten libellen zoals de viervlek, vuurjuffers, weidebeekjufffers, smaragdlibel, lantaarntje en watersnuffel.

  • Zoogdieren

Deze maand zijn er nog volop jonge dieren, zoals lammetjes, kalfjes en veulentjes te fotograferen. Verder heb je grote kans om jonge reetjes en hertjes en op dassen, vossen, bevers en vleermuizen te spotten.

  • Amfibieën en reptielen

In de maand juni laten de boomkikkers zich al zonnend in de bramenstruiken steeds vaker zien. Verder toont de groene kikker zich in poelen en plassen van zijn meest luidruchtige kant.

  • Vogels

Het wemelt van de vogels, zoals ooievaars, zwaluwen, lepelaars, reigers, kokmeeuwen, ijsvogels, zwarte sternen, zwartkoppen en rietvogels. De vogels in de tuin, zoals vinken, mezen en merels zijn druk met hun kroost. De weidevogels en watervogels, waaronder de grutto, kluut, kievit, tureluur, zwaan, fuut, gans, waterhoentjes, meerkoeten etc. zijn nog steeds, vaak met kroost, volop te bewonderen. Verder is er volop jong grut zoals steenuiltjes, bosuiltjes en kerkuiltjes.

  • Bomen, planten, bloemen

In de maand juni zijn er verschillende planten te fotograferen waaronder de gevlekte rietorchis, klaproos, verschillende kruiden in akkers, korenbloemen, margriet, kamille, waterlelie, daslook en bloeiende grassen.

Tot slot

Ik wens je heel veel fotografieplezier deze maand.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: