Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie kalender maart

Bekijk je de wisseling van de seizoenen vanuit meteorologisch oogpunt dan is op 1 maart de lente gestart, echter, astronomisch gezien start de lente pas op 20 maart. Maar…., hoe je het ook wendt of keert of vanuit welk oogpunt je het ook bekijkt, het feit is dat we in maart de overgang beleven van winter naar lente. Ook deze maand zijn er veel interessante onderwerpen om te fotograferen. In deze natuurfotografie kalender hebben we verschillende ideeën voor jou verzameld.
De krokussen bloeien weer volop. Fotograaf: Yvon van der Laan

Vorige maand

Wat een bijzondere maand hebben we achter de rug. Februari startte op veel plekken grauw, grijs en regenachtig, maar later in de maand werd het een korte periode winter met mooie fotografische omstandigheden. Grote delen van het land werden verrast met sneeuw en ook heeft het behoorlijk gevroren, waardoor het voor het eerste sinds jaren mogelijk was op natuurijs te schaatsen. De sneeuwpret was echter maar van korte duur want stonden we het ene weekend nog op de schaats, een week later was de temperatuur dermate gestegen dat we een warmterecord hebben gebroken en in een t-shirt buiten konden lopen.

Deze maand

Wat kunnen we in maart verwachten? Door de warmere temperaturen ontluikt de natuur. De dieren krijgen last van lentekriebels. Verschillende voorjaarsbloeiers staan in bloei, terwijl andere soorten, zoals bijvoorbeeld de sneeuwklokjes en krokussen, alweer op hun retour zijn. Qua weer kunnen we deze maand van alles verwachten. Van lenteachtige omstandigheden tot winterse buien en nachtvorst. Men zegt immers niet voor niets: “Maart roert zijn staart”.

De natuurfotografie kalender voor maart

  • Insecten

De eerste citroenvlinders en hommels vliegen alweer rond. Verder heb je de mogelijkheid zandbijen, die in zelfgegraven holletjes in de zandgrond nestelen, en verschillende soorten rupsen te fotograferen.

  • Zoogdieren

In deze periode is het rammeltijd, paartijd, van de hazen. Je kunt ze “boksend”, springend, rollend en achter elkaar aan rennend aantreffen in de velden. Verder zie je op dit moment nog groepen (sprongen) reeën.

  • Amfibieën en slangen

Deze maand vindt de paddentrek plaats en laten de eerste adders zich zien. Verder worden de groene kikker en de heikikker weer actief. Met name deze laatste soort is erg fotogeniek omdat het mannetje in de paringstijd, als het kwik enkele dagen de 18 graden Celsius bereikt, blauw kleurt.

  • Vogels

Vanaf deze maand maak je kans baltsende futen, spechten en vechtende meerkoeten te spotten. Verder keren de eerste grutto’s weer terug in Nederland en zijn verschillende vogels al weer bezig met hun nesten.

  • Paddenstoelen en mossen

Op verschillende plekken kun je de mooie kapsels van het haarmos en andere mossoorten nog fotograferen. Verder zijn o.a. het purpersteeltje en het blauwgroen trechtertje interessante soorten.

  • Bomen, planten, bloemen

Het is nu de periode voor verschillende stinsenplanten waaronder de krokussen, sneeuwklokjes en anemonen. Ook fotogeniek zijn wilgenkatjes, het frisse groene blad aan de bomen, de slanke sleutelbloem en het groot en klein hoefblad.

  • Verder

Deze maand heb je kans op ochtendmist, sneeuw, rijp, ijsbloemen en ijsstructuren.

Meer inspiratie en tips vind je ook in het boek: praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond. Hierin vind je ook achtergrondinformatie en tips.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: