Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiekalender – mei 2022

De maand mei is een prachtige fotografieperiode. Er gebeurt deze maand enorm veel in de natuur. Alles groeit en bloeit en flora en fauna ontwaken volledig. De voorjaarsbloeiers maken plaats voor andere soorten, de bomen ontluiken en komen weer volop in het blad te staan. Alhoewel er al verschillende insecten rondvliegen, zullen soorten, zoals vlinders, kevers, bijen, hommels, libellen en juffers laten zich steeds meer zien. En, terwijl sommige vogels nog druk bezig zijn met het zoeken naar een partner, zijn andere al bezig met het bouwen van een nest of het opvoeden van hun kroost. In de natuurfotografiekalender – mei 2022 krijg je van ons weer allerlei tips en ideeën om jouw fotografieplan voor deze maand te maken. Je vindt in de kalender inspiratie voor zowel macro-, landschaps-, vogel- als wildlifefotografie.
De weidebeekjuffer is een prachtige libellesoort. Niet alleen het mannetje met zijn blauwe vleugels is mooi, maar ook het vrouwtje is erg fotogeniek. Fotograaf: Yvon van der Laan

Of het nu gaat om bloemen, jonge dieren, vogels of landschappen, deze maand valt er enorm veel te fotograferen. Het maakt daarbij niet uit waar jouw voorkeur qua natuurfotografie naar uit gaat, want voor iedereen zijn er voldoende mogelijkheden en uitdagingen. Er valt zelfs zoveel te fotograferen dat je misschien wel keuzes moet maken. Wil je weten wat er deze maand allemaal te fotograferen valt, kijk dan snel in deze natuurfotografiekalender voor mei 2022.

Vorige maand

Nou, dat april doet wat hij wil dat hebben we geweten. Op veel plekken in onze regio hebben we aan het begin van de maand nog ‘serieuze’ sneeuw en nachtvorst gehad. Daarnaast hebben we, o.a. door het aanwezige Saharazand prachtige zonsondergangen gehad en mooie zonsopgangen, soms met mist en dauw. Verder stond het eerste deel van de maand op veel plekken in het teken van stevige regenbuien. Later in de maand werd het lenteachtig.

Viervlek in het riet. Fotograaf: Yvon van der Laan

Deze maand

De maand mei is een echte ‘overgangsmaand’ waardoor het weer nog steeds behoorlijk onstabiel kan zijn. Wel lijkt het koude weer nu definitief onze regio te hebben verlaten en je zult deze maand de natuur, zowel qua flora als fauna, verder tot leven zien komen.

De natuurfotografiekalender – mei 2022

  • Insecten

Op insectengebied gebeurt er veel in mei. Aangezien veel libellen en juffers deze maand uitsluipen is er volop kans dit mooie proces vast te leggen. Hiernaast kun je veel vroege vlindersoorten zoals citroenvlinders, dagpauwogen, witjes (oranjetipjes en klein geaderde witjes), icarusblauwtjes, kolibrievlinders en aardbeivlinders fotograferen. De meikever en de wants worden weer actief en ook vliegen er weer verschillende soorten libellen en juffers, zoals de viervlek, vuurjuffers, witsnuitlibellen en weidebeekjuffers rond.

  • Zoogdieren

In de maand mei is er veel jong leven te fotograferen. Je hebt kans op jonge reeën en herten en veel dieren in de begrazingsgebieden hebben op dit moment jongen. Je ziet lammetjes bij de schaapskuddes en veulentjes bij de paarden, waaronder konikpaarden en exmoor pony’s. Hiernaast hebben veel runderen zoals Schotse hooglanders, galloways en sayaguesas kalfjes.

  • Amfibieën en slangen

Is het zonnig weer dan kun je op verschillende plekken hagedissen aantreffen zoals de levendbarende hagedis, muurhagedis en zandhagedis. Ook maak je kans slangen als adders en ringslangen en kikkervisjes te spotten.

  • Vogels

Veel vogelsoorten zijn weer terug uit hun overwinteringsgebieden waaronder de huiszwaluw en boerenzwaluw. De weidevogels zoals kieviten, kluten, tureluurs en grutto’s laten zich weer zien. Hiernaast zie je soorten zoals scholeksters, lepelaars, visdiefjes, zwanen, steenuiltjes, blauwborsten, tapuiten, beflijsters en geoorde futen. Terwijl sommige vogels deze maand nog druk in de weer zijn met het elkaar het hof maken of het bouwen van een nest zijn andere soorten, zoals meerkoeten, waterhoentjes, eenden, ganzen en futen soms al druk in de weer met het opvoeden van hun kroost.

  • Paddenstoelen en mossen

In mei kun je op sommige plekken nog steeds het blauwgroen trechtertje aantreffen. Verder zijn de oude sporenkapsels van mossoorten zoals ruig haarmos en de bladstructuren van diverse mossoorten erg fotogeniek en een mooi onderwerp voor de macrofotograaf.

  • Bomen, planten, bloemen

De meeste bomen komen in de loop van de maand weer volop in het blad te staan. De voorjaarsbloeiers zijn op hun retour en maken plaats voor andere soorten zoals: margrieten, orchideeën, tulpen, zinkviooltjes, daslook, pinksterbloemen, meidoorn, klaprozen en zonnedauw. Hiernaast zijn er, vooral in het begin van de maand, nog volop mogelijkheden (fruit)bloesem te fotograferen.

  • Meer inspiratie

Wil je graag nog meer inspiratie kijk dan eens in ons boek Praktijkboek jaarrond. Je vindt hierin, naast tips, heel veel inspiratie en achtergrondinformatie.

  • Tot slot

Heel veel succes met het maken van een fotografie plan voor deze maand. Mocht het je niet lukken deze maand al je fotografieplannen uit te voeren, dan kun je deze agenda alvast gebruiken voor een plan voor volgend jaar.

Veel fotografieplezier deze maand!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: