Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie kalender november 2021

Iedere maand maken wij een natuurfotografie kalender. In de natuurfotografie kalender november 2021 vind je allerlei fotografie onderwerpen en -ideeën die in deze maand actueel zijn. Wil je graag weten wat er deze maand te fotograferen valt, kijk dan snel in onderstaande kalender.
Hazenpootje
Een van de foto's die te bezichtigen is tijdens de foto-expositie. Fotograaf: Yvon van der Laan

De herfst is niet alleen een prachtig seizoen voor de landschaps- en macrofotograaf, ook voor de wildlife- en vogelfotograaf is er genoeg te fotograferen. De bomen laten op dit moment hun mooiste herfstkleuren zien en de paddenstoelen rijzen de laatste dagen de grond uit. De kust, akkers en velden worden druk bezocht door verschillende vogelsoorten en ook wild is goed te spotten. Kortom: er is deze maand weer genoeg te fotograferen. In de natuurfotografie kalender november 2021 geven we je verschillende tips.

Close-up van een porseleinzwam. Fotograaf: Yvon van der Laan

Afgelopen maand

Oktober heeft zich van verschillende kanten laten zien. We hebben een aantal mooie nazomer dagen gehad, maar met name de regen heeft deze maand de overhand gehad. Hiernaast was op sommige plaatsen al sprake van lichte nachtvorst. Aanvankelijk lieten de paddenstoelen het in oktober op veel plaatsen nog afweten maar aan het eind van de maand schoten ze de grond uit. Deze maand hebben verschillende vogelsoorten ons land verlaten om te overwinteren in andere oorden. Hiernaast zijn de vogels die in onze regio overwinteren grotendeels teruggekeerd.

November

Wat de maand november qua weer zal brengen, blijft natuurlijk enigszins koffiedik kijken, maar over het algemeen overheersen regen en wind in deze maand. Hiernaast neemt de kans op nachtvorst en mist toe. Paddenstoelen zijn, zolang het niet vriest, deze maand nog volop te vinden en de bomen laten hun mooie herfstkleuren zien. In de tuinen wordt het drukker met vogels en langs de kust en in de velden zie je, naast de gebruikelijke vogels, ook vogels die in onze regio overwinteren.

Natuurfotografie kalender november 2021

  • Insecten

Op mooie dagen kun je deze maand nog steeds libellen fotograferen. Verder vind je veel spinnen en spinnenwebben. Bepaalde juffersoorten, zoals de noordse winterjuffer en de bruine winterjuffer, die in onze regio overwinteren zoeken deze maand beschutting in hun overwinteringsgebieden.

  • Vogels

Een groot deel van de zomergasten is reeds teruggekeerd naar de overwinteringsgebieden en vogels die in onze regio overwinteren zijn over het algemeen teruggekeerd. Op velden en akkers zie je grote groepen ganzen en zwanen. De tuinen zullen weer drukker bezocht worden door vogels zoals winterkoninkjes, verschillende mezensoorten, appelvinken, roodborstjes, goudhaantjes, vlaamse gaaien, merels en kraanvogels.

  • Zoogdieren

Het einde van de damhertenbronst is in zicht, maar met een beetje geluk kun je hiervan nog een staartje meepikken. Verder kun je foeragerende wilde zwijnen aantreffen. Is er ochtendmist, ga dan eens op pad om b.v. reeën in de ochtendmist vast te leggen.

  • Bomen, planten, paddenstoelen

Deze maand is er volop gelegenheid de herfstkleuren vast te leggen in parken en bossen. Hiernaast zijn de details van herfstbladeren en zaaddozen van planten en struiken erg fotogeniek. Zolang het nog niet echt vriest zijn er volop paddenstoelen zoals hazenpootjes, porseleinzwammen, mycena’s, inktzwammen en oorzwammetjes.

  • Verder

We weten natuurlijk nooit zeker wat de weergoden ons brengen, maar deze maand is er kans op veel wind en regen. Hiernaast kan deze maand mogelijkheden bieden op zonneharpen, rijp, ijsbloemen, berijpte of bedauwde spinnenwebben, mist en ochtenddauw.

Meer ideeën

Wil je nog meer fotografie ideeën? Kijk dan eens in het Praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: