Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie kalender – oktober 2022

Zoals je van ons gewend bent, hebben we ook deze maand weer een natuurfotografie kalender samengesteld met daarin fotografie onderwerpen die deze maand actueel zijn. In de natuurfotografie kalender – oktober 2022 vind je tips en ideeën om jou te inspireren, zodat je een fotografieplan voor deze maand kan maken. De tips en ideëen betreffen onder andere vogels, zoogdieren, paddenstoelen, landschapsmogelijkheden, natuurverschijnselen, bomen, mossen en planten. Bij veel onderwerpen vind je links naar meer achtergrondinformatie, fotografietips etc. Ben jij benieuwd wat er deze maand allemaal te fotograferen valt, kijk dan snel in onderstaande kalender.
Deze maand schieten de paddenstoelen weer de grond uit. Fotograaf: Yvon van der Laan

De herfst is weer gestart: het is een prachtige periode voor de natuurfotograaf. Of je nu houdt van macro-, vogel-, wildlife- of landschapsfotografie, voor iedereen is er deze maand genoeg te beleven. Wat dat allemaal is, lees je in de natuurfotografie kalender – oktober 2022.

kruisspin
Een kruisspin is bezig met het maken van een web. Fotograaf: Arnold Kreveld

Afgelopen maand

We hebben een wisselvallige septembermaand achter de rug. Er waren prachtige nazomerdagen, maar ook kou, harde wind en regen. De zonsopgangen, met regelmatig ochtendmist, en de zonsondergangen waren af en toe erg spectaculair. Een groot aantal vlinders, libellen en andere insecten waren deze maand nog goed te fotograferen. Hiernaast konden we ook genieten van de vele spinnen en spinnenwebben.

Oktober

De herfst maand oktober is doorgaans een fantastische fotografie maand. Doordat de atmosfeer vochtiger wordt, wordt de groei van paddenstoelen bevorderd. Een prachtig onderwerp voor de macrofotograaf. Verder veranderen ook de bomen deze maand van kleur. Ze zullen meer en meer hun groene bladerdek verruilen voor de warme oranje/gele herfstkleuren. De edelherten bronst loopt deze maand ten einde, maar voor de wildlifefotograaf start er een nieuw spektakel, namelijk de bronst van de damherten. Hoe de maand er qua weer uit gaat zien blijft natuurlijk lastig te voorspellen, maar we zullen vrijwel zeker regelmatig te maken hebben met ochtendmist of -dauw. Spinnen en spinnenwebben zullen nog volop te fotograferen zijn en is er kans op de laatste vlinders en libellen.

Natuurfotografie kalender – oktober 2022

  • Insecten

In de maand oktober zijn er verschillende spinnen, vaak met hun prachtige spinnenweb, prima te fotograferen. Enkele soorten zijn: kruisspinnen en herfstspinnen. Ga bijvoorbeeld eens in de vroege ochtend op pad als de spinnen en spinnenwebben bedekt zijn met dauw. Ze zijn dan namelijk zeer fotogeniek. Naast spinnen kun je deze maand ook nog bepaalde soorten wantsen, langpootmuggen, vlinders, waaronder de koninginnenpage, en libellen, zoals de bruinrode heidelibel en de houtpantserjuffer.

  • Vogels

De vogels zijn in de maand oktober nog behoorlijk actief. De najaarstrek start en enkele soorten, zoals zwaluwen gaan onze regio verlaten. Soorten, zoals ganzen, die graag in de wintermaanden in onze regio verblijven keren terug. Je kunt ze onder andere aantreffen in de weilanden. Aan de kust zie je de drieteenstrandloper weer volop. En de koperwiek keert weer terug. Ook zullen bepaalde vogels, zoals merels, vinken en roodborstjes weer veelvuldiger in de tuin te zien zijn. Voor het vastleggen van de vogeltrek kun je bijvoorbeeld de kustgebieden opzoeken.

  • Zoogdieren

Bij de zoogdieren is het deze maand ook nog een drukte van belang. De damhertenbronst start deze maand. Dit spektakel is goed te fotograferen op locaties als de Amsterdamse Waterleidingduinen. Eekhoorns zijn druk bezig met het aanleggen van de wintervoorraad. Je zult ze deze maand dan ook regelmatig kunnen spotten. Verder kun je deze maand nog een staartje meepikken van de edelhertenbronst. Ga daarvoor bijvoorbeeld eens naar het Nationaal Park De Hoge Veluwe.

  • Bomen, planten, paddenstoelen

Aangezien de atmosfeer steeds vochtiger worden, zullen de paddenstoelen deze maand de grond uitschieten. Mooie soorten die je deze maand kunt fotograferen zijn onder andere: de porseleinzwam, koraalzwam, stinkzwam, wasplaat, oorzwam, amethistzwam, hazenpootje, vliegenzwam, valse hanenkam, geweizwam en de verschillende mycena’s. Het blad van sommige bomen zal verkleuren van groen naar prachtige warme herfsttinten en de kwelders kleuren rood. Verder zijn de kastanjes en bessen van verschillende struiken in deze periode erg fotogeniek.

  • Overig

De hoeveelheid vocht in de lucht wordt groter. Daardoor ontstaat er steeds meer kans op zonneharpen en ochtendmist. Hiernaast is de kans op ochtenddauw groot. In oktober zijn er regelmatig mooie zonsop- en zonsondergangen. Ook is er kans op stormachtig weer, wat onder andere mooie beelden op kan leveren aan de kust.

  • Workshops

Ben je op zoek naar inspirerende natuurfotografie workshops, kijk dan eens op onze website Natuurfotoworkshop. Je vindt hier heel veel verschillende natuurfotografie workshops, onder andere op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en wildlifefotografie voor de komende periode.

  • Meer tips en ideeën

Naast de natuurfotografie kalender – oktober 2022 zijn er nog veel meer tips en ideeën voor deze maand. Deze kun je onder andere vinden in ons boek: Praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond. Naast inspiratie vind je hier ook achtergrondinformatie, fotografie tips en tutorials.

  • Hemelverschijnselen

Op 9 oktober 2022 is het volle maan.

  • Tot slot

Heel veel fotografie plezier deze maand en succes met het maken van jouw fotografieplan.

 

 

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: