Natuurfotografie kalender september 2021

De natuurfotografie kalender september 2021. Iedere maand stellen we een natuurfotografie kalender samen volop actuele natuurfotografie ideeën en onderwerpen. Ook deze maand hebben we weer allerlei tips en ideeën verzameld over onder andere paddenstoelen, planten, dieren, landschappen en natuurverschijnselen die je deze maand kunt fotograferen. Bij verschillende onderwerpen vind je links naar meer inspiratie, achtergrondinformatie en fotografie tips.
Hazenpootje
Alhoewel het hazenpootje al vanaf juli op onder andere houtsnippers groeit, breekt nu de tijd aan dat je ze vaker aan kunt treffen. Fotograaf: Yvon van der Laan

In de kalender vind je verschillende fotografie tips en ideeën voor zowel de macro-, landschaps-, wildlife- of vogelfotograaf. Ben je benieuwd of er voor jou iets tussen zit of wil je graag een fotografie plan maken voor deze maand, kijk dan snel in de natuurfotografie kalender september 2021 welke fotografie onderwerpen deze maand actueel zijn.

Vorige maand

In augustus hebben we de nodige regen over ons heen gekregen. Bepaalde natuurgebieden die de afgelopen jaren schade hebben opgelopen door de warme en droge zomers, lijken nu soms zelfs te nat. Maar naast de nattigheid kende augustus ook mooie zonnige dagen. En tevens hebben we enkele mooie zonsopgangen met ochtendmist mee kunnen maken.

Heidelibellen zijn er deze maand nog volop. Fotograaf: Yvon van der Laan

Deze maand

De maand september lijkt qua weer erg wisselvallig te worden. In het begin van de maand is er grote kans op buien en koeler weer. Hiernaast is er echter ook kans op warme en droge dagen. Echt herfstachtig weer lijkt zich nog niet aan te dienen. Wel wordt het deze maand waarschijnlijk warmer en natter dan normaal. Gezien de grote hoeveelheid vocht in de atmosfeer, ontstaat er kans op ochtendmist als het na een warme dag ’s nachts afkoelt. Deze omstandigheden zijn niet alleen mooi voor de landschapsfotograaf. Ook de liefhebber van insectenfotografie kan in september nog volop genieten van het fotograferen van insecten in de ochtenddauw.

De natuurfotografie kalender voor september 2021

  • Insecten

Ook in september zie je nog volop insecten waaronder verschillende soorten wantsen, sprinkhanen, pantserjuffers, paardenbijters, bandheidelibellen, bloedrode heidelibellen, bruinrode heidelibellen en steenrode heidelibellen. Verder zijn spinnen en spinnenwebben een mooi fotografie onderwerp. Vooral in de vroege ochtend als de webben nog bedekt zijn met ochtenddauw.

  • Zoogdieren

De maand september is de maand voor de edelhertenbronst.

  • Amfibieën en reptielen

Ook nu zijn er nog kikkers en padden te vinden. Hiernaast is de volwassen boomkikker nog steeds actief. Je kunt hem of haar rustend of zonnend aantreffen in de (bramen)struiken. Ook de jongere generatie kun je in de maand september aantreffen in het “struikgewas”.

 

  • Vogels

Deze maand zijn onder andere de volgende vogels mooie fotografie onderwerpen: jonge kwikstaarten die langs de waterkanten op insecten jagen en draaihalzen die tijdens de najaarstrek te zien zijn langs de kust. Vlaamse gaaien leggen in deze periode hun wintervoorraad aan en de najaarstrek van de zwaluwen gaat van start.

  • Bomen, planten, bloemen

Deze maand kun je op verschillende plekken nog volop genieten van de fotogenieke zonnedauw. Hiernaast kun je de klokjesgentiaan en verschillende paddenstoelen en zwammen aantreffen zoals: hazenpootjes, mycena, zwarte kluitzwam, stinkzwam, inktviszwam, koraalzwam, geweizwam, parasolzwam, oorzwammetjes en porseleinzwammen. Tot ongeveer halverwege de maand staat de heide in bloei. Verschillende vruchten zoals kastanjes, bramen en bessen laten hun mooie kleuren zien.

  • Overig

In de maand september is er grote kans op zonneharpen, ochtendmist, dauw, mooie wolkenluchten en wind. Allemaal prachtige omstandigheden voor onder andere de landschapsfotograaf. Hiernaast zie je veel slakken en naaktslakken.

  • Workshops

Wil je graag deelnemen aan een natuurfotografie workshop kijk dan eens op de website van Natuurfotoworkshop. Hier vind je een grote verscheidenheid aan workshops.

  • Meer tips en ideeën

Meer tips en ideeën vind je ook in het boek: Praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond. Ook vind je hier achtergrondinformatie, fotografie tips en tutorials.

 

Tot slot

Ik wens je heel veel fotografie plezier in de maand september.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: