Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie kalender – september 2022

Ook deze maand hebben we weer een natuurfotografie kalender samengesteld. De natuurfotografie kalender – september 2022 staat weer volop inspiratie en ideeën om jouw fotografie plan voor deze maand te maken. Je vindt tips over actuele fotografie onderwerpen op het gebied van onder andere paddenstoelen, mossen, dieren, bloemen, landschappen en natuurverschijnselen. Voor meer achtergrond- of fotografie-informatie vind je bij verschillende onderwerpen linkjes naar artikelen over onder andere soorten en fotografie tips op onze website.
In de maand september is er grote kans op mooie mistige zonsopgangen. Fotograaf: Yvon van der Laan

In de natuurfotografie kalender – september 2022 vind je verschillende fotografie tips en ideeën op het gebied van macro-, landschaps-, wildlife- of vogelfotografie. Ben je benieuwd of er voor jou iets tussen zit of wil je graag een fotografie plan maken voor deze maand, kijk dan snel in de natuurfotografie kalender – september 2022 welke fotografie onderwerpen deze maand actueel zijn.

Spinnenweb
Een spinnenweb is een bijzonder bouwwerkje. Fotograaf: Yvon van der Laan

Vorige maand

De maand augustus stond met name in het teken van erg veel warmte, zon en droogte. Op sommige pekken lijkt de herfst zijn intrede reeds te hebben gedaan: de bladeren en eikels vallen namelijk al van de bomen. In de afgelopen maand waren de zonsop- en zonsondergangen soms bijzonder mooi, soms zelfs spectaculair, en was er af en toe tijdens de zonsopgang sprake van ochtendmist. In sommige delen van onze regio waren nog volop insecten te fotograferen, maar in andere delen van onze regio waren met name libellen en vlinders erg schaars. Verder vielen er in augustus nog veel bloemen, jonge vogels en dieren te fotograferen.

Deze maand

Het blijft natuurlijk lastig te voorspellen wat de komende maand ons qua weer zal brengen. Vooralsnog lijkt de ergste warmte voorbij te zijn, maar zoals het nu lijkt zal de voorspelde hoeveelheid regen de droogte in de natuur niet oplossen. Ook in september zijn er volop mogelijkheden insecten zoals spinnen, libellen, juffers, kevers en vlinders te fotograferen. Ga vooral op pad op een ochtend met mist of nevel. De dieren zitten dan namelijk nog in de ochtenddauw. En… denk ook eens aan de mooie spinnenwebben die de komende periode in de ochtend met dauw of nevel mooi zijn om te fotograferen. De heide staat zeker aan het begin van de maand nog volop in bloei en verder worden deze maand de omstandigheden voor mooie mistige zonsopgangen worden steeds idealer

De natuurfotografie kalender voor september 2022

  • Insecten

Deze maand zijn er nog volop mogelijkheden insecten zoals zandkevers, verschillende soorten wantsen en sprinkhanen, pantserjuffers, bandheidelibellen, paardenbijters, bruinrode heidelibellen, bloedrode heidelibellen en steenrode heidelibellen te fotograferen. Ook kun je nog vlinders als bijvoorbeeld de koninginnenpage fotograferen. Wil je spinnen en/of spinnenwebben fotograferen? Ga dan eens in de vroege ochtend op pad als het veld nog bedekt is met dauw.

  • Zoogdieren

In de maand september kun je nog steeds jonge dieren, zoals bijvoorbeeld veulens, herten, lammeren en kalveren fotograferen in de begrazingsgebieden. Verder staat deze maand in het teken van de edelhertenbronst.

  • Amfibieën en reptielen

Deze maand valt de boomkikker nog steeds goed te fotograferen. Naast de volwassen boomkikkers tref je nu ook de jonge boomkikkertjes aan. Je vindt ze al rusten of zonnend in de (bramen)struiken en misschien zelfs wel op een braam. Hiernaast zijn er fotografie mogelijkheden voor andere kikkersoorten in plassen en poelen en padden.

  • Vogels

Deze maand zijn er nog verschillende vogelsoorten te fotograferen, zoals: jonge kwikstaarten, draaihalzen langs de kust tijdens de najaarstrek, vlaamse gaaien die hun wintervoorraad aan het aanleggen zijn, weidevogels zoals grutto’s, steltlopers, strandlopers en scholeksters. Hiernaast zie je blauwe reigers, zilverreigers, zwaluwen, lepelaars, sternen en verschillende meeuwensoorten.

  • Bomen, planten, bloemen

In de maand september staan er nog verschillende planten in bloei. Denk bijvoorbeeld eens aan de klokjesgentiaan en de heide dit tot ongeveer halverwege september in bloei staat. Hiernaast kun je de zonnedauw fotograferen. Ook verschijnen er al verschillende paddenstoelensoorten. Enkele fotogenieke soorten zijn: hazenpootjes, mycenas, zwarte kluitzwammen, stinkzwammen, inktviszwammen, parasolzwammen, oorzwammetjes, geweizwammen en porseleinzwammen. Ga je voor kleurrijke vruchten, ga dan eens op zoek naar kastanjes, bramen, eikels en bramen en bessen.

  • Overig

In de maand september is er grote kans op zonneharpen, wind (ga bijvoorbeeld eens op een winderige of stormachtige dag richting de kust), ochtendmist, dauw, wolkenluchten en mooie zonsop- en ondergangen. Allemaal omstandigheden die zowel voor de landschapsfotograaf als macrofotografie, bijvoorbeeld als er sparek is van ochtendauw, veel fotografiemogelijkheden bieden. Naast deze weersomstandigheden zie je deze maand ook nog veel naakt(slakken).

  • Workshops

Wil je je graag laten inspireren tijdens een natuurfotografie workshop, kijk dan eens op onze website Natuurfotoworkshop. Je vindt hier veel verschillende natuurfotografie workshops voor de komende weken. Ook vind je hier workshops op het gebied van bijvoorbeeld macrofotografie, vogelfotografie en landschapsfotografie voor later in het jaar.

  • Meer tips en ideeën

Ben je naast de natuurfotografie kalender – september 2022 op zoek naar meer tips en ideeën kijk dan eens in ons boek: Praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond. Ook vind je hier achtergrondinformatie, fotografie tips en tutorials. Naast dit boek vind je in de webshop op onze website meer inspirerende boeken.

  • Hemelverschijnselen

Op 10 september 2022 is het volle maan.

  • Tot slot

Heel veel fotografie plezier en succes met het maken van jouw fotografie plan voor deze maand!

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: