Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie vragen voor schoolproject

Hallo, ik ben Daantje en ik ben 11 jaar en wil graag meer weten over natuurfotografie want ik heb een schoolproject. Ik heb een paar vragen: Welke opleiding heb ik nodig? Wat moet ik er voor weten? Wat voor camera heb ik nodig? en als laatste heb ik een extra vergunning nodig? mvg Daantje
Je hoeft natuurlijk niet meteen de allergrootste telelens te kopen.

Welke opleiding heb ik nodig?

In principe heb je geen opleiding nodig. De meeste natuurfotografen hebben het vak zichzelf aangeleerd, gewoon door het veel te doen. Er bestaan wel fotografie opleidingen, zoals de Fotovakschool. Daar is echter maar weinig aandacht voor natuurfotografie. Je leert er wel alle vaardigheden van het fotograferen. Wat ook helpt, is veel te weten over de natuur. Je kunt bijvoorbeeld bij een lokale natuurvereniging een cursus volgen om planten, paddestoelen of vogels te leren kennen. Kennis van de natuur helpt je betere foto’s te maken, omdat je beter weet waar en wanneer je moet zoeken.

Wat moet ik ervoor weten?

Dat liet ik in de vorige vraag al een beetje doorschemeren. Uiteraard is het handig om het nodige over fotografie en je camera te weten, maar kennis van je onderwerp is minstens zo belangrijk. Stel je voor dat je een bepaalde vogel wil gaan fotograferen. Dan is het handig te weten waar deze te vinden is, wanneer deze verliefd gedrag laten zien, wanneer de jongen komen, wat ze eten en waar ze dat zoeken, enzovoorts. Voor de fotografie zelf: probeer niet alles ineens te weten, maar doe het stapje voor stapje. Weet hoe je camera werkt, wat licht met je onderwerp doet, wat sluitertijd en diafragma voor een effect hebben op de foto, enzovoorts.

Een kleine (compact)camera is vaak erg handig voor het fotograferen van kleine dingen in de natuur zoals paddestoelen en bloemen.

Wat voor camera heb ik nodig?

Je kunt met iedere camera mooie natuurfoto’s maken. Natuurlijk is het wel zo dat je met duurdere camera’s meer kunt dan met goedkopere. Het ligt er ook maar net aan wat je wil gaan fotograferen. Planten kunnen prima met een compactcamera, maar voor vogels heb je veel zoom nodig. Dat kan een superzoomcamera zijn, maar ook een spiegelreflex met hele grote telelens. Duurdere camera’s hebben als voordelen dat ze beter kunnen omgaan met donkere omstandigheden, sneller en nauwkeuriger scherpstellen, dat je meer foto’s per seconde kunt maken, … Het voordeel van compactere camera’s is dat je minder mee te sjouwen hebt. De ontwikkelingen gaan de laatste jaren razendsnel. Zo zijn zogenaamde systeemcamera’s erg interessant geworden. Hierbij kun je van lens wisselen, maar blijven zowel de camera als de lenzen een stuk compacter.

Een goede natuurfotograaf houdt zich aan de regels (of zorgt dat hij toestemming krijgt van de beheerder om zich er niet aan te houden).

Heb ik een vergunning nodig?

In principe heb je geen vergunning nodig voor het maken van natuurfoto’s. Het wordt wat anders als je van de paden af wilt of bijvoorbeeld in een afgesloten terrein foto’s wilt gaan maken. Daarnaast mag je niet zomaar een schuiltentje plaatsen. Wil je dit soort zaken, dan zul je naar de terreineigenaar moeten en een vergunning moeten regelen.

Kun je hiermee vooruit?

Fotogroet,
Bob Luijks

Heb je zelf ook een vraag met betrekking tot natuurfotografie dan kun je die stellen door een mailtje te sturen aan vraag@natuurfotografie.nl

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: