Natuurfotografieclub Objectief

Een nieuwe rubriek, waarin natuurfotografieclubs zich presenteren. De eerste die in de spotlights komt is Natuurfotografieclub Objectief uit Heerhugowaard. Een enthousiaste groep met een grote diversiteit aan ervaring en belangstelling binnen de gelederen. Een club waarin de leden graag van elkaar leren door elkaar hun werk te tonen en te bespreken en samen op pad te gaan. En zo nu en dan naar buiten treden door het organiseren van exposities en lezingen voor het grote publiek. Lees verder en laat je daarbij inspireren door de foto's van de leden en hun verhaal erbij.
Rosse franjepoot
Rosse franjepoot. Canon 1DX, 600mm+1.4 converter, 1/3200s, f 7.1, iso 640. Fotograaf: Wim de Groot

Even voorstellen:

Natuurfotografie-club Objectief bestaat nu 31 jaar en kenmerkt zich door de verscheidenheid van de 38 leden op fotografisch gebied. Verscheidenheid in onderwerpkeuze en in ervaring, zowel fotografisch als digitaal. Ruim een kwart van de leden is vrouw.

De vereniging komt op de tweede en vierde dinsdagavond van de maand bijeen in Alkmaar. Elk lid komt tenminste één keer per jaar verplicht aan bod om werk te laten zien, minimaal met 5 werken, maximaal met 10 werken. En daarnaast zo veel als wenselijk kan iedereen vrije beelden laten zien. Uit het getoonde werk worden de beste foto’s gekozen die gebruikt worden voor exposities en presentaties.

De sfeer binnen de vereniging is samen te vatten als enthousiast, gezellig en betrokken. De kosten van het lidmaatschap bedragen 60 euro per kalenderjaar. Meer informatie over Natuurfotografieclub Objectief is te vinden op www.nfo-hhw.nl of aan te vragen via edwinrem@quicknet.nl.

De Hollandse kust. Nikon D700 met 24 mm lens, F18, 1/5 seconde, 200 iso, met statief om 7 uur 46. Fotograaf: Fons Lunter

Deze foto is genomen op 28-09-2015. In de nacht naar 28-09-2015 was er een totale maansverduistering en een supermaan. Op het strand van Egmond aan Zee leek de maan inderdaad extra groot en extra helder. Daarbij een mooie roze gloed aan de horizon. Een blijvende herinnering. Mijn eerste foto’s waren met maan, maar op de plek waar ik aankwam, was het strand vrij vlak. Al verder wandelend kwam ik mooiere ribbels tegen en een mooie spiegeling. De maan was inmiddels “opgeslurpt” door de lucht aan de horizon. Hierdoor waren ook de windmolens bijna onzichtbaar. Gekozen voor een laag standpunt. De foto leverde mij een eerste prijs van de publieksjury op in de fotocategorie (jaarthema) “De Hollandse kust”.”

Welke activiteiten kennen jullie zoal?

De verenigingsbijeenkomsten op de dinsdagavond worden niet alleen besteed aan het beschouwen van elkaars fotowerk. Op thema avonden worden ook andere zaken besproken zoals technieken, software, technische hulpmiddelen etc. En regelmatig nodigen we gastsprekers uit. Op onze laatste bijeenkomst in het jaar kiest een externe jury de Objectief Natuurfoto van het jaar.

Minimaal drie keer per jaar trekken de leden er gezamenlijk op uit om in een bepaald gebied foto’s te maken. In mei/juni is dat een lang weekend, waarbij een mooie bestemming in Nederland of een van de buurlanden wordt aangedaan. Afgelopen jaar was de bestemming De Wieden/Weerribben, in 2017 is dat Schiermonnikoog. Dit alles om met en van elkaar te leren en ideeën op te doen. Daarnaast exposeren we ons werk met o.a. een vaste expositie in het regionaal ziekenhuis.

1/20 sec. bij F4,8 met ISO 100 Fotograaf: Dick Hoogenboom

“Vergane glorie. In november 2015 was ik met het Natuurfotografengilde op fotoweekend in Winterswijk. Het weer zat niet echt mee, maar we trokken er toch op uit. Het was tenslotte FOTO-weekend nietwaar.

Lopend in een moeras gebied zag ik dit varenblad hangen. Vergane glorie dacht ik meteen, maar ook zoiets als ‘op weg naar nieuw leven’ vanwege de druppel die onder aan het blad hangt. Nu nog mooi in beeld proberen te brengen. Camera Nikon D700 met 200mm F4 macro objectief, op stevig Benro statief. Diverse opnamen gemaakt staand en liggend, maar mijn voorkeur ging uit naar deze.”

Waarom zou je lid moeten worden van jullie vereniging?

Ben je op zoek naar kennis en ervaring over natuurfotografie en wil je je laten inspireren door het fotowerk en de blik van anderen op jouw foto’s? Dan ben je bij Natuurfotografieclub Objectief aan het juiste adres. Door de bescheiden omvang van de vereniging is er aandacht voor iedereen en is iedereen betrokken. Bovendien vind je door de verschillende ervaringsniveaus altijd aansluiting binnen de vereniging.

Posbank. Nikon D800, 125mm, iso 160, F 14, 2 sec Fotograaf: Fred van den Bosch

“De foto van de Posbank is genomen afgelopen augustus 2016, dit is naar later bleek een van de weinige ochtenden met een prachtige deken van grondmist en zon. Al vroeg waren we vanuit ons hotel naar het nationale park gereden en daar aangekomen genoten (met vele anderen) van een prachtige ochtend. Door het lang blijven hangen van de mist op veel posities kunnen fotograferen en met verschillende kaders. Later op de ochtend vooral voor de lucht een grijsverloopfilter gebruikt.”

Hoeveel leden bezoeken gemiddeld jullie activiteiten?

De vaste verenigingsavonden worden door zo’n 25-30 mensen bezocht. Bij de excursies is dat eerder een man of 10 wat voor de fotografie (en verstoring) wel zo fijn is.

De Hoegne. Canon 5D Mark III, 24-105mm, f 16, 1,3 sec en iso 100. Fotograaf: Edwin Rem

“Het Belgische riviertje de Hoegne staat altijd garant voor fraaie beelden, zeker in de herfst. Maar het is wel even zoeken om een originele plaat te maken. Dit stukje rivier met gevallen bladeren en langzaam stromend water met schuimbelletjes trok mijn aandacht en leende zich goed voor experimenten met verschillende sluitertijden. Bij ruim 1 seconde belichtingstijd ontstond een mooi patroon in het water. Dit beeld werd in 2015 verkozen als mooiste foto van het jaar bij onze vereniging.”

Op welk publiek richten jullie je?

Zoals eerder gesteld kent de vereniging een grote diversiteit qua ervaring. Bij ons zijn dan ook veel recreanten, semi-professionals en professionals aangesloten. We hebben allemaal de liefde en passie voor de natuur gemeen.

Schelp op het strand. Panasonic DMC compact-camera Fotograaf: Lidi de Boer

“Gemaakt op het strand van Castricum in januari op een mooie rustige dag. Tegen 17.00 zag ik deze mooie schelp op het strand liggen, daar moest ik een foto van maken! Gelukkig had ik mijn Panasonic DMC compact-camera bij me. Op mijn buik liggend en wachtend op kleine golfjes, om het schuim door de schelp laten vloeien, maakte ik deze foto. Na een half uurtje en natte kleren moesten er zeker wel 1 of 2 foto’s bij zitten die ik bedoelde. En dat is deze geworden.”

Kan iedereen lid worden?

Iedereen kan lid worden zolang de vereniging niet te groot wordt. We hebben een maximum-omvang ingesteld van 45 leden om ervoor te zorgen dat het directe contact tussen de leden goed blijft verlopen, iedereen gemakkelijk met discussies mee kan doen en iedereen ook een actieve inbreng heeft.

Masaya vulkaan. Canon 60D, 190mm, 1/320s, f 6.3, iso 2500 Fotograaf: Mirjam Molen

“Je ziet hier de krater van de Masaya vulkaan, Nicaragua in november 2016. Wat een belevenis om in het echt lava te zien. In eerste instantie zijn we hier midden op de dag geweest. Een korte maar geweldige belevenis, aangezien je niet langer dan een kwartier dit schouwspel mocht bekijken. Veiligheid voor alles. Later in onze vakantie kregen we ook nog de kans om ’s avonds de vulkaan op te gaan, dat wil je natuurlijk niet missen. Voordat we het Nationaal Park in mochten regende en onweerde het. Een domper of een extra element op de foto? Geen van beide, boven aangekomen was het weer droog en mochten we ons een kwartier lang uitleven met fotograferen maar vooral genieten. Een vulkaan ’s avonds zien is echt een belevenis om nooit te vergeten. En toen – op zijn Nicaraguaans- werd er heel hard op een fluitje geblazen, het einde van deze mooie avond.”

Hebben jullie aandacht voor de jonge natuurfotograaf?

Ja, we kennen zelfs een jeugd-lidmaatschap (tot en met 18 jaar) met een gehalveerde contributie. Helaas hebben we sinds enkele jaren geen jeugdlid meer.

Steenbokken. Nikon D500 en een Tamron 150-600mm. Met 160mm en f6,3, iso 200 op 1/8000sec. Fotograaf: Muriel Polet

“Steenbokjes kijken nieuwsgierig over de rand van de bergkam. Deze steenbokjes liepen op ongeveer 2600m. hoogte over een bergkam in het Gredos gebergte in Spanje. We klommen naar boven, maar dat viel niet mee met de zware spullen. De bokjes kunnen zich snel verplaatsen over de rotsen, zo zie je ze en zo zijn ze aan de andere kant van de bergkam. Ze zijn schuw en je moet ze natuurlijk niet verstoren. Het was een dag in november en het had ‘s nachts gevroren. Door de zon smolt de rijp op de bergtoppen en kwam als sneeuw naar beneden. Met tegenlicht gaf dat een leuk effect.”

Wat doen jullie om het niveau van natuurfotografie steeds weer te verbeteren?

Daarbij worden meerdere wegen bewandeld. Bij de discussie over het fotowerk op de verenigingsavonden werken we met wisselende gespreksleiders om zo meer mensen bij de bespreking te betrekken. We nodigen ook externe sprekers uit en hebben jaarlijks de verkiezing van de beste foto’s waarbij de keuze door een externe jury wordt toegelicht en er ook een publieksjurering plaats vindt. Voor de verkiezing bepalen we ook jaarlijks een extra thema waarbij mensen worden uitgedaagd om eens iets anders te fotograferen. En we gaan gezamenlijk op pad om van elkaar te leren.

Welke vormen van natuurfotografie beoefenen jullie leden zoal?

De meeste fotografen bij ons richten zich op de vogels, maar ook macro (insecten, planten en details) en landschappen zijn populair.

Orchideeën stad van de Zon. Nikon D7200, Laowa 15mm f4, Sluitertijd:1/13 sec Fotograaf: Olaf Oudendijk

“Een van mijn eerste foto’s die ik gemaakt heb met de Laowa 15 mm macro. Een zeer apart objectiefje waarbij je nagenoeg alles handmatig dient in te stellen. Wat enorm leuk is aan dit objectief is dat je enorm dicht op je onderwerp kan kruipen <1cm en toch een enorme groothoek hebt. Met een aantal collega fotoclubleden wilde we de orchideeënpracht in de stad van de Zon, Heerhugowaard op de plaat zetten. In de vroege avond waren we daar aanwezig om zo enig mooi, warm licht te gebruiken. Ik wilde tevens mijn Laowa 15 mm macro uitproberen wat met dit onderwerp goed kon. Was flink zoeken naar een knappe compositie daar er erg veel orchideeën staan. En ik wilde het ondergaande zonnetje er bij hebben. Naar mijn inzicht is dat redelijk gelukt.”

Wat zijn jullie favoriete gebieden en waarom?

Het zal gezien de geografische oriëntatie niet verbazen dat de kustzone een populair gebied is. Zowel de stranden, zoals bij IJmuiden en Camperduin, als de duingebieden, zoals de Amsterdamse Waterleidingduinen en bij Schoorl, worden regelmatig bezocht. Maar ook de weidevogelgebieden in Laag Holland hebben in het voorjaar hun aantrekkingskracht. Veel leden maken ook verre fotoreizen naar bijvoorbeeld Costa Rica of IJsland, maar net zo vaak worden leuke foto’s gemaakt in de directe woonomgeving.

Grote keizerlibel. Canon 40D, 1/320s, f5.6 Fotograaf: Dick Bijlsma

“De grote keizerlibel is een algemeen voorkomende soort in vrijwel geheel Europa. Eierleggende vrouwtjes zijn niet zo moeilijk te fotograferen, maar je moet ze dan wel rustig benaderen. De eieren worden afgezet, vanaf begin juni tot eind augustus, op drijvende waterplanten en plantdelen. Meestal gebeurt dat in de namiddag. De eieren komen na drie weken uit. De larven overwinteren een of twee keer. De larven die na een keer overwinteren uitsluipen doen dit vanaf juni tot en met augustus. De larven die na twee keer overwinteren uitsluipen doen dit in mei. In de ochtenduren verlaat de larve het water en klimt dan tot 5 m boven het wateroppervlak, waarna de metamorfose begint, als die voltooid is vliegt de libel weg.”

Hoe gaan jullie om met het fotograferen van kwetsbare natuur?

In onze statuten hebben we de ILCP-norm opgenomen voor verantwoorde natuurfotografie en op de avonden zelf komt het onderwerp van verstoring regelmatig ter sprake. Het gaat er daarbij om het bewustzijn bij eenieder te vergroten, niet om strak toezicht op elkaar te houden.

Rosse franjepoot
Rosse franjepoot. Canon 1DX, 600mm+1.4 converter, 1/3200s, f 7.1, iso 640. Fotograaf: Wim de Groot

“In juni 2015 ben ik samen met een klein groepje andere vogelfotografen afgereisd naar Barrow in het uiterste noorden van Alaska. Doel was om een aantal arctisch broedende soorten te zien en te fotograferen waaronder drie soorten eiders. De plasjes op de toendra rondom dit stadje zitten ook vol met rosse en grauwe franjepoten, beiden in hun zomerkleed. Dit mannetje rosse franjepoot richtte zich een paar keer mooi op uit het water en liggend op het gras kon ik deze opname maken.”

Treden jullie wel eens naar buiten? Op welke manier?

Als vereniging organiseren we naast exposities ook grotere bijeenkomsten met externe sprekers waarbij eenieder welkom is. Bijvoorbeeld in het kader van ons 30-jarig bestaan, met een middagvullend programma. En in het najaar van 2016 met een lezing van Marsel van Oosten.

3 reacties

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: