Vogelfotografie
Het heeft wat langer geduurd dan normaal, maar sinds deze week zijn ze ook weer in de steden te vinden: gierzwaluwen! Let op laagvliegende groepjes vogels die elkaar achterna lijken te zitten, begeleid door een luide, schrille kreet. Gierzwaluwen doen zo ongeveer alles in de lucht, van eten, drinken en slapen tot paren aan toe. Boven de steden is dat laatste nu veelvuldig te zien. De paring duur slechts een paar seconden, dus om het te fotograferen moet je je best doen. In dit artikel vind je enkele tips.
![Gierzwaluw.](https://www.natuurfotografie.nl/wp-content/uploads/2024/05/Gierzwaluw-Luc-Hoogenstein-1395.jpg)
Ook de trekvogels bereiken qua diversiteit nu een topperiode. Kwikstaarten trekken nu veel door, waarbij tussen de gele kwikstaarten ook de noordse kwikstaart en de Engelse kwikstaart te vinden is. Van deze twee soorten is de Engelse kwikstaart het meest zeldzaam en wordt vooral langs de kust waargenomen. De aantallen Engelse kwikstaarten worden elk jaar bij ons wat kleiner omdat de Britse populatie ook in omvang aan het afnemen is.
![Engelse kwikstaart](https://www.natuurfotografie.nl/wp-content/uploads/2024/05/Engelse-kwikstaart-Luc-Hoogenstein-0924.jpg)
Zoogdierenfotografie
Het voorjaar is in de lucht, en dat betekent dat ook veel zoogdieren jongen krijgen. Veel hazen hebben nu kleintjes die vaak te herkennen zijn aan een witte vlek midden op de kop. Ze zijn vaak lastig te zien omdat ze bij verstoring of dreiging volledig op hun schutkleuren vertrouwen.
![Jonge haas.](https://www.natuurfotografie.nl/wp-content/uploads/2024/05/Jonge-haas-Luc-Hoogenstein-1658.jpg)
Hetzelfde geld voor reeën. Ook de reekalfjes zijn vaak overdag niet te zien omdat de moeder ze in het gras heeft verstopt. Laat ze lekker liggen en raak ze hierbij vooral niet aan. Aan het einde van de dag komen de kalfjes uit de dekking en gaan ze met de reegeit op pad. En als je geluk hebt zie je de eerste jonge vossenwelpjes spelen voor hun hol!
![Jonge vos](https://www.natuurfotografie.nl/wp-content/uploads/2024/05/Jonge-vos-Luc-Hoogenstein-5616.jpg)
Insectenfotografie
De vuurwantsen zijn nu volop aan het paren. Let op koppeltjes die met de achterlijven aan elkaar vastgekleefd zitten. Vaak rennen ze actief rond, waarbij een van de twee dieren dus continu achteruit moet lopen. Vuurwantsen kunnen tot wel 7 dagen non-stop paren, dus de kans is groot dat je een copula vindt. Zoek in de ochtend op open plekken waar de zon schijnt, zoals stoepranden, bomen, etc. Daar zitten vaak vele vuurwantsen bij elkaar. Ook andere wantsensoorten zoals de brandnetelwants, pyamawants en zuringwants zijn nu te zien.
![parende vuurwantsen](https://www.natuurfotografie.nl/wp-content/uploads/2024/05/Parende-vuurwantsen-Luc-Hoogenstein-4638.jpg)
Wees alert: slangenschimmel
Dan nog het volgende: Slangenschimmel ontdekt bij wilde ringslangen in Nederland. Er heerst een nieuwe slangenschimmel met soms dodelijke gevolgen voor slangen. Ravon meldt het volgende: “Heeft u een dode slang gevonden of een slang gezien met verdachte symptomen, al dan niet gecombineerd met afwijkend gedrag? Maakt u dan alstublieft goede foto’s (inclusief goede detailopnames van de getroffen lichaamsdelen), noteer de exacte datum en locatie en neem contact op met Tariq Stark van RAVON.
Tip
En dan nog dit: dit weekend vind het Waddenvogelfestival op Texel plaats, met lezingen, een birdfair, een verrekijkershow en nog veel meer.