Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ontvang van 1 t/m 14 juli bij aanschaf van de set Combideal Fotografiegidsen, fotografiegidsen over toffe macro-onderwerpen, de online cursus Macrofotografie hulpmiddelen, t.w.v. € 29,90 cadeau.

Natuurfotografiejournaal 14 april

Nadat we een voorproefje hadden gekregen van de lente hebben we nu weer een onstuimige week achter de rug. April doet duidelijk wat hij wil. Met in één week hagel, harde wind en zon is het zeker niet saai te noemen en dat geldt ook voor de natuur en fotografiemogelijkheden op dit moment.
Het is weer tulpentijd, de lente is nu echt volop bezig.
Het is weer tulpentijd, de lente is nu echt volop bezig. Fotograaf: Bob Luijks

Weer- en weersverwachting

Zaterdag wordt een rustige dag met wat bewolking en ook een zonnetje al kan het door de noordoostelijke wind nog wat fris aanvoelen. Op zondag kan er nog een buitje vallen maar de berichten voor de komende week laten zien dat we een zonnige en warme week tegemoet gaan met temperaturen tot wel 19 graden. Die explosie van het mooie weer zorgt ook voor een explosie in de natuur.

Macrofotografie

De oranjetipjes zijn al op meerdere plekken gezien en hun aantal zal toenemen door het mooie lenteweer. Ook de geaderde witjes weten de pinksterbloemen te vinden wat mooie kansen geeft deze schoonheden te gaan fotograferen. Zorg dat je als het even kan vroeg op pad gaat zodat ze nog moeten opwarmen door de zon en beter stilzitten.

Klein geaderd witje op een pinksterbloem. Klassiek maar altijd fijn voor je lens. Fotograaf: Bob Luijks

Het is de week van de hommel en deze zijn dan ook volop te zien. De hommelkoninginnen worden actief en vestigen zich op de voorjaarsbloeiers zoals de wilg, de sleedoorn en de dovenetel. Probeer ze voorzichtig te benaderen en ze niet te verstoren met je macrolens. Een telelens werkt ook prima om de afstand te bewaren.

Op het gebied van planten dienen de kievitsbloemen zich aan. Lukt het jou om hun schoonheid op een mooie manier vast te leggen?

Probeer het harde zonlicht te vermijden door een set up in de schaduw te maken met behulp van een paraplu en andere hulpmiddelen.

Vogelfotografie

Gebruikelijk trekken rond half april veel vogels ons land weer binnen. Denk aan de strandplevier, de zwarte roodstaart, de rietzanger maar ook kun je de visdiefjes weer spectaculaire duikvluchten zien maken om een visje te bemachtigen. Een mooie uitdaging om te oefenen met een snelle sluitertijd of beweging!

Het visdiefje in volle vlucht doet zijn naam eer aan, hij heeft beet!
Het visdiefje in volle vlucht doet zijn naam eer aan, hij heeft beet! Fotograaf: Pauline Rote

De nachtegalen komen ook weer terug. Heb je deze schuwe vogels al eens voor je lens kunnen krijgen en horen zingen? Let er eens op als je een strandwandeling wilt maken en langs de duinenrij loopt hoe mooi hun concert klinkt.

In weilanden kun je weer de gele kwikstaart tegenkomen die behoorlijk fotogeniek kan zijn als ze zich tussen hooglanders in een weiland of in de tulpenvelden begeven. Dat levert kleurrijke foto’s op!

Gele kwikstaart in tulpenveld
Gele kwikstaart in tulpenveld. Fotograaf: Corné Koopmans

Landschapsfotografie

​Sommige velden kleuren al geel door het raapzaad en koolzaad wat volop gaat bloeien. De knalkleur is mooi in contrast vast te leggen tegen een donkere achtergrond. Nu het wat langer licht blijft kun je misschien na het avondeten nog even de schemering meepakken om dergelijke beelden te maken.

De prachtige gele dekens van de koolzaadvelden. Heb jij ze al gezien?
De prachtige gele dekens van de koolzaadvelden. Heb jij ze al gezien? Fotograaf: Daan Schoonhoven

Hetzelfde geldt voor de tulpenvelden die volop kleur aan het landschap en fotografiemogelijkheden geven, zowel voor macro, abstracte en landschapsfotografie.

Lente betekent ook weer volop bloesembomen, de boomgaarden beginnen nu met bloeien. De zoete kers staat volop in bloei terwijl de kers, de pruim en de perenbloesem begonnen is met de bloei. De appelbloesem volgt wat later. Leuke sites om de bloesem in de gaten te houden zijn bloesemalert en de Limburgse bloesemmeter.
Boomgaarden maar ook de bloesemknoppen bieden volop fotografiemogelijkheden. Bij koude nachten worden de tere knoppen beregend wat weer kansen biedt voor fotografie.

In natuurgebied De Hoge Venen kun je volop genieten van de wilde narcissen die nu op hun hoogtepunt zijn. Fotografeer ze eens met een groothoeklens tegen een blauwe lucht in het landschap en je krijgt meteen zin in de zomer!

Aan de slag

Wat ga jij dit weekend en volgende week met het mooie weer fotograferen? Meld het onder dit artikel of deel je foto’s onder de post op Facebook of deel ze op Insta met de hashtag #nfweekend

 

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: