Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 18 mei

Met een lang hemelvaartsweekend én een fijne weersverwachting belooft het een topweekend voor natuur- en landschapsfotografen te worden. In dit natuurfotografiejournaal zetten we de onderwerpen die je nu goed kunt fotograferen op een rij. Wat ga jij fotograferen? Zet dit weekend eens in de lange traditie van dauwtrappen: zet de wekker om 04:30 en ga naar buiten. Je krijgt gegarandeerd een topbeleving: de ontwakende natuur begeleid door een vogelconcert en gehuld in het mooiste licht.
Groep rosse grutto's
Rosse grutto’s in zomerkleed, wachtend op een goed moment om te vertrekken naar de arctische broedgebieden. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Weersverwachting

Het hele Hemelvaart weekend kunnen we genieten van prachtig voorjaarsweer. De noordoostenwind zorgt voor stabiel en overwegend zonnig weer. Op Hemelvaartsdag wordt het zo’n 15 graden. Elke dag loopt dit iets op tot boven de 20 op de zondag. De zon zal vrij veel schijnen, met overdag vrij hard licht, maar als er wat wolken voor de zon schuiven krijg je prachtig getemperd licht, waar je je voordeel mee kunt doen. Ga je vroeg op pad, houdt er dan rekening mee dat het ’s ochtends fris zal zijn met 4-8 graden. Hoewel het geen van de dagen hard zal waaien, is donderdag is de dag met de minste wind.

Macrofotografie

Steeds meer orchideeënsoorten staan in bloei. Maar let op: orchideeën zijn niet alleen mooi, maar ook bijzonder kwetsbaar, inclusief de omringende vegetatie die vaak uit even zeldzame, maar minder opvallende soorten bestaat. Blijf daarom altijd op de paden.

De waterviolier bloeit intussen ook volop, een dankbare soort om je fotografisch op uit te leven. Fotograaf: Ron Poot

Voor veel mensen heel wat minder sexy: ook veel grassen staan op dit moment in bloei. Geen schreeuwerige kleuren, maar pure eenvoud in de vorm van lijnen om je op uit te leven.

Qua insecten kun je nu echt alle kanten op: vlinders, libellen, (snuit)kevers, lieveheersbeestjes, vliegen en massa’s rupsen, ze zijn er allemaal. Het is dan ook geen toeval dat juist nu onze ‘Fotografiegids wonderlijke insectenwereld’ verschijnt. In dat boek stellen we 65 fotogenieke soorten aan je voor. Bestel ‘m uiterlijk 21 mei, dan profiteer je nog van de 15% korting! https://webshop.natuurfotografie.nl/product/fotografiegids-wonderlijke-insectenwereld

Landschapsfotografie

Na de bossen is het nu de beurt aan de bloemrijke graslanden. Vooral de scherpe boterbloem zorgt voor een waar kleurenfeest, soms doorspekt met het roze van echte kievitsbloem of het roestbruin van zuring. Een beetje grondmist kan je bloemenlandschap helemaal af maken, maar maak ook zeker gebruik van het tegenlicht dat prachtig door de gele bloemen heen valt. De bloemenzee vormt ook het ultieme decor voor weidevogels of bijvoorbeeld een ree. Vergeet dus zeker ook je telelens niet.

Zonsopkomst boven kruidenrijke akker. Fotograaf: Bob Luijks

Vogelfotografie

De laatste zangvogels zijn nu ook aangekomen in hun broedgebied: de bosrietzanger en de spotvogel. Afgelopen weekend kwamen van beide soorten grote aantallen binnen. Nu is het de tijd dat ze zich volop laten horen met goede fotokansen als gevolg. Ook de wielewaal is afgelopen week binnengekomen, hoewel een deel deze week nog aankomt.

De wespendief is samen met de woudaap een van de laatste zomervogels die aankomen. Wespendief kun je overal aantreffen tijdens de trek, voor de woudaap moet je alert zijn op hun kenmerkende geblaf in het riet.

Tenslotte is dit weekend één van de laatste weekenden dat arctische soorten nog in ons land aanwezig zijn. Ganzen zoals brandgans en rotgans, maar denk ook aan steltlopers die nu op hun mooist zijn: steenlopers, zilverplevier, bonte strandlopers en rosse grutto’s. Hoewel af en toe individuele exemplaren in het binnenland opduiken, moet je voor steltlopers natuurlijk aan de kust zijn. De noordoostenwind is niet gunstig voor deze soorten, dus wellicht blijven ze nog eventjes.

Groep rosse grutto's
Rosse grutto’s in zomerkleed, wachtend op een goed moment om te vertrekken naar de arctische broedgebieden. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Unieke kansen & tips

Donderdagochtend zal naar verwachting een ochtend zijn met veel dauw. Nu je toch van plan bent vroeg op te staan 😉 biedt dit een uitstekende kans om vlinders en libellen met bedauwde vleugels te fotograferen.

De temperaturen zitten eindelijk in de lift. Hierdoor hebben niet alleen wij, maar ook allerlei dieren het warm. Op warme dagen vind je de grote grazers, zoals Schotse hooglanders en Gallowayrunderen dan ook geregeld in het water.

‘Onze’ Bob Luijks geeft op 25 mei een boeiende en vooral persoonlijke presentatie in theater Jan van Besouw in Goirle. Aan de hand van diverse projecten laat Bob zien hoe hij te werk gaat. Ook zoomt hij in op het verhaal achter enkele van zijn prijswinnende foto’s. Bestel je ticket via https://janvanbesouw.nl/voorstelling/fotografiecafe-bob-luijks/.

Weerspiegelende schotse hooglander Fotograaf: Bob Luijks

Aan de slag

Wat ga komende week fotograferen? Meld het onder dit artikel of deel je foto’s onder deze post op Facebook of deel ze op Insta met de #nfweekend

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: