Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 19 april

De lente is nu echt begonnen. De meeste bomen hebben grisgroen lenteblad, veel bloemen komen omhoog en waar de bloemen verschijnen blijven de insecten niet ver achter. Maar kun je er dit weekend op uit om te fotograferen? En waar liggen dan de beste kansen? Je leest het allemaal in dit natuurfotografiejournaal.
De smaragdlibel is ieder jaar één van de eerste libellen die je kan vinden. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Weersverwachting

We hebben nog niet echt veel kunnen genieten van mooi lenteweer en ook dit weekend lijkt het er op dat daar geen verandering in komt. Volgens de verschillende weerdiensten krijgen we weer een paar wisselvallige en koude dagen. Vooral op vrijdag lijkt er heel erg veel neerslag te vallen en met een maximumtemperatuur van rond de 9 of 10 graden is het koud voor de tijd van het jaar. De temperatuur blijft rond die koers hangen, maar in de loop van het weekend wordt het wel droger. Daarbij heeft de zondag de beste papieren voor natuurfotografie.

In de aankomende week blijven de temperaturen laag. In het begin van de week lijkt het redelijk droog te blijven, maar als de week vordert neemt ook de kans op neerslag weer iets toe. Mocht je maandag vrij zijn, dan heb je geluk, want dat is de mooiste dag om erop uit te trekken.

Landschapsfotografie

Tussen de buien door is het een prachtige tijd voor landschapsfotografie. De bomen hebben hun prachtige lenteblad gekregen en met de Hollandse luchten erboven levert dit gegarandeerd mooie foto’s op.

Heb je voor dit jaar nog op de planning staan om de Limburgse hellingbossen met daslook, of het sprookjesachtige Hallerbos te bezoeken, dan is dit weekend wellicht je laatste kans. De daslook en boshyacinten staan er nu nog mooi bij, maar dat zal waarschijnlijk niet meer lang duren.

Hallerbos
Het Halllerbos met zijn boshyacinten is een gekende locatie onder natuurfotografen Fotograaf: Jody Zweserijn

Nieuwe kansen doen zich voor op andere vlakken. De meidoorns en het fluitekruid staan er nu prachtig bij. Een toplocatie om die twee soorten in het landschap te fotograferen is de Maasheggen op de grens van Noord-Brabant en Limburg.

Macrofotografie

Voor macrofotografen is er op dit moment van alles te beleven. Alle lentebloemen die nu tevoorschijn komen leveren een ware kleurenexplosie op. Wil je al die prachtige soorten zoals gevlekte aronskelk, fluitenkruid,  judaspenning en pinksterbloem fotograferen dan is nu je kans.

Pinksterbloemen zijn ook prachtig als er geem oranjetipje op zit.
Pinksterbloemen zijn ook prachtig als er geem oranjetipje op zit. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Voor de insecten moet je iets meer geluk hebben. Als de zon erdoor komt vliegen de voorjaarsvlinders, hommels, bijen en de eerste libellen volop. Maar bij lage temperaturen en neerslag verschuilen ze zichzelf in de begroeiing.

Vogelfotografie

De vogeltrek is in volle gang en ook veel zomersoorten komen nu terug uit het zuiden. Op dit moment kun je prachtige foto’s maken in de rietlanden, waar rietzangers, blauwborsten en kleine karekieten allemaal een eigen territorium willen veroveren en dus volop in de rietstengels zitten te zingen.

Blauwborsten houden van vochtige gebieden en komen in april terug om te broeden. Fotograaf: Jan Willem Schoonhoven

Maar ook andere vogels zijn nu bezig om een territorium en de harten van de vrouwtjes te veroveren. Leuke vogelsoorten als de putter en de zwarte roodstaart laten zich mooi zien. En van de vroege broedvogels kun je nu zelfs al de jongen zien, zoals van de merel.

Wat is er verder te beleven?

Mocht dit weekend toch te nat voor je zijn en zoek je nog een mooie binnen-activiteit? In Museon-Omniversum kun je nu de expositie bewonderen met alle foto’s van de winnaars van de Groene Camera 2024. Dat is zeker een bezoekje waard. Heb je dit weekend geen tijd? Geen probleem, want de expositie is nog tot eind februari 2025 te bezoeken.

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: