Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ontvang van 1 t/m 14 juli bij aanschaf van de set Combideal Fotografiegidsen, fotografiegidsen over toffe macro-onderwerpen, de online cursus Macrofotografie hulpmiddelen, t.w.v. € 29,90 cadeau.

Natuurfotografiejournaal 21 juni

Op de langste dag van het jaar genieten van zonnige temperaturen en een zwoele zomeravond want het is immers officieel zomer vandaag! Helaas moeten we een tegoedbon vragen voor de komende week, dan belooft het eindelijk zomers te worden.
Visdief tijdens een zomeravond op zoek naar visjes.
Visdief tijdens een zomeravond op zoek naar visjes. Fotograaf: Pauline Rote

Weer-en weersvoorspellingen

Voor vrijdag moeten we het wederom doen met buien en bewolking. In de middag is er in het oosten kans op onweer terwijl in het westen de zon kan doorbreken. Ook de zaterdag verloopt niet droog al zal dit volgens de voorspellingen één van de laatste natte dagen zijn. Wil je erop uit met de camera dan geeft zondag de beste kansen.

Landschaps-en florafotografie

Wie op pad gaat kan het niet ontgaan zijn. De meeste bermen laten een weelderige begroeiing zien met wilde bloemen en grassen. Opvallend nu zijn de vele berenklauwen en reuzenberenklauwen die boven alles uit steken. Een prachtig gezicht en zeer fotogeniek in het landschap maar ook van dichterbij met de camera. Pas echter op, het sap van deze reus is schadelijk en kan irritatie veroorzaken.

In vijvers, poeltjes en sloten is het nu tijd om de waterlelies te zien bloeien. Deze grootste bloem van Nederland is niet alleen fotogeniek en prachtig om te zien maar ook een geschikte plek voor libellen en juffers.

Waterrijke gebieden zijn op hun mooist in de zomer, planten en bloemen in overvloed. Fotograaf: Johan van der Wielen

Macrofotografie

Met het mooie weer in aantocht kan het juist de moeite lonen zeer vroeg op te staan om in de ochtend libellen en vlinders te fotograferen.

Libel in het vroege ochtendlicht. Door onder te belichten komen details nog mooier uit.
Libel in het vroege ochtendlicht. Door onder te belichten komen details nog mooier uit. Fotograaf: Pauline Rote

Na de vele regenval en de junidip zullen ze weer tevoorschijn komen en in het ochtendzonnetje hun vleugels drogen. Ook heb je juist nu kans om uitsluipers te zien, door de natte periode hebben veel libellen en juffers dit uitgesteld. Dauwdruppels, zonlicht en insecten kunnen de perfecte combinatie zijn om je creatief uit te leven met de camera voor druppeldetails en mooie bokehbollen.

Juist nu zijn diverse rupsen te vinden die vaak in grote groepen bij elkaar zitten. Kijk eens op brandnetels voor bijvoorbeeld de rups van de dagpauwoog of de kleine vos. De eerste zomervlinders die je nu kunt verwachten zijn zandoogjes en dikkopjes.

Wildlifefotografie

Het is nog steeds de tijd voor een nieuwe populatie zoogdieren zoals nu de boommarter en de eekhoorn.

Eekhoorn
Eekhoorn sleept met nestmateriaal. Nesten zijn een belangrijke aanwijzing bij monitoring van de populatie. Fotograaf: Mark Kras

Vogelfotografie

De visdief is volop bezig zijn jongen te voeren en duiken in het water op zoek naar visjes. Nu is de tijd om deze sierlijke vogels te fotograferen. Je hoort hun schelle roep vaak al van ver.

Helaas is het geen goed jaar geweest voor veel nesten van de weidevogels. In de polders is het dan ook een stuk rustiger. Veel weidevogels staan alweer op het punt ons land te verlaten of hebben dat al gedaan. Veel akkerlanden worden inmiddels gemaaid, wat fotografisch mooie schakeringen in het grasland kan geven voor bijvoorbeeld de scholekster die wel nog veel te zien is.

In het waddengebied maar ook in de polders zijn kolonies lepelaars te vinden. Onder begeleiding van hun ouders krijgen ze regelmatig een rondje vliegles wat leuke fotokansen kan geven. Hun speelse gedrag en snorrend geluid zijn al erg leuk om te zien en horen.

Lepelaarkolonie in de weilanden.
Lepelaarskolonie in de weilanden. Fotograaf: Pauline Rote

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: