Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 24 mei

Hoewel de dag begint met een zonnetje staat er alweer een flinke plens regenwater met ook onstuimige onweersbuien klaar voor vandaag. In de loop van zaterdag zal de zon zich wat vaker laten zien. Met een temperatuur van tussen de 17 en 21 graden is het best aangenaam, mede doordat er weinig wind staat. De zondag houden we het ook niet helemaal droog, regen en zon wisselen elkaar af. Wil je met de camera op pad zul je dan ook tussen de buien door de momentjes moeten pakken de komende dagen.
Jonge tureluurs zijn nestvlieders, ze scharrelen zelf hun eten bij elkaar.
Jonge tureluurs zijn nestvlieders, ze scharrelen zelf hun eten bij elkaar. Fotograaf: Pauline Rote

Landschapsfotografie en flora

De wisselende weersomstandigheden kunnen voor veel dynamiek in de lucht zorgen. In combinatie met het frisse voorjaarsgroen geeft dat fotogenieke kansen. In veel gebieden is de meimaand niet-maaimaand, Dit betekent dat het gras vaak hoog staat en bermbloemen veelvuldig te vinden zijn. Waar het geel kleurt van de boterbloemen kleurt het rood van de fotogenieke klaprozen. Uniek als je deze mooie bloeiers tegen een dreigende lucht kunt vastleggen!

Grafisch beeld van een klaproos met knoppen en vruchten.
Grafisch beeld van een klaproos met knoppen en vruchten. Fotograaf: Ron Poot

De gevlekte orchis is nu min of meer op zijn hoogtepunt. Langs de oevers bloeien de gele lissen mooi terwijl de vlieren met hun grote bloemschermen beeldbepalend zijn in het landschap. Deze bloemen trekken veel insecten aan en zijn dus voor de macrofotograaf ook interessant.

Vogelfotografie

Hoewel er nog vogels zijn die broeden of aan de tweede leg beginnen zijn veel jonge vogels zoals de koolmees en de boerenzwaluw inmiddels uitgevlogen. Grote kans dat je zo’n schattig jong exemplaar voor je lens kunt krijgen al moet je er natuurlijk op letten dat je ze niet verstoort.

In de polders is het druk, grutto’s beschermen hun nesten of kroost net als de kievit. De laatste kun je dan ook vol verve zijn nest of jong zien verdedigen in vliegbewegingen en geluid. Leuk om die bewegingen eens creatief vast te leggen door middel van lange sluitertijd of meervoudige belichting zodat je de vele buitelingen kunt weergeven.

Kieviten zijn acrobaten in de lucht. Hier vastgelegd door middel van meervoudige belichting wat de bewegingen goed laat zien.
Kieviten zijn acrobaten in de lucht. Hier vastgelegd door middel van meervoudige belichting wat de bewegingen goed laat zien. Fotograaf: Pauline Rote

Kleine kluutjes en tuureluurs kun je zien scharrelen onder wakend oog van de ouders.

Zowel de boerenzwaluw als de gierzwaluw zijn volop te zien in de lucht. Als je geluk hebt kun je misschien de wielewaal zien vliegen, ze zijn ook op veel plekken zingend gehoord.

Jonge boerenzwaluw, net uit het nest.
Jonge boerenzwaluw, net uit het nest. Fotograaf: Pauline Rote

Met nog meer geluk kun je zelfs de zeldzame wespendief of dwergarend nu spotten die over ons land trekken.

Macrofotografie

De sierlijke koninginnenpage is weer actief, maar ook onder andere het groentje, icarusblauwtje en het bruin zandoogje kun je tegenkomen bij de vlinders.

De koningspage, net even kleiner en ook zeldzamer dan de koninginnenpage.
De koningspage, net even kleiner en ook zeldzamer dan de koninginnenpage. Fotograaf: Pauline Rote

Op libellengebied zijn de eerste glassnijders, bruine en blauwe glazenmaker, de viervlek en de weidenbeekjuffer gesignaleerd.

In de poeltjes kun je weer mooie concerten horen van de poelkikkers, ze zijn op dit moment heel actief.

Door het vochtige weer en de warme temperaturen is er regelmatig een explosie van muggen. Doe eens een poging om ze in beeld te vangen!

Een behang van muggen!
Een behang van muggen! Fotograaf: Pauline Rote

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: