Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 26 april

Met Koningsdag in het vooruitzicht zou je willen dat oranje boven ook zou gelden voor de zon. Op de drempel van mei heeft april nog een wisselvallig weekend in petto dus code oranje is nu nog ver te zoeken.
Koninklijk blauw in oranje. De blauwborst op zijn mooist.
Koninklijk blauw in oranje. De blauwborst op zijn mooist. Fotograaf: Pauline Rote

Weer-en weersberichten

Op vrijdag is het weerbeeld rustig met afwisselend zon en een buitje. Met een frisse wind en niet al te hoge temperaturen is een (oranje) jas geen overbodige luxe. Op zaterdag heb je de meeste kans de zon even te zien al zal het eerder een schraal zonnetje dan een gekleurde zijn. Daarna zal voor velen de meivakantie aangenaam beginnen, volgende week belooft het een stuk warmer te worden met op woensdag zelfs mogelijk onweer.

Landschapsfotografie

Door het vele raapzaad kleuren de bermen eerder geel dan oranje. Dit weekend is er ook weinig kans op oranje ochtenden helaas. Frisgroen is ook een mooie kleur, de explosie van vers blad en groen kan een fijne combinatie geven in het landschap en in het bos, zeker nu de velden en bermen vol staan met gele en witte bloemetjes zoals madeliefjes.

Een zee van witte madeliefjes, hoe begin je met fotograferen?
Een zee van witte madeliefjes, hoe begin je met fotograferen? Fotograaf: Chris Ruijter

Wanneer je de bollenvelden nog niet gefotografeerd hebt moet je snel zijn voordat ze gekopt worden. Misschien vind je wel met een gele kwikstaart of haas tussen de kleurenpracht.

Macrofotografie

Geheel in stemming kun je het oranjetipje nog steeds vinden, ze zetten nu hun eieren af op look-zonder-look. Ook andere vlindersoorten zoals het geaderd witje en de kleine vuurvlinder kun je nu al tegenkomen.

De kleine vuurvlinder.
Kleine vuurvlinder. Fotograaf: Hans Brongers

Op nat hout kun je de oranje druppelzwam aantreffen.

Zoetjes aan begint het libellenseizoen weer van de grond te komen. Vooral de vuurjuffer komt massaal tevoorschijn maar ook maak je kans om het lantaarntje en de azuurwaterjuffer voor je lens te krijgen, net als de bruine winterjuffer doe nog steeds actief is. Het is nu de tijd dat ze uitsluipen, in dit artikel vind je tips om dat wonderlijke proces te fotograferen.

Vogelfotografie

De meeste vogels zijn volop in voorjaarsstemming en druk met baltsen, nestelen, broeden of zelfs al hier en daar jongen grootbrengen. Soorten zoals de gele kwikstaart, de bosruiter, beflijster en de oeverloper worden waargenomen. Maar ook de visdiefjes en de rosse grutto’s kun je weer tegenkomen, de laatste zijn gesignaleerd bij het strand van Ijmuiden en de Wadden.

Ook de boerenzwaluw en de oeverzwaluw zijn teruggekeerd en rond Koningsdag de gierzwaluwen die je in de lucht hard kunt horen roepen. Wellicht maken ze met elkaar een zomer..!

Visdieven en boerenzwaluw
Een lucky shot. Ik kwam er pas thuis achter dat er een boerenzwaluw achter de visdieven vloog, zo snel ging het! Fotograaf: Rick van der Kraats

Florafotografie

Zoals vermeld bloeit het look-zonder-look volop maar ook de pinksterbloem en de tuinjudaspenning. Na de mannetjesorchis staan inmiddels ook de purperorchis en de uiterst zeldzame aangebrande orchis in bloei. Deze laatste kom je zo in Nederland eigenlijk niet tegen, maar nog wel op een enkele plek in België en de Eifel. In het water kun je nu onder andere de waterranonkel en waterviolier zien bloeien.

Let naast deze mooie bloeiers ook eens op de zeggesoorten die nu bloeien zodat het een stukje makkelijker wordt om de soorten op naam te brengen.

Cyperzegge. Door onderbelichting met 1,5EV komt de lichte rand langs de bloei-aar veel beter tot zijn recht.
Cyperzegge. Door onderbelichting met 1,5EV komt de lichte rand langs de bloei-aar veel beter tot zijn recht. Fotograaf: Ron Poot

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: