Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 26 mei

Het is eind mei en het voorjaar lijkt eindelijk helemaal losgebarsten. Met het pinksterweekend voor de deur kijken we naar de mogelijkheden die je aankomend weekend hebt als je met de camera op pad wilt gaan.
De smaragdlibel is een vrij algemene soort die je nu door het hele land kan tegenkomen. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Weersverwachting

We krijgen een geweldig weekend voor de zonaanbidders. Er wordt veel zon verwacht en nagenoeg geen regen. Bijkomend voordeel is dat de temperaturen tussen de 20 en 25 graden blijven. Je zweet jezelf dus niet helemaal kwijt als je met je met je fototas rond gaat lopen. Prima omstandigheden dus om te gaan fotograferen.

Midden mei zijn er zoveel prachtige onderwerpen voor natuurfotografie dat je niet ver hoeft te zoeken en je in ieder specialisme wel iets moois kan vinden.

Macrofotografie

Wat ga je als macrofotograaf op de plaat zetten? Er is nu zoveel te zien dat je al snel last kan krijgen van keuzestress: Het is nu het toppunt voor libellen, honderden verschillende bloemen staan in bloei en als je in het veld bent vliegen allerhande soorten vliegen, kevers, bijen en andere insecten om je hoofd. Alleen de dagvlinders lijken last te hebben gehad van het koude voorjaar en vind je niet in de aantallen die je normaal zou verwachten in deze tijd van het jaar.

Met al die soorten, wat moet je er dan uitlichten? Niet zo heel erg moeilijk. Deze week staan de klaprozen volop in bloei. Deze bloemen spreken altijd tot de verbeelding. Let bij het fotograferen van klaprozen wel goed op je belichting, want de kleur rood raakt sneller overbelicht dan andere kleuren. Volg daarom de adviezen in deze tip om dat te voorkomen.

Klaprozen zijn natuurlijk mooi om solitair te fotograferen, maar ook een heel veld vol klaprozen is een prachtig onderwerp. Ook de combinatie van de klaproos met korenbloemen en margrieten is een klassieker die het altijd goed doet. Fotograaf: Wendy de Waal

Een andere macrosoort die we nu natuurlijk niet mogen vergeten is de meikever. Ook deze prachtige kever kun je nu tegenkomen. De meikever is vooral actief in de schemering. Wil je meer weten over het fotograferen van de meikever, lees dan dit artikel.

Meikever
Opvliegende Meikever Fotograaf: René Krekels

Landschapsfotografie

Ook voor de landschapsfotograaf is er nu veel moois te beleven. Probeer op dit moment vooral om de overvloed aan bloemen mee te nemen in je foto’s. Landschapsfoto’s met de eerder genoemde margrieten, korenbloemen en klaprozen zijn altijd prachtig. Fotografeer ook eens een mooie bloeiende wegberm met langsrazende auto’s. Het contrast tussen de natuur en de cultuur geeft een mooi contrast aan je foto’s.

Jonge fietser kijkt verwonderd naar de vele klaprozen in de berm. Fotograaf: Ron Poot

Een ander dankbaar onderwerp in deze tijd van het jaar zijn de rododendrons die nu overal in bloei staan in de kasteeltuinen en op landgoederen.

De rododendrons in kasteeltuinen, parken en lansgoederen staan nu mooi in bloei. Fotograaf: Bob Luijks

Vogelfotografie

In mei leggen volgens het gezegde alle vogels een ei. Voor veel vogels geldt dit, maar er zijn ook veel vogels die al jongen hebben en een druk bezig zijn met de zorg voor de jongen. Zo zijn bijvoorbeeld de jonge spreeuwen al massaal uitgevlogen. Dit biedt heel veel fotokansen, maar wees wel voorzichtig dat je de vogels niet verstoort. Lees dit artikel om te voorkomen dat je de vogels verstoort.

Een meerkoet in een omgeving met mensen laat zich niet snel verstoren. Fotograaf: Bob Luijks

Het is nu ook het moment om mooie soorten zoals de bosrietzanger of de spotvogel te fotograferen.

Wildlife-fotografie

De nachten zijn nu zo kort dat je de bever ook rond zonsopkomst en zonsondergang kan tegenkomen. Wees wel voorzichtig als je deze dieren wilt fotograferen en zorg ervoor dat je ze niet verstoort.

Door de korte nachten is de bever nu gemakkelijker te spotten. Fotograaf: Arie van den Hout

Aankomende week

De vooruitzichten voor het weer van aankomende week zijn prima. Eigenlijk hetzelfde weer als in het weekend en de temperatuur gaat zelfs nog een paar graden stijgen. Op tweede pinksterdag zullen veel mensen vrij hebben en is het dan ook prima weer om nog lekker op pad te gaan. En ook als je in de aankomende week nog ergens een dagje vrij hebt is er geen enkel excuus om thuis te blijven zitten.

Aan de slag

Wat ga jij komende week fotograferen? Meld het onder dit artikel, deel je foto’s onder deze post op Facebook of deel ze op Insta met de hashtag #nfweekend.

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: