Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 28 april

Ondanks de lage temperaturen komt het voorjaar toch op gang. Maar wat moet je dan precies gaan fotograferen? In dit artikel helpen we je op weg en wijzen we je op de mogelijkheden en kansen die het aankomende weekend je bieden.
Jong nijlgansje
Jong nijlgansje

Weersverwachting

Na een koude periode worden voor het komende weekend eindelijk temperaturen verwacht die rond het meerjarig gemiddelde liggen. Eerst hebben we op vrijdag nog een regenachtige dag, maar op zaterdag en zondag wordt het droog en laat zelfs de zon zich regelmatig zien. Grote kans op typisch Hollandse wolkenluchten. Al met al belooft het een mooi weekend te worden om er lekker op uit te trekken met de camera.

Wolken reflectie
Wolkenlucht reflecteert in het stille water tussen de hooilanden van de Wieden. Zelfs midden op de dag is het licht mooi dankzij het water. Fotograaf: Johan van der Wielen

Macrofotografie

Voor veel macrofotografen is het voorjaar de ideale tijd om er op uit te trekken met de camera. Overal om je heen schieten de bloemen uit de grond en komen steeds meer insecten tevoorschijn.

Als de temperaturen omhoog gaan wordt de kans op uitsluipende juffers en libellen ook steeds groter. Zoek langs de waterkant de oeverplanten af om ze te vinden. Het libellenseizoen is net begonnen. Je kan nu vroege soorten als de vuurjuffer, de smaragdlibel en de glassnijder verwachten. Meer informatie over het fotograferen van uitsluipende juffers en libellen kun je lezen in dit artikel.

De glassnijder is één van de eerste grote libellen die uitsluipt in het voorjaar.
De glassnijder is één van de eerste grote libellen die uitsluipt in het voorjaar. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Landschapsfotografie

Als landschapsfotograaf moet je op dit moment het bos in. Door al het frisse groen is het daar nu extra mooi. En de echte liefhebbers rijden helemaal naar het zuiden van Nederland. Op dit moment staat het daslook namelijk volop in bloei. In de hellingbossen van Limburg. Een gekende plek is het Savelsbos bij Eijsden, maar in het boek de mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland vind je nog meer mooie plekken.

Betrek de massale bloei in je landschapsfoto. Fotograaf: Ron Poot

Fototip: De bladeren van daslook kunnen enorm glimmen. Maak daarom gebruik van een polarisatiefilter om die reflecties weg te nemen. De foto wordt er rustiger van, de bladeren ogen frisser groen en de bloemen vallen beter op.

Vogelfotografie

De voorjaarstrek is nu op zijn hoogtepunt. Er komen niet alleen veel soorten terug in Nederland, maar ze komen ook met grote aantallen. Grote aantallen zwaluwen, zangvogels, steltloper, eenden en roofvogels komen aan in Nederland. Sommige soorten zijn alleen op doortrek en kun je dus alleen in deze tijd aantreffen. Het is nu ook een uitstekende tijd om zeldzame soorten te zijn, zoals lachstern, roodstuitzwaluw, Europese kanarie morinelplevier of draaihals. Als vogelliefhebber is dit de tijd om buiten te zijn.

De vogels hebben allemaal het voorjaar in de bol. Ze zijn druk bezig met de voortplanting. Ze zijn aan het baltsen, nesten aan het bouwen en aan het paren. De eerste ganzenpulletjes zijn ook alweer te zien. Superschattig om die kleine donsbolletjes te fotograferen natuurlijk.

Nijlgans
De jonge pluizebolletjes vormen een prachtig onderwerp voor je foto. Fotograaf: Roeselien Raimond

Let in deze tijd wel goed op bij het fotograferen van vogels. In deze tijd zijn ze extra gevoelig voor verstoring. In dit artikel over vogelfotografie in het broedseizoen lees je precies hoe je de mooiste vogelfoto’s kan maken zonder de vogels te verstoren.

Vooruitblik

De rest van de week lijkt het erop dat het rustige lenteweer blijft aanhouden. Met temperaturen net onder de twintig graden is het zelfs aangenaam te noemen. Een mooie kans om er veel op uit te trekken en al het moois van het voorjaar te fotograferen.

Wat ga jij dit weekend en volgende week met het mooie weer fotograferen? Meld het onder dit artikel of deel je foto’s onder de post op Facebook of deel ze op Insta met de hashtag #nfweekend

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: