Weer
Na een korte zomerse opleving zijn we weer een klein beetje terug bij af, al wordt het niet echt heel koud meer. Alleen vrijdag is het ouderwets kil en nat, daarna zitten de temperaturen steeds tussen de 15 en 20 graden, soms er zelfs iets boven. Hoe het weer er in detail uitziet, wisselt op het moment van schrijven tussen de weermodellen sterk. Er zullen dagen bij zijn waar de zon volop schijnt, maar ook dagen waarbij de bewolking overheerst en er soms toch wat regen valt. ’s Nachts valt de wind geregeld behoorlijk weg; een beetje mist in de ochtend is dus zeker niet geheel uitgesloten.
Landschapsfotografie
Het is de periode dat veel graslanden op hun mooist zijn met boterbloemen en gewone margrieten. Samen met een vriendelijke Hollandse wolkenlucht of met een subtiel laagje mist in de ochtend staat dat garant voor succes. Ook de kalkgraslanden in de duinen en Zuid-Limburg beginnen reeds (erg vroeg) op kleur te komen met het geel van de ratelaars.
De meeste natuurfotografen trekken -logisch- pas in augustus naar de heide. Op dit moment bloeit echter de brem uitbundig, en geeft zo opvallende kleuraccenten aan het landschap.
Maak ook zeker nog gebruik van het frisse lentegroen. Het zal nu niet lang meer duren voordat we naar het doffere zomerse groen gaan kijken.
Macrofotografie
De mogelijkheden voor de macrofotograaf zijn nu eindeloos. Veel orchideeënsoorten bloeien nu al, zoals harlekijn en brede orchis. Staar je echter niet blind op dergelijke klassiekers. Zo bloeit nu bijvoorbeeld ook vlas, met prachtige subtiel blauwe bloemen. Iets intenser blauw zijn de nu eveneens massaal bloeiende vergeet-mij-nietjes en ereprijzen. Eveneens subtiel en bijzonder fraai: alle ooievaars- en reigersbekken, in uiteenlopende rozetinten.
Hou je van beestjes, dan is de keuze nu ook eindeloos. Het is de periode om uit te kijken naar mening bijen- en hommelsoorten. Gewone meikevers zijn volop actief, evenals de meeste wantsensoorten. Qua vlinders blijft het nog een beetje hangen op de vroege voorjaarssoorten, al fladdert inmiddels ook het boomblauwtje rond.
Vogelfotografie
Steeds meer vogels kruipen uit hun ei, maar let op, jonge dieren zijn kwetsbaar. Hou dus een gepaste afstand, of richt je op soorten die leven op plekken tussen de mensen, zoals grauwe ganzen (onweerstaanbare pluizenbollen) of meerkoeten (die juist helemaal niet zo schattig ogen).
Een weinig opvallend vogeltje zingt nu zijn mooiste lied: de nachtegaal. Je vindt deze opgewekte zanger vooral in de duinen, Biesbosch, Lauwersmeer en de Flevopolder. Zoek ze vooral bovenin de struiken, die ze nu als zangpost gebruiken.
Tip
Van 6 mei tot en met 31 augustus exposeert Fotoclub VeluwezOOm met vrij werk van de leden. Meer informatie vind je hier.