Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 31 maart 2023

Welkom bij het natuurfotografiejournaal van vrijdag 31 maart. In dit artikel kijken we vooruit naar het aankomend weekend. Waar liggen de kansen als je er dit weekend op uit wil trekken om te fotograferen? Welke onderwerpen zijn op dit moment leuk om te fotograferen.
Langzaam begint het lente te worden.
Langzaam begint het lente te worden. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Deze week zien we dat ondanks het regenachtige weer en de lage temperaturen van de laatste tijd de lente niet op zich laat wachten. Steeds meer trekvogels komen weer terug in Nederland, zoals de zwarte roodstaart en de boerenzwaluw. Overal waar je kijkt zie je bloemen in en planten in bloei komen en ook de zevenstippelig lieveheersbeestjes komen massaal uit hun winterschuilplaatsen tevoorschijn.

Weer- en weersverwachting

Voor vandaag en morgen wordt er veel regen en wind voorspeld. Voor veel fotografen niet de meest ideale omstandigheden. Toch zijn er met dit weer ook kansen, zoals je verderop in het stukje over landschapsfotografie kan lezen. Maar je kan ook aan de slag gaan met een onderwerp dat vaak vergeten wordt: het fotograferen van regen. Vooral op vrijdag zul je hiervoor voldoende kansen krijgen.

Op zondag lijkt het weer om te slaan en krijgen we een overwegend droge dag met redelijk wat zon. Dit lijkt dus de meest ideale dag te zij als je er dit weekend nog even op uit wilt trekken met de camera.

Macrofotografie

Op dit moment is het hoogtepunt voor de stinsenplanten. Soorten als boerenkrokus, narcis, en tulpen blauwe druifjes zie je ook in veel tuinen staan, maar daarnaast heb je ook bijvoorbeeld de bosanemoon en de sleutelbloem. Mooie locaties om deze bloemen te fotograferen zijn bij oude landgoederen en binnen plaatsen bij jou in de buurt.

Stinsenplanten kun je op dit moment tegenkomen in alle tuinen en parken, maar ook bij oude landgoederen, binnenplaatsen of op andere plekken in de natuur.
Stinsenplanten kun je op dit moment tegenkomen in alle tuinen en parken, maar ook bij oude landgoederen, binnenplaatsen of op andere plekken in de natuur. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Verder komen ook steeds meer insecten tevoorschijn. Het zevenstippelig lieveheersbeestje en de vuurwants kun je op veel plaatsen tegenkomen. Maar ook de eerste boomblauwtjes zijn alweer waargenomen.

Het zevenstippelig lieveheersbeestje komt uit zijn schuilplaatsen tevoorschijn.
Het zevenstippelig lieveheersbeestje komt uit zijn schuilplaatsen tevoorschijn. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Vogelfotografie

Begin april is zo’n typische overgangsperiode. De eerste trekvogels zijn gearriveerd, maar het barst nog niet van de activiteit. Het is geen winter meer, maar het voelt ook nog niet als voorjaar

De vogeltrek begint wel op gang te komen. De eerste fitissen zijn in het hele land al gezien en gehoord. De Engelse naam is willow warbler, oftewel wilgenzanger, je weet dan meteen in welk biotoop je deze vogel kunt verwachten.

De fitis in ook weer in Nederland aangekomen.
De fitis in ook weer in Nederland aangekomen. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Blauwborsten komen nog steeds volop binnen. De piek in hun zangactiviteit moet nog komen en met de voorspelde wind lijkt het vooralsnog geen goed weekend om ze te fotograferen.

Intussen hebben de ijsvogels en futen het voorjaar flink in hun bol en zijn er kansen om hun balts- en paargedrag vast te leggen.

Landschapsfotografie

Zoals al eerder vermeld staat er vrijdag en zaterdag veel wind. Helaas valt er ook veel vind. Mocht het even droog zijn, dan is de kust de place to be, met woeste golven en stuivend zand. Zondag en maandag schijnt de zon volop, met misschien wat rijp in de ochtend als sfeermaker.

Bij ruig weer kun je je aan de kust helemaal uitleven. Pak wel je camera goed in. Fotograaf: Bob Luijks

In het bos wordt het langzaam groen, door onder andere haagbeuk, vlier en esdoorn. Hetgeen bij tegenlicht (i.c.m. een telelens) fraaie bosbeelden oplevert. De rest van de week keert het grijze weer terug. Maak dus dankbaar gebruik van de zonnige momenten.

Het eerste groen in het bos is altijd weer een feestje, zeker met tegenlicht. Fotograaf: Bob Luijks

Unieke kansen

In België bloeit op dit moment massaal de wilde narcis, onder andere bij Kelmis en Gelinden. In de Hoge Venen duurt het echter nog (naar verwachting) twee weken voordat ze daar op hun hoogtepunt zijn. Door de massaliteit is dit heel interessant voor zowel macrofotografen als landschapsfotografen.

Wilde narcissen, het gele natuurwonder van België. Fotograaf: Bob Luijks

Na het weekend

Op maandag hebben we nog mooi weer. Daarna gaat de neerslagkans weer omhoog en de zonkans naar beneden. Dus af en toe zon en af en toe een bui. De temperaturen blijven een paar graden onder het gemiddelde, dus zal het nog wel even duren voordat het echt lente wordt.

Op donderdag 6 april is het volle maan, maar het is nog maar de vraag of hij met alle bewolking goed te zien zal zijn.

Vanaf begin april kun je de eerste tapuiten op doortrek verwachten.
Vanaf begin april kun je de eerste tapuiten op doortrek verwachten. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Aan de slag

Wat ga jij dit weekend doen? Meld het onder dit artikel of deel je foto’s onder deze post op Facebook of deel ze op Insta met de hashtag #nfweekend

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: