Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 5 mei

De temperaturen gaan langzaam stijgen, maar met de bijbehorende buien. Dus wat kun je dan precies gaan fotograferen? In dit artikel helpen we je op weg en wijzen we je op de mogelijkheden en kansen die het aankomende weekend je bieden.
De silhouetten van dalkruid bij tegenlicht. Fotograaf: Ron Poot

Weersverwachting

We lijken eindelijk uit de sleur van de naweeën van de SSW, de plotselinge opwarming van de stratosfeer in het noordpoolgebied in de winter, te raken. Dat wil helaas niet zeggen dat het ook meteen mooi weer wordt. Wel raken we de echt lage temperaturen kwijt. Sterker nog, het weekend begint warm met op ruime schaal 20 graden en nog wat zon op vrijdag en zaterdag. We krijgen daarvoor meteen de rekening gepresenteerd met flinke buien. Ook de rest van de week blijft het ronduit wisselvallig met slechts beperkt ruimte voor de zon, geen al te best fotoweer dus.

donker
Tak van een dennenboom druipend van de regen. Fotograaf: Jaap Schelvis

Macrofotografie

In oude bossen kun je je richten op soorten die representatief zijn voor dergelijke bossen (en ook nog eens buitengewoon fotogeniek zijn). Het lelietje-van-dalen bloeit nu volop. Ook de gewone salomonszegel opent zijn witte bloemetjes. De bloemen hangen twee aan twee in rijen. Omdat ze aan de ‘onderkant’ van de plant hangen, zul je een laag standpunt in moeten nemen. Heel wat kleiner (en ook zeldzamer) dan de twee voorgangers is het dalkruid. Het is verleidelijk om je aandacht louter op de bloemen te richten, maar voor alle drie de soorten geldt dat het blad minstens even fotogeniek is.

Salomonszegel
De gewone salomonszegel is een echte schaduwplant. Fotograaf: Ron Poot
De silhouetten van dalkruid bij tegenlicht. Fotograaf: Ron Poot

De meeste voorjaarsvlinders zijn nu te zien, mits het weer een keer meewerkt. Denk aan onder andere bont zandoogje, kleine vuurvlinder, maar ook zeldzamere soorten als kleine parelmoervlinder en grote vos. Ook de keverliefhebber kan zijn hart weer volop ophalen met onder andere (elzen)haantjes, zandloopkevers en meikevers.

Een meikever. Fotograaf: Ron Poot

Het natte en relatief warme weer heeft ook voordelen; tal van amfibieën laten zich prima zien.

Landschapsfotografie

De vroege lente begint met de uitbundige bloei van de sleedoorn, maar nu is het de beurt aan de (eenstijlige) meidoorn. De soort doet dit jaar eindelijk weer zijn naam eer aan, aangezien deze forse struik de afgelopen jaren vaak al in april bloeide. Meidoorn bloeit met zijn blad reeds aan de struik. Je fotografeert meidoorn dus in een groene setting. De mooiste plek voor meidoorns is het Maasheggengebied in het noordoosten van Noord-Brabant. In dit oudste landschap van Nederland worden de grote heggen nog op traditionele wijze beheerd.

Meidoorns in het Maasheggengebied. Fotograaf: Bob Luijks

Een andere landschappelijke sfeermaker is fluitenkruid, ook wel ‘Hollands kant’ genoemd. Gebruik deze soort als extra sfeermaker in een toch al aantrekkelijk decor van bijvoorbeeld knotwilgen, molens of de eerder genoemde meidoorns.

Berm met overvloedig fluitenkruid in het voorjaar. Fotograaf: Ron Poot

Vogelfotografie

Het is altijd weer een moment om naar uit te kijken. Of beter te luisteren: de koekoek. In vlucht is het altijd even opletten, omdat ie veel weg heeft van een roofvogel. Ook de wielewaal is weer terug. De vogel zingt al even mooi als hij eruit ziet. Ondanks zijn opvallende uiterlijk valt het niet mee om de wielewaal goed voor de lens te krijgen, aangezien deze soort vaak hoog in de bomen vertoeft.

Komende week is de piek in de ruiter- en steltlopertrek. Het is sowieso een topweekend voor de vogeltrek, waarbij de laatste eerstelingen binnenkomen, zoals de spotvogel en bosrietzanger. De kemphanen zijn op doortrek. Na een korte pauze vertrekken de meeste exemplaren helaas naar het Hoge Noorden. Menig mannetje wacht echter niet met het baltsgedrag tot hij daar is en daarvan kun je dus als fotograaf profiteren.

Groenpootruiter
Groenpootruiter. Fotograaf: Arie van den Hout
De mannelijke kemphanen hebben een geweldige kraag om mee te imponeren. Fotograaf: Jan Dolfing

Wat ga jij dit weekend en volgende week met het mooie weer fotograferen? Meld het onder dit artikel of deel je foto’s onder de post op Facebook of deel ze op Insta met de hashtag #nfweekend

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: