Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 7 april 2023

Eindelijk schijnt de zon! Hoewel het afgelopen weken niet echt koud was, viel er wel veel regen en domineerden wolken de hemel. Het voorjaar kwam daardoor rustig op gang. Met de terugkeer van de zon schakelt de natuur nu echter door naar de hoogste versnelling. Van dag tot dag zie je het buiten nu veranderen. Tijd voor een update.
Waarom steken zo weinig fotografen hun lens in een paardenbloem? Niet zeldzaam genoeg? Fotograaf: Bob Luijks

Weersverwachting

De zon schijnt dus weer geregeld, al zijn er ook bewolkte momenten. Zaterdag lijkt de zonnigste dag van het lange weekend te worden. Er staat een zwakke tot matige wind uit variabele richtingen.

Macrofotografie

Met de natuur in een hoge versnelling schiet er steeds meer in bloei, maar nemen we ook ook afscheid van enkele vroege bloeiers. Wil je bijvoorbeeld de bosanemonen nog fotograferen, dan is dit je laatste kans.

Denk je aan lente, dan denk je aan weiden vol paardenbloemen. Hoewel een hele gewone soort, wordt deze misschien toch wat te weinig gefotografeerd, terwijl  de bloem stiekem best fotogeniek is met gekrulde meeldraadjes.

Een bijzondere soort die nu in bloei staat, is het zomerklokje. In tegenstelling tot de naam doet vermoeden, bloeit dit zeldzame bolgewasje dus nu. De soort is van nature zeldzaam in laagveengebieden en de benedenloop van de grote rivieren (o.a. te vinden in Klein Profijt). De soort wordt echter ook regelmatig in landgoederen en tuinen aangeplant en weet van daar uit soms te verwilderen.

Zomerklokje, weer eens wat anders dan sneeuwklokje. Fotograaf: Bob Luijks

Met de vele bloemen en aangename temperaturen zie je nu ook volop bijen, hommels en zweefvliegen, hetgeen ook geldt voor diverse soorten dagvlinders, zoals citroenvlinder en atalanta. Misschien zie je ook al een eerste oranjetipje, want ook de pinksterbloemen schieten als paddenstoelen uit de grond.

De gewone wolzwever is een vroege soort die je nu in je tuin kunt bewonderen. Een leuke uitdaging ook, want dit beestje zit nooit stil. Fotograaf: Bob Luijks

Vogelfotografie

Ook met je ogen dicht merk je dat het nu volop lente is; de vogels zingen om het hardst en hun mooiste lied. Waar sommige vogels nog druk bezig zijn met het uitkiezen van een territorium, zitten andere vogels al op hun nest, zoals de ooievaars.

De ooievaars zitten al op hun (kunst)nest. Fotograaf: Bob Luijks

Steeds meer trekvogels keren terug. Zo zie en hoor je nu overal de zwartkopjes, leuk om te proberen vast te leggen tussen de bloemen of het frisse groen. Ook de oeverzwaluwen zijn er weer. Zij maken hun nesten in steile oevers van beken en rivieren, maar ook in grote (tijdelijke) bulten zand. Het is leuk het actieve gedrag van deze vogeltjes te volgen.

Vrouwtje zwartkop in een sleedoorn. Fotograaf: Bob Luijks

Landschapsfotografie

Volop bloemen én frisgroen, dat zijn de accenten voor komende periode. In de veelheid aan mogelijkheden lichten we er een paar uit. In beekdalen waar schoon grondwater opborrelt bloeien nu de dotterbloemen. Mede vanwege de vaak fotogenieke plekken lenen de dotterbloemen zich erg goed voor een landschapsfoto. Omdat dotterbloemen op zeer natte plekken groeien, valt het echter niet altijd mee om de ideale compositie te vinden. Pas op met zonlicht; de (glimmende) gele bloemen branden snel uit.

Dotterbloemen groeien op uiterst natte plekken in beekdalen. Fotograaf: Bob Luijks

Er kan er maar één de winnaar zijn waar het gaat om het mooiste lentegroen: treurwilgen. Je vindt ze volop aangeplant aan waterkanten in parken en landgoederen. Combineer ze met reflecties of aanwezig watervogelleven.

De treurwilg heeft het elegantste lentegroen van alle bomen. Fotograaf: Bob Luijks

De bollenvelden kleuren ook weer. Het hoogtepunt van de tulpen komt pas iets later, maar nu zijn wel de hyacinten op hun hoogtepunt. Waar menig toerist en fotograaf vooral voor de tulpen op stap gaan, is het goed om ook eens bij deze bollen stil te staan, al was het maar omdat je bij hyacinten en geheel ander kleurenpallet voorgeschoteld krijgt.

Na het weekend

Ook de rest van de week wisselen wolken en zon elkaar af, maar valt er af en toe ook wat regen (de exacte verwachtingen zijn op dit moment nog erg onzeker). Vanaf maandagmiddag neemt de wind toe, een wind die ook de rest van de week aanwezig blijft. Al met al is het zeker geen onaardig weer, maar op en top lenteweer zit er toch nog niet in. Wel wordt het steeds groener en bloemrijker.

Aan de slag

Wat ga jij dit lange weekend doen? Meld het onder dit artikel of deel je foto’s onder deze post op Facebook of deel ze op Insta met de hashtag #nfweekend

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

8 reacties

  1. Bij het lezen van dit artikel krijg ik direct goesting om er op uit te trekken, regen is momenteel nog een kleine spelbreker. Een mooie foto van een dotterbloembiotoop waar ook een bever actief is!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

8 reacties

  1. Bij het lezen van dit artikel krijg ik direct goesting om er op uit te trekken, regen is momenteel nog een kleine spelbreker. Een mooie foto van een dotterbloembiotoop waar ook een bever actief is!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: