Weer en weersverwachting
Dit weekend krijgen we te maken met rustig zomerweer. Zon en wolken wisselen elkaar af, met een minieme kans op een buitje. De temperatuur gaat richting de 18, 19 graden waardoor het ietsje frisser is dan normaal voor deze tijd van het jaar. De wind is matig en komt uit het zuidwesten.
Vogelfotografie
Een spektakel dat jaarlijks plaatsvindt is het gelijktijdig uitvliegen van de jonge spreeuwen. Vrijwel alle spreeuwen weten hun legsel zo te plannen dat de meeste jongen binnen een tijdsbestek van twee dagen het nest verlaten. De spreeuwen beginnen zich weer in groepen te verzamelen en in de nabijheid van het broedgebied naar voedsel te zoeken. Een mooi moment om oudervogels met jongen vast te leggen.
Ook voor de roofvogels is het nu piektijd. De meeste soorten zitten met jongen, wat betekent dat er veel voedsel verzameld moet worden. Boven de stad zijn nu regelmatig jagende slechtvalken te zien, bijvoorbeeld.
Zoogdierfotografie
Ook voor de zoogdieren is het voorplantingsseizoen in volle gang. De jonge vossen zijn nu regelmatig voor de ingang van de burchten aan het spelen en maken soms al korte wandelingen met de ouders. Mocht je een burcht of jonge vossen tegenkomen, houdt afstand om verstoring van de jongen te voorkomen.
Florafotografie
De vochtige tijd en de oplopende temperaturen zorgen ervoor dat een aantal soorten nu volop aan het bloeien zijn, zoals verschillende soorten orchissen waaronder bijenorchis, rietorchis en grote keverorchis.
Macrofotografie
De voorjaarsdip van de nachtvlinders is weer voorbij, en dat is buiten goed te zien. Dag-actieve nachtvlinders als St Jansvlinder en gamma-uil zijn nu vrij makkelijk te vinden, en met wat zoekwerk vind je ook nachtvlinders die in de nacht actief zijn. Kijk bijvoorbeeld eens op een klimop of je daar de klimopbladroller kunt vinden. Maar de absolute prijsvlinders van dit moment zijn de glasvlinders. Dit is een groep prachtige nachtvlinders, waarvan één vertegenwoordiger met wat geluk te vinden is op aalbesstruiken en andere bessenstruiken: de bessenglasvlinder.
Een andere prachtige verschijning is een soort boktor met turbodijen, de fraaie schijnbok. Je ziet ze soms op bloemen, maar vaker rustend op bladeren. Alleen de mannetjes hebben die opvallend dikke dijen, de vrouwtjes hebben slankere poten.