Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 8 september

Er komt een zonovergoten, warm weekend aan met temperaturen tot boven de 30 graden. Geen ideaal fotografieweer? Welnee, gewoon een kwestie van op het juiste moment in het veld zijn. In dit journaal krijg je enkele tips over wat je kunt doen op fotografiegebied.
Hooibeestje.
Hooibeestje. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Weer en weersverwachting

Vanaf vandaag tot en met maandag is het zomers warm met temperaturen tussen de 29 en 31 graden. Tijdens de vroege ochtenduren komt plaatselijk nevel of lichte mist voor, maar als de zon in kracht toeneemt zal dit snel verdwijnen. De rest van de dag schijnt de zon volop en is er –letterlijk- geen wolkje aan de lucht. De wind is zwak en komt uit zuidelijke tot zuidwestelijke richting. Op de stranden kan in de middag de wind iets toenemen, waardoor het daar wat aangenamer vertoeven is. Na het weekend wordt het minder warm en neemt de kans op onweerbuien aan het einde van de dag toe.

Landschapsfotografie

De onbewolkte luchten, nevel in de ochtend en het gebrek aan wind zijn vooral in de vroege ochtend en aan het einde van de dag perfect voor sfeerbeelden. Een windstille Waddenzee, een dampende boerensloot of een oranjegekleurd ven, alles is mogelijk. Let op vliegtuigsporen, het is niet mooi als de lucht vol met witte krijtstrepen zit. Ook wat dat betreft is de vroege ochtend gunstig: er vliegen dan gewoon minder vliegtuigen.

De “tandpastahoopjes” van zeepieren (oftewel hun uitwerpselen) geven diepte aan de foto.
De “tandpastahoopjes” van zeepieren (oftewel hun uitwerpselen) geven diepte aan de foto. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Vogelfotografie

De najaarstrek is begonnen en dat is te merken aan de grote aantallen doortrekkers. Op dit moment trekken vooral heggenmussen, zwaluwen, piepers en kwikstaarten massaal over, maar de meest in het oog springende trekvogel is de visarend. De beste kans om visarenden te fotograferen heb je langs de grote rivieren, in estuaria en bij grote plassen, zoals in de Biesbosch, langs de IJssel of bij het Naardermeer.

Visarend.
Visarend. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Ook de steltlopers hebben zich al in grote groepen verzameld. Met name de Waddenzee zit vol rosse grutto’s, zilverplevieren, kanoeten en bonte strandlopers. Deze vogels zijn goed te combineren met landschapsfotografie. Een goede locatie is het Normerven in Friesland.

Groepen bonte strandlopers zijn in Nederland gearriveerd.
Groepen bonte strandlopers zijn in Nederland gearriveerd. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Macrofotografie

Het was een slecht vlinderjaar, maar twee soorten hebben het goed gedaan: het bruin blauwtje en het hooibeestje. Met name het hooibeestje heeft een topjaar zoals we dat niet vaak meemaken. Je vindt hooibeestjes in droge graslanden in de duinen, langs rivieren en in zuidelijk en oostelijk Nederland. Deze week heb je nog een goede kans om hooibeestjes te vinden, daarna zullen de aantallen snel afnemen. Het bruin blauwtje vliegt wat langer door tot begin oktober en kent een bredere verspreiding. Alleen op het vasteland van Groningen en Friesland is het een weinig voorkomende soort.

Bruin blauwtje.
Bruin blauwtje. Fotograaf: Luc Hoogenstein

De houtpantserjuffers zijn nu op hun mooist. Verse exemplaren herken je aan het glanzend groene lijf, oudere exemplaren zijn meer koperkleurig. Met wat geluk vind je ze zelfs in je eigen tuin. Let op planten die boven de andere planten uitsteken, dat zijn favoriete uitkijkpunten van jagende houtpantserjuffers. Een jagende houtpantserjuffer is vaak zo gefixeerd op voorbijvliegende prooien dat je ze goed (maar langzaam) kunt benaderen voor mooie close ups.

Geconcentreerde houtpantserjuffer op een kogeldistel.
Geconcentreerde houtpantserjuffer op een kogeldistel. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Aan de slag

Wat ga komende week fotograferen? Meld het onder dit artikel of deel je foto’s onder deze post op Facebook of deel ze op Instagram met de #nfweekend

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Eén reactie

  1. Voor de astrofotograaf breken weer mooie tijden aan. De Melkweg staat weer hoog aan de hemel en de nachten worden weer langer. Als kleine aanvulling voor een nog kleinere groep fotograferen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Voor de astrofotograaf breken weer mooie tijden aan. De Melkweg staat weer hoog aan de hemel en de nachten worden weer langer. Als kleine aanvulling voor een nog kleinere groep fotograferen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: