Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 9 juni

Liefhebbers van tropisch weer komen vanaf vandaag ruimschoots aan hun trekken. Vooral dit weekend worden er hoge temperaturen verwacht met uitlopers van wel 30 graden in Limburg.
De nationale bloem, het madeliefje, is een geliefd macro onderwerp.
De nationale bloem, het madeliefje, is een geliefd macro onderwerp. Fotograaf: Chris Ruijter

Weer- en weersverwachting

Hoewel het aan de kust en op de Wadden iets koeler zal zijn zal het in de nachten weinig afkoelen. Dit maakt meteen de kans op mist kleiner. Mocht je op pad willen gaan met de camera is een hele vroege wekker wel zo prettig om te voorkomen dat je het zelf al te warm krijgt en dat het licht te hard wordt.

Ook dieren zullen hun verkoeling aan het water zoeken zodat je met een beetje geluk badende hooglanders of vogels kunt vinden.

Een kudde Schotse hooglanders zoekt verkoeling in de Mepperhooilanden.
Een kudde Schotse hooglanders zoekt verkoeling in de Mepperhooilanden. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Macrofotografie

Door het mooie weer zijn er normaalgesproken volop vlinders en libellen te vinden maar zoals jullie vorige week hebben kunnen lezen in het journaal zijn er dit jaar beduidend minder vlinders en insecten.

Als je door de warmte niet gaat fotograferen kun je van 9 tot 11 juni altijd nog meedoen met de Landelijke Libellentelling, georganiseerd door de Vlinderstichting.

Het blijft een uitdaging om vliegende libellen te fotograferen.
Het blijft een uitdaging om vliegende libellen te fotograferen. Fotograaf: Pauline Rote

Het madeliefje is uitgeroepen tot onze nationale bloem, bekijk deze eens door je macro lens en laat je verrassen door de schoonheid!

Vogelfotografie

Veel vogels zijn aan hun tweede legsel begonnen zoals de gekraagde roodstaart, die de voorkeur geeft aan oude spechtenholen.

Gekraagde roodstaart man in broedbiotoop.
Gekraagde roodstaart man in broedbiotoop. Fotograaf: Arno ten Hoeve

In de ochtend zijn de meeste vogels actief wat te merken is aan hun nog sterk aanwezige zangactiviteit. Trakteer jezelf op een ochtendconcert en struin vroeg in de ochtend de rietkragen af, succes verzekerd!

Landschapsfotografie

Veel bermbloeiers zijn uitgebloeid en de latere bloeiers moeten nog komen. Ook zijn veel graslanden en bermen inmiddels gemaaid. Het harde licht en hoogstwaarschijnlijk minder interessante luchten geven je wellicht ook minder inspiratie.

Voor landschapsfotografie wordt het wederom een lastige week met veel te veel zon. Mocht er toch ergens een lokale onweersbui ontstaan, dan is dat natuurlijk jouw kans op een mooie wolkenlucht. Wat wel prima kan: op pad met een drone. Wanneer je recht naar beneden fotografeert, heb je geen last van de blauwe lucht en leg je de nadruk op abstracte patronen in het landschap. De schaduwen van de ochtend of de avond kun je eventueel als invoegen lijnen gebruiken.

Vlieg daarbij wel alleen op plekken waar dat mag en waar je geen broedende vogels verstoort, hou je aan de geldende regels.

Met een drone kun je de nadruk op de abstractie van het landschap leggen.
Met een drone kun je de nadruk op de abstractie van het landschap leggen. Fotograaf: Bob Luijks

Zoek de verkoeling eens op aan de waterkant bij een meer of aan zee, dat is wel zo prettig voor jezelf en kan leuke fotografische uitdagingen geven. Denk aan weerspiegelingen en reflecties in het water, abstracte beelden van het oppervlak, of ICM technieken aan het strand.

De avonden zijn lang, met warm avondlicht kun je spelen met tegenlichtopnames en silhouetten dus doe er je voordeel mee!

Tijdens een mooie zomeravond kun je het avondlicht gebruiken voor tegenlicht opnames.
Tijdens een mooie zomeravond kun je het avondlicht gebruiken voor tegenlicht opnames. Fotograaf: Pauline Rote

Tip

  • Op zondagavond om 20.30 is de film Wolf te zien op NPO1.
  • Dit weekend vindt de tiende Fotofair plaats in Eersel, Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Aan de slag

Wat ga jij komende week fotograferen? Meld het onder dit artikel of deel je foto’s onder deze post op Facebook of deel ze op Insta met de #nfweekend

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: