Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiekalender – april 2022

Ben je benieuwd wat er deze maand allemaal te fotograferen valt, kijk dan snel in de natuurfotografiekalender – april 2022. In de kalender vind je volop inspiratie en verschillende tips en ideeën voor zowel de macro-, landschaps-, vogel- als wildlifefotograaf.
Heikikker
Het mannetje van de heikikker kleurt blauw tijdens de paringstijd. Fotograaf: Yvon van der Laan

Het is weer volop lente en dat zie je op dit moment ook overal in de natuur. De eerste jonge dieren dartelen rond en verschillende insecten worden actief. Op verschillende plekken zie je alweer het frisse lentegroen aan bomen en struiken verschijnen en ook openen verschillende bloemen hun knoppen. Hiernaast keren verschillende vogelsoorten terug naar onze regio om zich hier voort te planten. Kortom: er gebeurt op dit moment van alles in de natuur. In de natuurfotografiekalender – april 2022 lees je wat er deze maand zoal te fotograferen valt.

Vorige maand

Dat de maand maart zijn staart roert hebben we volop mee kunnen maken. Heftige regen en wind werd afgewisseld met mooie dagen met overdag soms zelfs zomers temperaturen. Ook hadden we de afgelopen maand regelmatig te maken met lichte nachtvorst. Hiernaast hebben we verschillende prachtige, mistige zonsopgangen en mooie wolkenluchten en zonsondergangen meegemaakt. Ook zijn in de afgelopen maand verschillende vogelsoorten, zoals onder andere de grutto en kievit, teruggekeerd naar onze regio.

Bosanemonen tref je aan in zowel witte als roze kleuren. Fotograaf: Yvon van der Laan

Deze maand

Voor de natuurfotograaf is de maand april een prachtige maand, want flora en fauna komen namelijk volop tot leven. De maand april biedt, of je nu houdt van macro-, vogel- wildlife of landschapsfotografie, ontzettend veel fotografiemogelijkheden.

De natuurfotografiekalender – april 2022

  • Insecten

Deze maand kun je volop vlinders die zijn ontwaakt uit hun winterslaap, zoals de dagpauwoog, fotograferen. Hiernaast vliegen verschillende hommelsoorten en citroenvlinders alweer volop rond. Ook zullen het klein geaderd witje, het oranjetipje en het icarusblauwtje zich deze maand weer laten zien. Blijft het weer mooi, dan heb je kans op uitsluipende libellen en juffers.

  • Zoogdieren

Deze maand wordt er veel nieuw leven op de wereld gezet. Houd je van wildlifefotografie dan kun je deze maand aan de slag met jonge zwijntjes. Hiernaast maak je kans op kalfjes en veulens van de grote grazers in de natuurgebieden zoals bijvoorbeeld schotse hooglanders, exmoorpony’s en konikpaarden. Ook zijn er weer volop lammetjes bij de verschillende, al dan niet gescheperde, schaapskudden die de natuurgebieden begrazen.

 

  • Amfibieën en slangen

Op zonnige dagen kun je zonnende adders aantreffen. Hiernaast kun je zandhagedissen, groene kikkers, padden (paddentrek), heikikkers (soms nog mooi blauw gekleurd) en kikkerdril spotten.

  • Vogels

Deze maand komen de eerste zwaluwen, zoals de boerenzwaluw en huiszwaluw, terug uit hun overwinteringsgebieden. De grutto’s keren terug naar het binnenland en ook de kievit, blauwborst, tapuit, kluut, geoorde fuut en beflijster laten zich weer zien.

  • Paddenstoelen en mossen

De macrofotograaf kan deze maand nog steeds de fotogenieke kapsels van verschillende mossoorten fotograferen. Ook kun je deze maand nog paddenstoelen zoals het blauwgroen trechtertje vinden.

  • Bomen, planten, bloemen

In de maand april laten veel fruitbomen hun mooie bloesems zien en verder kleuren de bomen weer frisgroen. Ook staan bloemen als tulpen, narcissen, bosanemonen, boshyacinten, dotterbloemen, kievitsbloemen, speenkruid, groot en klein hoefblad en pinksterbloemen volop in bloei. Ook zijn de magnolia, forsythia en wilgenkatjes deze maand nog erg fotogeniek.

  • Verder

Alhoewel het volop voorjaar is, kan het in april qua weer best nog onstuimig zijn. Nachtvorst en winterse neerslag is deze maand nog steeds mogelijk. Er is dus ook nog steeds kans op rijp, ijsbloemen en ijsstructuren. Ook is er deze maand veel kans op mistige zonsopgangen.

  • Meer inspiratie

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie, tips en achtergrondinformatie? Kijk dan een in ons boek: praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond.

 

  • Tot slot

Lukt het je niet om deze maand al dat moois wat groeit en bloeit vast te leggen, gebruik dan de kalender als inspiratiebron om jouw fotografieplan voor volgend jaar te maken.

Ik wens je heel veel fotografieplezier deze maand.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: