Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiekalender januari

Het nieuwe jaar is aangebroken en via deze weg wil ik jullie graag een heel gelukkig, fotogeniek en bovenal gezond 2021 toewensen. We hebben een gek jaar achter de rug met veel beperkingen. Hopelijk krijgen we in het nieuwe jaar het Coronavirus onder controle zodat ons leven weer wordt zoals het was. Een nieuw jaar biedt natuurlijk ook weer allerlei fotografiemogelijkheden. Wil je graag weten in welke periode je wat kunt fotograferen of zoek je inspiratie? In de maandelijkse natuurfotografiekalender helpen we je graag verder.
Foto genomen in mijn local patch. Na een heldere nacht met nachtvorst word je soms verrast met een spectaculaire zonsopgang. Fotograaf: Yvon van der Laan

De maand januari wordt, als het “geen echte winter” is, vaak gezien als een saaie fotografiemaand, maar niets is minder waar. In deze januarikalender vind je verschillende tips en inspiratie.

Vorige maand

In december hebben we kunnen genieten van verschillende mooie, soms mistige, zonsopgangen. We hebben een aantal keren nachtvorst en een aantal mistdagen meegemaakt. Hier en daar werden we getrakteerd op rijp, maar van een dik pak sneeuw hebben we nog niet kunnen genieten.

Deze maand

Vooralsnog lijkt het nog geen echte winter te worden. Wel zal er af en toe nachtvorst ontstaan, hetgeen op mistige dagen een mooi berijpt landschap op kan leveren. Sneeuw is nog niet echt in aantocht, maar….. je weet maar nooit. Ikzelf blijf in ieder geval hopen op mooie winterse omstandigheden. Blijft het weer relatief zacht, dan komt de natuur eerder op gang en zullen we de eerste voorjaarsbloeiers misschien al eind januari kunnen verwelkomen.

De natuurfotografie kalender voor januari

  • Insecten

Ook deze maand zijn er nog verschillende insecten te fotograferen zoals de Noordse en de Bruine winterjuffer, het Springstaartje en het Roesje. Deze laatste soort is een van de weinige nachtvlinders die in ons land overwinteren.

  • Zoogdieren

Van december tot ongeveer februari is het de paartijd van vossen. In deze periode kun je ze vechtend aantreffen. Verder heb je veel kans zwijnen, reeën en herten te spotten. Vaak worden de grote grazers zoals Schotse hooglanders, Exmoor pony’s en koniks bijgevoerd, waardoor ze frequenter te zien zijn.

  • Vogels

Ook in deze periode zijn er verschillende vogels te fotograferen zoals de Dodaar, de Water- en Houtsnip, het Nonnetje en het Bokje. Onze Buizerdpopulatie wordt in deze periode aangevuld met overwinterende soortgenoten. Verder zie je spreeuwenzwermen, kruisbekken, klapeksters en baardmannetjes.

  • Paddenstoelen, mossen, bomen en struiken

Je ziet nog veel trechterzwammen, korstmossen, paraplumos, geweizwammetjes, trilzwammen en oorzwammetjes. Ook het ruig haarmos begint nu haar mooie fotogenieke sporenkapsels te vormen. De bomen vormen met hun kale takken mooie silhouetten in het landschap en veel struiken hebben nog fotogenieke bessen.

  • Verder

Tot slot heb je in januari kans op sneeuw, rijp, noorderlicht, winterzon, ijsbloemen, ijshaar en ijsstructuren. Als het vriest kun je mooie hele heldere nachten en mooie zonsopgangen en -ondergangen verwachten.

Meer inspiratie vind je ook in het boek: Praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond.

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: