Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiekalender – juni 2022

Voor je ligt de natuurfotografiekalender – juni 2022. We zijn inmiddels bijna halverwege het jaar en dit is alweer de 6e kalender van dit jaar. In deze kalender vind je, zoals je van ons gewend bent, een verzameling van verschillende natuurfotografiemogelijkheden waarmee jij jouw fotografieplan voor deze maand kunt maken. Hiernaast vind je in de kalender inspiratie, tips en diverse linkjes naar onder andere achtergrondinformatie, fotografietips en informatie over soorten.
Kluut in het eerste ochtendlicht. Fotograaf: Yvon van der Laan

We hebben deze maand voor iedereen wat wils verzameld. Macro-, landschaps-, vogel- of wildlifefotografen. Voor iedereen zijn er tips en inspiratie. Kijk snel in de kalender of er voor jou leuke dingen staan in de natuurfotografiekalender – juni 2022.

Vorige maand

Het weer lijkt steeds onvoorspelbaarder te worden. In de maand mei hebben we te maken gehad met voorjaarsdagen met warm weer, extreme neerslag en harde wind. Maar ondanks de regen kampen we op sommige plekken wel met droogte. In sommige delen van onze regio is namelijk amper regen gevallen, hetgeen voor de natuur nadelige gevolgen heeft. Het herstel van de natuur wat verwacht werd i.v.m. de natte meimaand lijkt nu in sommige regio’s tegen te vallen.

Het mannetje van de weidebeekjuffer nog bedekt met dauwdruppels in de vroege ochtend. Fotograaf: Yvon van der Laan

Deze maand

Op 1 juni is de meteorologische zomer begonnen. De meteorologische zomer loopt tot eind augustus. Op 21 juni start de astronomische zomer. De 21e juni is tevens de langste dag van het jaar. De verwachtingen zijn dat we deze zomer een afwisseling krijgen van periodes met buien en koeler weer en periodes met warme dagen. Deze maand maakt het lentegroen plaats voor zomergroen. Over het algemeen zijn de fotografie onderwerpen in de zomerperiode iets minder spectaculair dan in de lente, maar ondanks dat valt er nog genoeg te fotograferen.

De natuurfotografiekalender voor juni

  • Insecten

De maand juni staat bekent als een maand waarin sprake is van een vlinderdip. Natuurlijk zie je nog wel een paar exemplaren rondvliegen, maar de meeste vlinders zijn verdwenen. Wel zijn er op dit moment volop rupsen te vinden van de voorjaarsvlinders. Later deze maand kun je echter weer verschillende vlindersoorten verwachten. De zomervlinder zoals het heideblauwtje, boomblauwtje en het groentje laten zich later deze maand zien. Verder zie je vuurvliegjes, sprinkhanen, krekels, eendagsvliegen, en het vliegend hert. Libellen zijn er al volop. Je kunt soorten als de viervlek, vuurjuffers, weidebeekjuffers, smaragdlibellen, platbuiken, lantaarntjes en watersnuffels spotten. Ook maak je grote kans de uitsluiting van libellen/juffers te kunnen fotograferen.

  • Zoogdieren

Ook in de maand juni zijn er nog volop jonge dieren te fotograferen. Ga eens op zoek naar de kuddes die de natuurgebieden begrazen. Je zult er nog volop lammetjes, kalfjes en veulentjes aantreffen. Neem de tijd en observeer de kudde. Heb je eenmaal een beeld van het gedrag, dan zul je zeker mooie foto’s kunnen maken. Verder heb je in de maand juni grote kans om jonge reeën, herten, dassen, vossen, bevers en vleermuizen te spotten.

  • Amfibieën en reptielen

Boomkikkers zijn al weer volop te fotograferen en op zonnige dagen kun je ze al zonnend in de struiken, met name in de bramenstruiken, aantreffen. Verder hoor en zie je groene kikkers in poelen en plassen. Ook maak je kans slangen als adders en ringslangen en hagedissen voor de lens te krijgen.

  • Vogels

Vogels zijn er volop deze maand. Je kunt soorten als boerenzwaluwen, huiszwaluwen, ooievaars, lepelaars, reigers, kokmeeuwen, ijsvogels, zwarte sternen, zwartkoppen en rietvogels fotograferen. Ook dicht bij huis in tuinen en parken wemelt het van de vogels. Soorten als vinken, koolmezen, pimpelmezen, spreeuwen en merels kun je hier al dan niet druk in de weer met hun kroost fotograferen. Hiernaast zijn er veel weidevogels en watervogels te spotten, waaronder de grutto, kluut, kievit, tureluur, zwaan, fuut, geoorde fuut, gans, waterhoentjes, meerkoeten etc. Verder zijn er volop andere jonge vogels zoals steenuiltjes, bosuiltjes en kerkuiltjes.

  • Bomen, planten, bloemen

In de maand juni zijn er verschillende mooie bloemen te fotograferen waaronder de gevlekte rietorchis, klaproos, verschillende kruiden in akkers, korenbloemen, margriet, kamille, waterlelie, daslook en bloeiende grassen.

  • Overig

Op 16 juni is het volle maan.

  • Meer inspiratie

Ben je, naast de natuurfotografiekalender – juni 2022, op zoek naar nog meer inspiratie voor de maand juni, kijk dan eens in ons boek Praktijkboek jaarrond. In dit boek vind je voor het gehele jaar volop tips, inspiratie en achtergrondinformatie.

 

Tot slot

Ik wens je heel erg veel succes met het maken van een plan voor deze maand. Aangezien er deze maand volop mogelijkheden zijn, zal het je wellicht niet lukken al jouw plannen uit te voeren. Geen probleem: je kunt een groot deel van de agenda natuurlijk ook alvast gebruiken om een plan voor volgend jaar te maken.

Heel veel fotografieplezier deze maand!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: