Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiekalender november

In veel bossen bereiken de herfstkleuren deze maand hun hoogtepunt. Paddenstoelen zijn nog volop te vinden en de kans op nachtvorst neemt toe. Kortom: ook deze maand kun je weer prachtige natuurfoto’s maken. Hieronder geven we je verschillende fotografietips.
Fotograaf: Yvon van der Laan

Afgelopen maand

Oktober heeft zich van verschillende kanten laten zien. We hebben naast prachtige zonnige dagen met mooie zonsopgangen en zonsondergangen ook veel grijze regenachtige dagen meegemaakt. De paddenstoelen deden het goed en waren in al hun pracht volop aanwezig. De damhertenbronst loopt op zijn einde en veel trekvogels hebben inmiddels hun winterbestemming bereikt.

November

Zolang het niet vriest zullen we ook deze maand nog volop kunnen genieten van de vele paddenstoelen. De bomen laten, voordat ze de bladeren laten vallen, hun mooiste herfstkeuren zien, waarbij met name de beukenbossen prachtig kunnen kleuren. De akkers zullen op veel plaatsen druk bevolkt worden door ganzen en later deze maand zullen verschillende vogels verhuizen naar tuinen en parken om hun kostje bij elkaar te zoeken. De kans op nachtvorst neemt steeds meer toe en in combinatie met mist daarmee ook de kans op mooi berijpte velden en bomen. Verder waait het regelmatig hard en is er grote kans op prachtige wolkenluchten.

Natuurfotografiekalender voor november

  • Insecten

De Noordse winterjuffer en de Bruine winterjuffer, de twee juffer soorten die als imago in ons land overwinteren, kun je deze maand aantreffen in hun overwinteringsgebiedjes. Verder zie je ook nog steeds verschillende soorten spinnen en spinnenwebben, al dan niet bedekt met dauw of rijp.

  • Vogels

Het hoogtepunt van de vogeltrek loopt op zijn einde: veel vogels hebben hun winterbestemming bereikt. Op de akkers zie je verschillende soorten ganzen. Naarmate het voedsel in de bossen schaarser wordt, zullen de tuinen en parken weer druk bezocht worden door vogels zoals Goudhaantjes, Koolmezen, Pimpelmezen, Merels en Boomklevers.

  • Zoogdieren

Je hebt deze maand kans foeragerende wilde zwijnen aan te treffen en ook kun je nog een staartje meepikken van de damhertenbronst die begin deze maand op zijn einde loopt. Verder laten verschillende zoogdieren zich mooi fotograferen in de ochtendmist.

  • Bomen, planten, paddenstoelen

De meeste bomen tonen deze maand hun mooiste herfstkleuren, hetgeen de bossen en lanen zeer fotogeniek maken. Paddenstoelen zijn nog steeds alom aanwezig, zoals bijvoorbeeld de porseleinzwam, pruikzwam, mycena, oorzwam, parasolzwam, trilzwam en hazenpootjes.

  • Verder

Tot slot is er deze maand grote kans op harde wind, mist, structuren in het zand door de harde wind, ijsbloemen, zonneharpen, rijp en dauw.

Wil je nog meer ideeën?

Kijk eens in het Praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: