Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiekalender oktober 2021

De natuurfotografiekalender oktober 2021. Maandelijks maken wij een kalender met fotografie-onderwerpen en -ideeën die in deze maand actueel zijn. Ben je benieuwd wat er deze maand allemaal te fotograferen valt, kijk dan snel in onderstaande kalender.
edelherts
Deze maand loopt de bronst van de edelherten ten einde. Fotograaf: Yvon van der Laan

Het is inmiddels alweer volop herfst. Deze periode van het jaar is een prachtig, volgens veel fotografen zelfs het mooiste, jaargetijde van het jaar. En.. voor iedere natuurfotograaf valt er, zoals je in de natuurfotografiekalender oktober 2021 kunt lezen, deze maand genoeg te beleven.

paddenstoel van onderen
Paddenstoelen zullen deze maand de grond uitschieten. Fotograaf: Yvon van der Laan

Afgelopen maand

De septembermaand heeft qua weer veel afwisseling gebracht. Regenachtige dagen werden afgewisseld met mooie nazomerdagen. Op verschillende plekken in het land hebben we mooie zonsopgangen en zonsondergangen meegemaakt. De hele maand hebben we kunnen genieten van verschillende insecten zoals wantsen, libellen, vlinders en spinnen.

Oktober

Oktober is DE herfstmaand. De atmosfeer wordt vochtiger en vochtiger wat de groei van paddenstoelen bevordert. Deze maand zullen verschillende bomen hun groene kleur verruilen voor mooie warme gele, oranje en rode kleuren. De bronst van de edelherten loopt ten einde en de bronst van de damherten start deze maand. Door de vochtiger wordende atmosfeer wordt de kans op mist en ochtenddauw steeds groter. Wat de weergoden ons zullen brengen is altijd lastig te voorspellen, maar de verwachting is dat de eerste helft van de maand wisselvallig zal zijn. Later in de maand wordt de kans op mooie herfstdagen met eventueel nachtvorst groter.

Natuurfotografiekalender oktober 2021

  • Spinnen en andere geleedpotigen

Verschillende soorten spinnen waaronder de kruisspin en de herfstspin en allerlei verschillende vormen spinnenwebben zijn deze maand nog volop aanwezig. Een mooi moment om spinnen en spinnenwebben te fotograferen is in de vroege ochtend als ze bedekt zijn met dauw. Ook vind je deze maand nog steeds libellen en vlinders.

  • Vogels

In oktober is er veel activiteit onder de vogels. Voor veel soorten start de najaarstrek. Vogels die ons land verlaten zijn o.a. zwaluwen. Hiernaast zijn er ook soorten die graag in ons land overwinteren zoals ganzen. Zij zullen vanaf deze periode de graslanden opzoeken. Hiernaast zie je de koperwiek en aan de kust de drieteenstrandloper. Wil je de vogeltrek vastleggen, zoek dan een open plek zoals bijvoorbeeld langs de kust.

  • Zoogdieren

Deze maand zijn verschillende dieren, waaronder de eekhoorn, druk met het aanleggen van de wintervoorraad waardoor de kans een eekhoorn te spotten groter is dan in andere perioden van het jaar. De edelhertenbronst eindigt begin deze maand, maar een ander spektakel dient zich aan, namelijk de damhertenbronst. In gebieden als de Amsterdamse Waterleidingduinen is dit spektakel goed te fotograferen.

  • Bomen, planten, paddenstoelen

Doordat de atmosfeer vochtiger wordt, zul je deze maand steeds meer paddenstoelen zien. Enkele soorten zijn: de porseleinzwam, koraalzwam, wasplaat, oorzwam, amethistzwam, hazenpootje, vliegenzwam, valse hanenkam en mycena. Het blad van sommige bomen zal verkleuren van groentinten naar mooie herfsttinten. Kwelders kleuren rood en verschillende bessensoorten krijgen mooie fotogenieke kleuren.

  • Verder

Doordat er meer vocht in de lucht aanwezig is, ontstaat er kans op zonneharpen en ochtendmist. Hiernaast is er grote kans op ochtenddauw en spectaculaire herfsttinten.

Ben je op zoek naar nog meer fotografie-ideeën dan is het Praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond misschien iets voor jou.

Lijkt het je leuk de komende periode deel te nemen aan een natuurfotografieworkshop kijk dan eens op onze website, Natuurfotoworkshop, of er iets voor jou tussen zit.

 

Veel fotografieplezier deze maand!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: