Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurkennis

In de fotografie gaat het vaak over kennis van de apparatuur. Die moet je feilloos kunnen bedienen. Toch is kennis van het onderwerp minstens zo belangrijk. Kennis stelt je niet alleen in staat efficiënter te fotograferen, maar zeker ook andere foto's te maken.
Animatie van 7 foto's. Tijger- of Wespenspin maakt in de ochtend het web droog van dauwdruppels en gooit deze een voor een weg. Fotograaf: Jan Boer

In dit themablok van Natuurfotografie Magazine laten we zien waar je kennis vandaan haalt, maar – aan de hand van praktische voorbeelden – vooral waar het toe kan leiden. Investeer dus niet alleen in camera’s en lenzen, maar vooral ook in kennis! Op deze pagina hebben we een paar artikelen voor je verzameld met als rode draad ‘kennis van de natuur’.

Portfolio’s

De portfolio’s op deze website komen niet zomaar tot stand, maar getuigen van een gedegen kennis van het onderwerp. Het portfolio van Ludo Goossens vormt daarvan een mooi voorbeeld. Zie HIER.

Hermelijn met een ei van een wilde eend
Hermelijn met een ei van een wilde eend. Fotograaf: Ludo Goossens

Veldgidsen

Een natuurliefhebber kan geen veldgidsen genoeg in de kast hebben staan. We recenseerden de Veldgids slakken en mossels. Zie HIER.

Wijngaardslak. Fotograaf: Bob Luijks

In de zoeker

Ook in onze rubriek ‘In de zoeker’ draait alles om natuurkennis. We diepen in ieder artikel een soort helemaal uit, zowel qua ecologie als fotografie. Op zoek naar informatie en inspiratie, neem dan zeker eens een kijkje in deze rubriek. Zelf groot fan van een bepaalde soort? Jouw verhaal kunnen we altijd gebruiken om deze rubriek verder te vullen! Neem dan zeker eens contact op met de redactie. Zie HIER.

Blauwvleugelsprinkhaan; Blue-winged grasshopper, Oedipoda caerul
Blauwvleugelsprinkhaan in vlucht. Fotograaf: Paul van Hoof

Provinciale landschappen

Veel informatie over de natuur in je eigen omgeving is te vinden via de provinciale landschappen. Zij organiseren excursies en geven zeer informatieve magazines uit, zoals het Noord-Hollands landschap. Met een abonnement steun je de lokale natuur en ben je gegarandeerd van een stevige dosis informatie en inspiratie. Zie HIER.

Natuurkennis

Het gebrek aan natuurkennis leidt af en toe tot conflicten in de natuur. Deze worden mooi verwoord in de column van Dave Zuring. Zie HIER.

Samen genieten van de zonsondergang of de boel plattrappen? Fotograaf: Dave Zuuring

Natuurgidsen

Een handzame natuurgids van Frank Hecker toont dierensporen op ware grootte en maakt het gemakkelijker om de aanwezigheid van dieren te ontdekken. Zie HIER.

Dierensporen levensgroot.

Natuurfotografie Magazine

In Natuurfotografie Magazine editie 45 (nr. 1 januari-februari 2020) lees je meer over natuurkennis. In deze editie heeft als thema ‘Natuurkennis’. Deze is minstens zo belangrijk als kennis van de camera zelf. Jeroen Kloppenburg laat zien dat je met het lezen van sporen komt tot een betere wildfoto. Kennis van het dierengedrag leidt tot efficiënter fotograferen én geeft een foto vaak meer zeggingskracht. Marcel Klootwijk toont enkele vogelvoorbeelden uit de praktijk. Weidebeekjuffers en oranjetipjes? Er zijn meer boeiende insecten. Soms misschien wat minder aaibaar, maar wel met boeiende verhalen aldus insectenkenner Robin Kraaij.

 

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: