Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurlijk kaderen

Natuurlijke kaders als bomen in contrast met het bankje als onderwerp. Fotograaf: Hans Brongers

De waarde van een ingelijste foto

Natuurlijk kaderen, hoe doe je dat?

“Zo, wat een mooie foto! Inlijsten en boven de bank hangen!” Dit is een gevleugelde reactie die je wellicht kent. Lovende woorden op een foto die jij hebt gemaakt. Wellicht heb je dan ook overwogen om die foto inderdaad aan de muur te hangen. Tien tegen één dat je er dan voor kiest om deze in te lijsten met een passe-partout als extra kader. Uiteraard met de bedoeling om de foto ook werkelijk op te kunnen hangen. Maar, inlijsten heeft nog een andere niet geheel onbelangrijke functie. De lijst om jouw werk laat het onderwerp van de foto meer spreken. Je vestigt nog meer de aandacht op hetgeen jij gefotografeerd hebt.

Natuurlijke kaders hoeven niet helemaal rond de foto te lopen. Fotograaf: Hans Brongers

Foto ‘ingelijst’ met natuurlijke kaders

Inlijsten is heden ten dage niet meer de enige manier om een foto op te kunnen hangen. Je kunt tenslotte tegenwoordig kiezen voor een afdruk op verschillende soorten stevig materiaal. Toch blijft overeind dat een lijst of een kader om de foto het onderwerp benadrukt en tegelijkertijd rust geeft aan de foto. Gelukkig biedt de natuur ons vele natuurlijke kaders die hetzelfde effect geven als de fotolijst. Daarom is het aan te bevelen om tijdens het fotograferen meer bewust te zoeken naar die natuurlijke kaders.

Niet alleen het licht op de molen benadrukt het onderwerp, ook de natuurlijke kaders. Fotograaf: Hans Brongers

Tips voor het vinden en gebruiken van natuurlijke kaders

Natuurlijke kaders zijn natuurlijke elementen in jouw compositie die een natuurlijke omlijsting om het onderwerp vormen. Je kunt hierbij denken aan takken, bomen, bergen, rotsen en aan een deur- of raamopening. Overigens hoeft een natuurlijk kader niet, zoals een fotolijst, helemaal rond jouw onderwerp te lopen. Wel is het belangrijk dat het hierbij langs een of meerdere randen is gesitueerd. Ook belangrijk is het, tot slot, dat het natuurlijke kader contrasteert met jouw onderwerp.

Natuurlijk kaderen. Ondanks de hoeveelheid berkenbomen krijgt het groepje wandelaars toch de nodige aandacht. Fotograaf: Hans Brongers

Informatie over verschillende afdrukmaterialen

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u