Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurlijk leven in het wild……park

Gefascineerd door de edelhertenbronst maar afgeknapt op de taferelen van ineen geschakelde statieven op de Veluwe ben ik half september samen met een groepje fotografen van Natuurfotografen Vereniging Utrecht in een huurbusje gestapt en naar Jægersborg in Denemarken gereden. Ons doel: in alle rust en met alle tijd de bronst zien en ervaren. En natuurlijk proberen deze voor onszelf zo interessant mogelijk fotografisch vast te leggen.
wildpark
Zou deze schoonheid hebben kunnen overleven buiten een wildpark? Fotograaf: Jody Zweserijn

Weer thuis zette ik mijn ervaringen op een rijtje terwijl ik tevreden mijn fotoresultaten bestudeerde. Ik begon me af te vragen in welke context ik nu de edelhertenbronst in Denemarken had gefotografeerd. Hebben dieren die in een wildpark leven wel een natuurlijk leven? En is het fotograferen in een wildpark dan natuurfotografie?

wildpark
Natuurlijk gedrag in een onnatuurlijke omgeving? Fotograaf: Bert van den Broek

Jægersborg Dyrehaven is een groot park ten noorden van Kopenhagen dat 8 kilometer van noord naar zuid strekt. Ooit was het omheinde jachtgrond voor het Deense Koningshuis. Vandaag de dag is het gebied aangewezen als Unesco Werelderfgoed. Het is het meest bezochte natuurreservaat van Denemarken. Er leven ongeveer 2000 edelherten, damherten en sikaherten. Verder is het gebied rijk aan nog meer zoogdiersoorten, vogels en insecten en prachtige oude bomen. Het gebied is nog steeds omheind.

wildpark
Jachtslot of jacht op slot? Fotograaf: Jody Zweserijn

Een definitie van een wildpark: Een wildpark is een gebied, waar inheems en/of jachtwild wordt gehouden in betrekkelijke vrijheid en waar bezoekers te voet, fiets of per auto het leefgebied van de dieren doorkruisen. In andere definities komen nog woorden als ‘reservaat’ en ‘omheining’ voor. Dan denk ik meteen: Dan zijn alle natuurgebieden in Nederland wildparken. Want hier doorkruisen paden alle natuurgebieden, komen mensen en worden dieren in hun vrijheid beperkt. Elk gebied is van beperkte oppervlakte en aan alle zijden begrensd door menselijk ingrijpen.

wildpark
Het lijkt de AWD wel. Of toch niet? Fotograaf: Bert van den Broek

Dier en mens of mens en dier?

Vandaag de dag heeft een wildpark zoals Jaegersborg niet meer de functie van jachtgrond. Het is meer een locatie waar mensen relatief dichtbij de dieren kunnen zien en beleven. Ze krijgen de kans om meer binding met de natuur te krijgen, met een mogelijk gevolg dat ze zich hiervoor ook willen inzetten. Voor kinderen heeft een dergelijk park een prachtige educatieve waarde. Ze kunnen hier intensief kennis maken met de dieren en er over leren. waardoor ze hopelijk in hun latere leven respect hebben voor de natuur en deze beschermen.

wildpark
Nieuwsgierig en een beetje angstig. Fotograaf: Jody Zweserijn

In een wildpark staat het dierenwelzijn voorop en worden de daar levende dieren beschermd. Vaak zijn de parken zodanig ruim van opzet dat de dieren hier een goed leven kunnen leiden en veel van hun natuurlijke gedrag vertonen. Tegenwoordig zijn de dieren bijna altijd in het park geboren en daardoor gewend aan de leefomgeving.
Voor fotografen biedt een wildpark unieke fotomomenten die je in de wilde natuur niet zo maar kunt vastleggen. En door met enthousiasme dieren in een wildpark te fotograferen blijft de verstoring door fotografiedruk bij wilde dieren beperkt.wildpark
Maar uiteindelijk staat bij het wildpark het belang van de mens voorop en niet dat van het dier. Want wilde dieren horen niet in gevangenschap te leven. De dieren worden beperkt in hun doen en laten omdat hun leefgebied begrensd is door een hek of een andere vorm van afsluiting. Ze worden voortdurend geconfronteerd met de mens die joggend, wandelend, fietsend, paardrijdend of zelfs per auto hun habitat doorkruist. Wat ongetwijfeld een vorm van stress zal veroorzaken en invloed heeft op het natuurlijk gedrag. En dan nog het dilemma van voortplanting en overbevolking en het reguleren hiervan. Gelukkig realiseren de dieren zich niet dat ze op een dag dood zullen gaan, al dan niet door een kogel.

wildpark
Hoezo overbevolking? Als het aan hem ligt komen er nog heel veel meer herten bij! Fotograaf: Jody Zweserijn

Foto’s gemaakt in wildparken zijn vaak voorspelbaar en herkenbaar. Zeker als het park een populaire bestemming is voor natuurfotografen. Een wildpark heeft vaak beperkte openingstijden waardoor je mogelijk niet kunt fotograferen bij het mooiste licht van de dag. Jægersborg is overigens 24 uur per dag toegankelijk.

wildpark
Geen last van beperkte openingstijden in dit wildpark. Fotograaf: Bert van den Broek

Een hert altijd dichtbij

Ondanks de scherpe tegens van een wildpark waren de ontmoetingen met de herten in Jægersborg voor mij een onvergetelijke belevenis. Nog nooit zag en hoorde ik ze van zó dichtbij. Ik kon ze heel duidelijk ruiken en hun gedrag volgen. Ook het fotograferen lukte prima. Ik heb gefotografeerd met een 80-400 mm lens op fullframe. En dat was in veel gevallen voldoende.

wildpark
Kopportret op 175mm. Fotograaf: Jody Zweserijn

De inrichting van Jægersborg is heel gevarieerd, er zijn zowel bospercelen als velden met tussendoor een heel netwerk aan wandel- en fietspaden. En daar zijn overal roedels herten. Voor de fotograaf zijn er eindeloos veel fotografische mogelijkheden. Van portretten en intieme bosscènes tot overzichtsfoto’s en groepsgebeuren. De herten zijn duidelijk gewend aan mensen, zowel wandelend, hardlopend, fietsend, paardrijdend als in auto’s. Wat niet betekent dat je nadrukkelijk dichterbij moet komen. Herten draaien dan onmiddellijk hun kont naar je toe en kuieren of rennen weg. Dag kans op foto’s!

wildpark
Ook in een wildpark blijft een edelhert altijd op zijn hoede. Fotograaf: Jody Zweserijn

Persoonlijk kan ik het fenomeen wildpark accepteren omdat ik weinig keus heb. Ik zie dat er in (door mensen) overbevolkte gebieden slechts heel weinig plekken te vinden zijn waar sprake is van een natuurlijk habitat en dus van natuurlijk evenwicht. Het draait dan toch om de mens en het dier is hierbij ondergeschikt. Ik heb daar een mening over, maar ik kan er nauwelijks invloed op uit oefenen. Overigens zijn de natuurgebieden in Nederland voor mij niet anders dan door mensen gereguleerde wildparken.

Wildpark
Voor de bronst wellicht een onbeduidend achterhoedegevecht, maar voor een natuurfotograaf een buitenkans. Fotograaf: Jody Zweserijn

Alles in overweging genomen is voor mij het fotograferen van de hertenbronst in een wildpark zoals Jægersborg natuurlijk genoeg. Ik heb dieren en gedrag mogen ervaren zoals ik nog nooit in mijn leven heb meegemaakt. Ik heb me er volledig in onder kunnen dompelen. Alsof ik op safari was.

En jij?

Heb jij ook een mening over wildparken en natuurfotografie? Als je die met ons wilt delen voel je dan vrij om te reageren onder dit artikel.

Geef een reactie

17 reacties

  1. Jammer dat er regelmatig zo kleinerend over de bronst op park de Hoge Veluwe wordt gedaan. Voor veel geïnteresseerden, kinderen en fotografen is dit een prima gelegenheid om met de hertenbronst kennis te maken. Dit zonder het wild te verstoren, wat met grote regelmaat in andere gebieden wel gebeurd. Dus waarom steeds zo negatief?

  2. Hoi Jody,

    Met interesse lees ik je verslag, leuk! Ik reageer vanavond nog even, kom al sedert 1995 in Jaegersborg. Pracht gebied, met veel mogelijkheden.

    Gr. Bertus

  3. Ik ben eigenlijk wel benieuwd waar op de Veluwe jij foto’s hebt gemaakt. Zelf woon ik nu zo’n 30 jaar op de Veluwe (omgeving Apeldoorn) en wandel dagelijks twee keer ruim een uur met de hond(en) in de bossen in de omgeving. Wanneer je dagelijks in een bepaald stuk loopt, leer je het kennen en bouw je er een soort band mee op. Dat zorgt voor geweldige en spontane ontmoetingen met de verschillende dieren. Dus ik zou zeggen, niks naar een wildpark (ook niet het park de Hoge Veluwe) maar gewoon dagelijks het bos in (vooral een beetje vroeg, of in ieder geval wat verder het bos in), fototoestel mee en je zult je ontmoetingen op een unieke manier vast kunnen leggen.

    1. Hallo Marleen, dank je wel voor je reactie. Ik ben slechts een paar keer in het park Hoge Veluwe geweest en niet tijdens de bronst. De gekte met fotografen hier tijdens de bronst ken ik alleen van verhalen en de foto’s die ik hiervan gezien heb. Dat was genoeg om mij te weerhouden daar naar toe te gaan. Dagelijks het bos ingaan is voor mij helaas niet mogelijk; ik werk bijna fulltime en zit om 1/2 7 op de fiets naar mijn werk om rond 1/2 6 weer thuis te komen. Ik woon in Leidsche Rijn, waar niet veel bosgebied te vinden is. Daarom was het tripje naar Jaegersborg voor mij een goede uitkomst, omdat ik mij daar 3 dagen lang helemaal scheel heb kunnen fotograferen en de herten intensief heb kunnen zien en beleven. Zonder hordes fotografen en zonder dat ik daar verder veel tijd en moeite in heb hoeven steken. Voor ieders wat wils naar ieders mogelijkheden. Toch? Vraag aan jou: is het voor jou mogelijk om met hond(en) aan wildfotografie te doen? Groeten, Jody

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

17 reacties

  1. Jammer dat er regelmatig zo kleinerend over de bronst op park de Hoge Veluwe wordt gedaan. Voor veel geïnteresseerden, kinderen en fotografen is dit een prima gelegenheid om met de hertenbronst kennis te maken. Dit zonder het wild te verstoren, wat met grote regelmaat in andere gebieden wel gebeurd. Dus waarom steeds zo negatief?

  2. Hoi Jody,

    Met interesse lees ik je verslag, leuk! Ik reageer vanavond nog even, kom al sedert 1995 in Jaegersborg. Pracht gebied, met veel mogelijkheden.

    Gr. Bertus

  3. Ik ben eigenlijk wel benieuwd waar op de Veluwe jij foto’s hebt gemaakt. Zelf woon ik nu zo’n 30 jaar op de Veluwe (omgeving Apeldoorn) en wandel dagelijks twee keer ruim een uur met de hond(en) in de bossen in de omgeving. Wanneer je dagelijks in een bepaald stuk loopt, leer je het kennen en bouw je er een soort band mee op. Dat zorgt voor geweldige en spontane ontmoetingen met de verschillende dieren. Dus ik zou zeggen, niks naar een wildpark (ook niet het park de Hoge Veluwe) maar gewoon dagelijks het bos in (vooral een beetje vroeg, of in ieder geval wat verder het bos in), fototoestel mee en je zult je ontmoetingen op een unieke manier vast kunnen leggen.

    1. Hallo Marleen, dank je wel voor je reactie. Ik ben slechts een paar keer in het park Hoge Veluwe geweest en niet tijdens de bronst. De gekte met fotografen hier tijdens de bronst ken ik alleen van verhalen en de foto’s die ik hiervan gezien heb. Dat was genoeg om mij te weerhouden daar naar toe te gaan. Dagelijks het bos ingaan is voor mij helaas niet mogelijk; ik werk bijna fulltime en zit om 1/2 7 op de fiets naar mijn werk om rond 1/2 6 weer thuis te komen. Ik woon in Leidsche Rijn, waar niet veel bosgebied te vinden is. Daarom was het tripje naar Jaegersborg voor mij een goede uitkomst, omdat ik mij daar 3 dagen lang helemaal scheel heb kunnen fotograferen en de herten intensief heb kunnen zien en beleven. Zonder hordes fotografen en zonder dat ik daar verder veel tijd en moeite in heb hoeven steken. Voor ieders wat wils naar ieders mogelijkheden. Toch? Vraag aan jou: is het voor jou mogelijk om met hond(en) aan wildfotografie te doen? Groeten, Jody

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Jody Zweserijn

Jody Zweserijn

Jody Zweserijn is een enthousiast natuurfotograaf met voorkeur voor landschapsfotografie. Haar vrije tijd besteedt ze vooral aan natuurfotografie, wandelen en reizen, waarbij ze haar beelden en ervaringen graag met je deelt via artikelen en blogs.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: