HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Natuurlijk Nederland!?

Volgens Den Haag hebben wij het goed in Nederland. We kunnen trots zijn op ons kikkerlandje. Natuurlijk hebben we altijd wel wat te klagen, maar dat is onze volksaard. Is het niet het weer, of het aantal plakken in Rio, dan is het wel dat er ’s zomers zo weinig vogels zijn te fotograferen. Dus als we met onze foto-matties in het veld lopen te zeulen met onze peperdure spullen, verzinnen we altijd wel een onderwerp om eens flink over te zeuren. Het maakt niet uit wat het is. Er kan altijd wel iets beter.

Natuurlijk Nederland!?
Natuurlijk Nederland (de Groene Jonker, Zevenhoven) Fotograaf: Erik Ruiterman

Veel topscores

We worden regelmatig om de oren geslagen met lijstjes waarop Nederland ‘natuurlijk’ in de hoogste regionen prijkt. Google eens op ‘Nederland scoort hoog’ en je staat versteld. Zo blijken we nummer 3 op een lijstje over Engelse taalvaardigheid, nummer 8 in economische globalisering en nummer 4 op het gebied van computers, internet en telefonie. Het volgen van opleidingen en cursussen? … in de top 5 van Europa. Beloning? … hoog met ook nog eens lage inkomensongelijkheid. Je kunt het zo gek niet verzinnen, zoals breedband, economische stabiliteit, dementiezorg en ‘stekker-auto’s’, of we doen het héél behoorlijk. Onze kinderen behoren tot de gelukkigste ter wereld en in de welvaartsindex staan we op plaats 8. Kortom, wij hebben het niet zo slecht.

Zo dat zet ons weer even met beide benen op de vaak drassige grond. Zulke resultaten halen de angel uit onze tirades over de Haagse bedotterij en leveren de politiek goede vooruitzichten voor de komende kamerverkiezingen. Met zulke lijstjes in je achterzak trek je de kiezer naar je toe. En er is voor iedere partij wel een lijstje te vinden om goede sier mee te maken.

Ronduit belabberd

Is het dan alleen maar halleluja in ons land of hebben we ook nog ‘echte’ redenen om eens lekker te mopperen? Het is des Nederlands om net zo lang te zoeken tot er iets te mopperen valt, en ik zal dit beeld niet te schande maken. Dus… als veeleisende burger wil ik natuurlijk een leven lang kunnen leren. En in het open veld wil ik overal met een 4G verbinding mijn mail kunnen checken om op de hoogte te blijven van de nieuwste topscore-lijstjes. Maar als fervent natuurfotograaf wil ik mij juist laven aan natuurschoon, gedragen worden door het geluid van duizenden vogels en het gefladder van net zoveel vlinders. Ik wil grote aaneengesloten natuurgebieden waar flora en fauna met een ongekende diversiteit gedijen.

En daar wringt ‘m de schoen. Ons land scoort namelijk niet zo goed op het terrein van de groene economie. We doen het zelfs belabberd als het gaat om hernieuwbare energie en scoren ronduit slecht op zaken als schone lucht en zorg om het milieu. We hebben inmiddels een ‘oranje lijst’ met 22 vogelsoorten die op de nominatie staan om de beruchte ‘rode lijst’ te gaan versterken. Maar daar horen we onze politieke vrienden niet zo vaak over. Dit soort resultaten werken slechts op verkiezingscampagnes.

Alles heeft een prijs

Waar ligt dat nu aan? Natuurlijk staan wij als natuurliefhebbers op de bres als het gaat om het belang van de natuur, de zorg voor het milieu en de bescherming van flora en fauna. Daar brengen we tenslotte onze weekenden door en schieten we onze plaatjes. Maar als we willen dat die mogelijkheden blijven bestaan en als het even kan zelfs toenemen, moeten we wel een manier vinden om milieu, natuur en het plezier dat we er aan beleven te financialiseren. Want daar draait het om in onze welvaartsmaatschappij. Alles heeft tegenwoordig een prijs en we praten met elkaar alleen nog over die prijzen en niet meer over de waarde van het onderliggende product of belang. Het gaat niet meer over de gevolgen van de opwarming van onze aardkloot voor ons welzijn, maar over het financiële offer dat we moeten brengen om deze opwarming met één graad te verminderen.

Windmolens en treinen maar nog evenveel CO2 als in 1990.
Windmolens en treinen maar nog evenveel CO2 als in 1990. Fotograaf: Johan van der Wielen

Zo zijn er onlangs drie nieuwe kolencentrales in gebruik genomen waarbij de toegezegde CO2-afvang nog niet is geregeld. Een vertraging in de vergunningafgifte, aldus Den Haag. Het gevolg van economische afwegingen rondom de keuze van een leeg aardgasveld onder de Noordzee. En ondertussen stoten wij gemiddeld nog evenveel CO2 uit als in 1990, terwijl we in de veronderstelling verkeren dat we lekker energiebewust bezig zijn.

Kiezen

Volgens Den Haag hebben we het goed in Nederland en kunnen we best trots zijn op ons kikkerlandje. Op vele gebieden ben ik geneigd om ze gelijk te geven, maar als het om het milieu gaat bieden ze mij weinig reden om trots te zijn. Met het huidige, weinig voortvarende beleid gaan we het smelten van de ijskappen natuurlijk niet tegenhouden. En wordt onze doorgaans drassige grond nog véél drassiger. Misschien moet ik als natuurliefhebber hier in mijn stemgedrag méér rekening mee gaan houden…

Deel dit artikel


19
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Probleem zit niet bij de regering. Of bij de multinationals. Of bij… Het probleem zit bij onszelf, de rest is een afgeleide. Wij vinden het inmiddels volstrekt normaal dat je enorme flatscreen tv’s kunt kopen voor 299,-. Of broeken voor 19,95 of… Dat al die consumer goods ook ergens moeten worden gemaakt, over enorme afstanden vervoerd en dat allemaal tegen minimale kosten die over het algemeen niet goed samengaan met zorg voor mens en milieu vinden we op dat momenten klaarblijkelijk even iets minder belangrijk…

  1. Hallo Hans, Bedankt voor je reactie. Je snijdt een terecht punt aan. Wij consumenten stimuleren met ons gedrag ook niet de zorg voor het milieu. In die zin doen we het niet beter dan ons kabinet. Misschien is het een onterechte verwachting van mijn kant, maar ik denk dat wat voorbeeldgedrag vanuit een ‘groener’ kabinetsbeleid, met allerhande stimuleringsmaatregelen, in ieder geval (een deel van) ons consumenten bewuster kan maken van de consequenties van ons consumptiegedrag. En dan snijdt het mes aan twee kanten.

   1. Dat kan natuurlijk nooit kwaad 😉 …. Maar ik ben altijd wel van de school: “een beter …. begint bij jezelf” ! Groet

    1. Das in ieder geval een goede school 🙂 !

 2. Of Nederland er wel komt met een ‘groener’ beleid is maar de vraag… Laten we beginnen met een eerlijke blik te werpen op de milieukwesties. Het is immers maar de vraag of de toename van CO2 zorgt voor opwarming van de aarde. Het verband kan namelijk ook precies andersom zijn. Oftewel, goed dat je zorg draagt voor de Nederlandse natuur, maar laten we niet zomaar alle milieupraatjes geloven.

  1. Door roel pannekoek op 30 augustus 2016 om 15:45

   Een panel van 2000 internationale milieuwetenschappers binnen Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), een organisatie van de Verenigde Naties, stelt dat de opwarming van de planeet het gevolg is van toenemende CO2 uitstoot, maar Hans weet dat het ook andersom kan zijn. ….

   1. Veel van die wetenschap is pseudo-wetenschap, consensuswetenschap. De meerderheid zegt dat de opwarming van de planeet gevolg is van toenemende CO2 uitstoot, dus daarom zou het zo zijn. Gelukkig zijn er ook wetenschappers die wel kritisch te werk gaan. Kortom, neem niet alles voor waar aan en bovenal, geniet van de natuur op deze aarde.

   2. Beste Roel, dank voor je reactie.
    Eens temeer blijken de meningen verdeeld te zijn, een fenomeen dat je wel meer terug ziet onder specialisten. Mij gaat het er om dat ik graag wat meer zorg om natuur en milieu terug wil zien in een volgend kabinet. Levert niet alleen kansen op om mooie plaatjes te schieten maar volgens mij varen we er ook nog eens allemaal wel bij…

  2. Beste Hans, bedankt voor je reactie.
   Volgens mij dragen we de natuur allebei een warm (kan dat wel in deze context? 😉 )hart toe. Laat onverlet dat ik bij het huidige kabinet weinig ‘groen’ in het beleid kan ontdekken. Of het nu CO2 reductie betreft of andere maatregelen waar moeder natuur wel bij vaart. En of CO2 de aarde nu opwarmt of afkoelt laat ik over aan de specialisten. Zoals bij alles zijn ook hier de meningen niet altijd eensluidend.

 3. Door Gert-jan op 27 augustus 2016 om 16:40

  Beste Erik

  Nederland is de laatste jaren een markt economie geworden. Alles wordt gewogen in termen wat kost het en wat levert het op. toch echt heel erg liberaal.

  1. Hallo Gert-Jan, dat ben ik met je eens. Ik benoem dit ook in m’n column, er is in middels een ‘mooie’ term voor: financialiseren.
   Maar als we het met zijn allen anders willen, hebben we daar in maart de kans voor.

 4. Door Gert-jan op 27 augustus 2016 om 12:34

  Onze liberale overheid zijn echte smeer poetsen als het gaat om natuur. Alles is aan geld gerelateerd typische VVD en haar achterban

  1. Hallo Gert-Jan, bedankt voor je reactie. De VVD is inderdaad niet groen te noemen. Daarbij wel opgemerkt dat zij niet alleen regeren, en in de afgelopen jaren ook niet altijd geregeerd hebben. Blijkbaar zijn er meer partijen voor wie de kleur groen niet veel betekent. Sterker nog, ik denk dat er maar twee zijn voor wie groen tot de lievelingskleuren behoort…

 5. Gefeliciteerd met je eerste column op Natuurfotografie. Zoals altijd leuk om je blogs en nu ook je columns te lezen.

  1. Thnx Michel, vind het leuk om te doen, en leuk om te lezen dat mensen er met plezier kennis van nemen.

  1. Door Erik Ruiterman op 26 augustus 2016 om 11:30

   Dank je Johan, leuk om hem zo terug te zien!

 6. Helemaal mee eens. En … natuurlijk stem je als natuurfotograaf op een partij die opkomt voor natuurherstel, dierenwelzijn en het milieu. Daar is geld voor nodig maar je krijgt er veel voor terug.
  Maar je kunt ook zelf veel doen. Wordt vegetariër, fiets naar je werk, zet zonnepanelen op je dak, richt je tuin diervriendelijk in, rij rustig enzovoort, enzovoort. Gewoon doen!

  1. Door Erik Ruiterman op 26 augustus 2016 om 10:24

   Bedankt voor je reactie Rob. En een terechte constatering, we kunnen zelf ook al aardig wat steentjes bijdragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *