HOME < ACTUEEL < ACTUEEL
Actueel

Nederlands Kampioenschap Natuurfotografie 2016

Fotowedstrijden zijn er al heel veel, maar fotowedstrijden waarbij de foto’s nog gemaakt moeten worden en waarbij er een compleet level playingfield is, zijn er niet. Daarom organiseert Natuurfotografie.nl op 16 en 17 juni in de Amsterdamse Waterleidingduinen de eerste editie van het Nederlands Kampioenschap natuurfotografie.

Nederlands Kampioenschap Natuurfotografie 2016
Fotograaf: Marcel Langelaan

Voor elke deelnemer zijn de omstandigheden exact hetzelfde, waardoor het een eerlijke vergelijking van de vaardigheden wordt van de deelnemende fotografen.

Drie categorieën

Het NK heeft drie verschillende categorieën: amateurs, jongeren en professionals. Professionals zijn fotografen met een KVK inschrijving of zijn aangesloten bij een gespecialiseerde beeldbank voor natuurfotografie.

Drie disciplines en vier titels

Deelnemers kunnen deelnemen aan vier verschillende disciplines binnen de natuurfotografie: landschapsfotografie, macrofotografie, wildlifefotografie en abstracte fotografie. Binnen elke categorie is er een winnaar.

Overall winnaar en Nederlands Kampioen is de fotograaf die het beste scoort in alle categorieën.
Landschapsfotografie-Hendrik-van-Kampen_statief

Opzet

Professionals krijgen 16 uur de tijd om binnen een afgebakend gebied de foto’s te maken: van donderdag 16 juni 15:00 uur tot 23:00 en van vrijdag 17 juni 04:15 tot 12:00 uur. De camera’s worden verzegeld en na afloop dienen de deelnemers hun foto’s in.

In veertien dagen voorafgaand aan deze 16 uur, nl. van 1 tot en met 14 juni krijgen amateurs gelegenheid om in hetzelfde gebied de foto’s te maken. Elke foto dient voorzien te zijn van geo-data. Foto’s moeten worden geupload naar de website.

Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen. De prijswinnaars voor beide categorieën worden op 17 juni bekend gemaakt.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Het NK natuurfotografie wordt elk jaar in een ander afgebakend gebied georganiseerd. De 2016 editie vindt plaats in de Amsterdamse Waterleidingduinen dat beheerd wordt door Waternet.

Inschrijving

Klik hier voor de website van het NK waarop alle informatie gedetailleerd is te raadplegen en waar je je kunt inschrijven.

Word jij de eerste Nederlands kampioen Natuurfotografie?

 

Deel dit artikel


14
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Sjaak Bouw op 19 maart 2016 om 16:24

  Beste fotografen, het maakt niet uit welke wedstrijd dan ook je organiseer er zullen altijd mensen zijn die proberen de boel te flessen ik maak het elk jaar meerdere malen mee helaas.

 2. Door Remy kemner op 18 maart 2016 om 17:36

  Ik zie in een aantal reacties geodata terug komen. Voor de camera’s waar geen GPS in zit zijn er GPS modules te koop welke je op je camera kan bevestigen zodat geo data gelijk wordt geregistreerd. Tevens een vraag aan de organisatie: kunnen we al ergens inschrijven? Ik kan niet wachten tot juni om de uitdaging aan te gaan!!

  1. Dag Remy, bedankt voor je reactie. Onze webdeveloper is helaas ziek, waardoor de website vertraagd is. Nog even geduld, zodra inschrijven mogelijk is laten we het weten!

 3. Door Hanry op 15 maart 2016 om 16:53

  Vreemde regels, geo informatie is ook achteraf aan te brengen dus is er geen enkele garantie dat de foto in de AWD is gemaakt. Ook de mogelijkheid voor beroepsfotografen om buiten de toegangstijden aanwezig te zijn is een vreemde regel die je niet kunt afdoen met de opmerking dat er op die ene dag controle is.
  Eerlijk is anders!

  1. Dank voor je enthousiaste reactie Renko. Als je niet in-camera de GPS data kunt toevoegen,zijn hiervoor verschillende opties. We zullen deze binnenkort op een rij zetten.

 4. Door Renko Kuiper op 15 maart 2016 om 16:50

  Ik vind dit een super goed idee. Gewoon het veld in dan een goede onderscheidende foto maken dat lijkt mij een uitdaging.
  De discussie over de verschillende toegangstijden vind ik nonsens, maar deze gelden voor iedereen. Een extra uitdaging dus. Wat ik wel jammer maar begrijpelijk vind is de eis van geo-data. Dat betekent dat ik niet mee kan doen, omdat ik alleen achteraf deze data aan de foto kan toevoegen en dat is zoals ik begrijp niet de bedoeling te zijn. Kunnen jullie hier nog iets op verzinnen, zodat meer deelnemers aan deze “fotostrijd” kunnen meedoen?

 5. Door Jacky op 7 maart 2016 om 11:35

  Waarom moeten de foto’s te voorzien van geo-data?
  Er zijn nog heel veel oudere camera’s die geen GPS functie hebben. Dus mensen met camera zonder GPS hoeft niet aan te melden.
  Groet Jacky

  1. Door Bob Luijks op 8 maart 2016 om 11:46

   Dat klopt Jacky. De foto’s moeten echter wel gemaakt zijn in de AWD en niet in een willekeurig ander duingebied. Ook moet de foto gemaakt zijn in betreffende wedstrijdperiode en niet voortkomen uit het archief. Volgens ons is dit de enige manier om dat zo goed mogelijk te kunnen controleren. Mocht je een alternatief hebben, we horen het graag!

 6. Door Gertjan op 6 maart 2016 om 18:04

  Dit lijkt me geen goede ontwikkeling in de natuurfotografie. Mensen gaan dingen doen om kampioen te worden, die wellicht niet stroken met verantwoorde natuurfotografie. Zo’n wedstrijd zet daar toe aan. Vind ik.

 7. Ned.kampioenschap Natuurfotografie: waarom mogen beroepsfotografen wel voor zonsopkomst, en na zonsondergang in de AWD zijn ?? “gewone”bezoekers, dus amateurs niet !!! Eerlijk ???

  1. Door Bob Luijks op 8 maart 2016 om 11:48

   Dat heeft met de regels van de AWD te maken. De beroepsfotografen mogen maar 1 dag het gebied in. Op die ene dag wordt er gecontroleerd op het naleven van de tijden. Dit is niet mogelijk in de amateurklasse, aangezien die uitgesmeerd wordt over een grotere periode. Daarom hanteren we daar de huisregels van de AWD. Het heeft dus niets te maken met het willen bevoordelen van een bepaalde categorie.

   1. Door Rinus van der Reest op 10 maart 2016 om 12:26

    Laat dan op die ene dag ook de amateurs gebruik maken van de late en vroege uren, waarvan zoals het nu staat, alleen de beroepsfotografen gebruik kunnen maken.

 8. Hoi Daan,
  Zooo,dat is snel op jullie site gezet!
  Gisteren door de deelnemers voorgesteld en nu al uitgewerkt,goed hoor.
  Ga er zeker aan mee doen en ik probeer velen van onze fotoclub NFO ook hier voor warm te maken.
  Gisteren waren we er ook met 12 leden en we hebben genoten,Veel succes met het opzetten van dit onderwerp.
  groetjes Lidi

 9. Door José Kool op 6 maart 2016 om 09:38

  Nou het staat er snel op, super leuk Dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *